Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Jūsų ir mūsų žvėrienos receptai.
Охотничие блюда.
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

Medžiotojo vaišės. Gėrimai.
gerimai.JPG
Bronius Kačkus. 1994
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

MEDŽIOTOJŲ GĖRIMAI

Gėrimai - tai vanduo, įvairios sultys, kava, kakava, arbata, giros, alus, vynai, įvairūs vynų, kiti fermentuotų cuk-ringų ir krakmolingų medžiagų distiliatai, įvairūs mišiniai su cukrumi, medumi, prieskoniais ir t.t. Pagal alkoholio kiekį gėrimuose juos galima skirstyti į nealkoholinius, silpnus alkoholinius ir stiprius alkoholinius gėrimus. Kai kurie gėrimai gali būti paduodami atšaldyti, su ledu, o kiti, priešingai, - karšti arba pašildyti.

Dauguma gėrimų įsigyjami parduotuvėse. Todėl belieka juos atitinkamai paruošti - atšaldyti, išpilstyti į tam skirtas taures ir paduoti. Kai kuriuos gėrimus tinka gaminti restoranų baruose arba namuose. Namų sąlygomis baro gėrimai gaminami prie baro - spintelės, kurioje reikia turėti tinkamus indus ir įrankius. Namų bare rekomenduojama turėti: metalinį arba stiklinį plakimo indą (šeikerį), elektrinį mikserį, kurį turi dauguma šeimininkių ir naudoja įvairiems reikalams, maišymo indą (tinka ir apatinė plakimo indo dalis), sietelį (geriausia iš nerūdijančio plieno), keletą ilgakočių baro šaukštų ir maišytuvų, kamščiatraukį, butelių atidarytu-vą, matavimo indą,indą ledui, gėrimo šiaudelių (natūralių arba plastmasinių), citrinų presą, muškato trintu vą, malūnėlį prieskoniams, keletą specialių kamščių-piltuvų. Namų bare turėtų būti degtinės, viskio, konjako, romo, džino, likerio (vyšnių, kavos, šaltmėčių ir kt.), taip pat vynų: vermuto, baltojo ir raudonojo vyno, portveino, šampano, selterio arba kito skiedimui tinkamo vandens. Kiti priedai: citrina, vaisiai, pienas, švieži kiaušiniai, malta kava, arbata, muškato riešutai, maltas cinamonas, gvazdikai, vanilė, kiti prieskoniai ir ledas. Reikalingi stiklų komplektai: šampanui aukštos arba kriauklės formos taurės, stiklai baltajam vynui, laudonajam vynui, saldžiajam vynui, likeriui, konjakui, alui ir universalūs.

Paduodant gėrimus būtina laikytis ir tikrų serviravimo taisyklių. Įvairūs gėrimai visiškai atskleidžia savo skonio ir aromato galimybes tik esant tam tikrai temperatūrai. Deja, ne visur, net ir aukštos klasės restoranuose, laikomasi šių taisyklių. Kad gėrimai ilgesnį laiką išliktų šilti arba šalti, taures, į kurias jie išpilstomi, prieš tai reikia pašildyti arba atšaldyti. Karštus vynus, punšus galima paduoti keraminiuose (moliniuose) induose. Jeigu jie prieš pilant pašildomi - gėrimas ilgą laiką išlieka šiltas. O ir šiaip tokią taurę arba puodelį malonu laikyti rankoje.

Optimaliausia temperatūra įvairiems gėrimams laikoma:

konjakams - +35°C (rankos temperatūra),
desertiniams vynams - apie + 18°C (kambario temperatūra),
baltiesiems vynams - apie +12°C,
alui - apie +8°C,
putojantiesiems vynams (šampanas, sidras ir kt.) - apie +5°C.
Degtinė, karčiosios trauktinės paduodamos labai atšaldytos.
Likeriai, saldžiosios trauktinės, jeigu jie geriami su arbata arba kava, gali būti kambario temperatūros. Jei likeriai ir saldžiosios trauktinės vartojamos kaip baro gėrimas (tai yra įvairiuose mišiniuose) -temperatūra priklauso nuo specialių receptūrų.

gerimai.JPG
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

Nealkoholiniai gėrimai

Karštieji nealkoholiniai gėrimai

Iš karštųjų nealkoholinių gėrimų Lietuvoje labiausiai paplitę yra kava ir arbata, kurias kiekvienas mokame pasigaminti. Šie gėrimai pastaraisiais dešimtmečiais tapo diskusijų objektu dėl juose esančių medžiagų - teino ir kofeino - poveikio žmogaus organizmui. Kavos medžiai ir arbatos krūmai auga šiltuose bei atogrąžų kraštuose, todėl prieškariniais laikais natūrali kava ir arbata dėl m brangumo pas mus buvo mažai vartojama. Tačiau iš senovės buvo mėgstama gilių, miežių kava, įvairių žolių, UOgų bei jų mišinių arbata, kurios greta gaivinančių savybių turi ir gydomųjų. Plačiai buvo paplitusios liepžiedžių, mėtų, šaltmėčių, čiobrelių, juodgalvių, ramunėlių, kmynų, obuolių, jazminų žiedų, žemuogių, aviečių, mėlynių uogų arbatos. Skanią arbatą galima išvirti iš erškėtrožių vaisių. Arbatai paprastai vartojami džiovinti stiebai, lapai, žiedai, uogos arba vaisiai.

KAVOS PARUOŠIMAS

Kavos galima pirkti labai įvairių rūšių. Ji pas mus atkeliauja iš atogrąžų kraštų ir pasižymi savitu skoniu bei aromatu Technologinis parduodamos kavos paruošimo laipsnis būna įvairus. Galima nusipirkti vadinamųjų "žalių" (baltos spalvos) kavos pupelių, pasirinkti įvairių rūšių pakepintos arba jau ir sumaltos kavos. Ji būna įpakuota ir į paprastus paketus, ir į paketus, iš kurių pašalintas oras. Dabar galima laisvai pasirinkti ir ne per seniausiai paplitusios tirpiosios kavos. Ji būna miltelių pavidalo arba granuliuota. Geriausiai išsaugo skonį ir aromatą šaltu būdu granuliuota tirpioji kava.
Galima skirti du pagrindinius kavos paruošimo būdus. Pirmasis - klasikinis, atkeliavęs iš Rytų, - tai kavos užvirinimas specialios formos arba paprastuose indeliuose. Antrasis - modernusis - būdas, kada kava garu arba verdančiu vandeniu ekstrahuojama iš sumaltų pupelių specialiuose kavos virimo aparatuose. Verdant kavą rytietiškai, induose, ją reikia sumalti smulkiau. Vienai porcijai kavos paprastai imama 10-15 g (1-1,5 šaukštelio) ką tik sumaltos kavos miltelių. Panašiai gaminama ir moka - koncentruotas kavos gėrimas: vieno puoduko mokos paruošimui naudojama 13-15 g paskrudintos kavos miltelių.
Jeigu kava verdama specialiuose kavos virimo aparatuose, tuomet tenka laikytis instrukcijų, kurios pridedamos juos įsigyjant. Labai patogūs namų sąlygomis pritaikyti kavos virimo aparatai su termostatais, kurie padeda kavą ilgą laiką išlaikyti šiltą.
Kavą dar galima paruošti ekstrahuojant jos miltelius verdančiu vandeniu per filtrą specialiuose piltuvėliuose. Ne per daug smulkiai sumaltos kavos milteliai supilami ant filtro j piltuvėlj, kuris pastatomas ant iš anksto pakaitinto specialaus arba tam tinkamo indelio, ir pamažu perpilami puodeliu verdančio vandens. Indeliuose išvirta kava gali būti nufiltruojama. Verdant kavą indeliuose, reikia kavos miltelius užpilti puodeliu šalto virinto vandens, užvirinti, leisti vieną arba du kartus pakilti, nuimti nuo ugnies ir dar 5 minutes palaikyti. Nereikia kavos ilgai virti arba daug kartų pašildyti, nes nuo to blogėja jos skonis. Geriau kavos išvirti dar kartą.
Tirpioji kava paruošiama labai paprastai: į puodelį įdedamas vienas šaukštelis kavos miltelių ir užpilama karštu vandeniu.

Medžiotojai dažnai į medžioklę pasiima kavą termosuose. Reikia pasakyti, kad juose kava greitai netenka skonio, todėl patariama ją aromatizuoti įpilant taurelę konjako, romo, trauktinės, likerio arba pasaldinti medumi.

TURKIŠKOJI MOKA

Į specialų indelį įdėti 1 - 1,5 šaukštelio smulkiai sumaltos kavos ir užpilti 1,5 puodelio šalto virinto vandens. Įdėti vieną gabaliuką cukraus, užvirinti, leisti 2 kartus pakilti, kad atsirastų būdinga tiems atvejams putų plėvelė. Taip išvirtą kavą išpilstyti tiesiog į puodelius kartu su tirščiais, atskirai stiklinėse paduoti šalto virinto vandens.


BENGALIŠKOJI MOKA

Cukraus gabaliukas, aviečių arba persikų degtinės, karštos mokos.
Į kiekvieną mokos puodelį įdėti po 1 arba 2 cukraus gabaliukus, užpilti degtine, uždegti, kai tik užges liepsnelė - užpilti karšta moka.

AKTYVIOJI MOKA

1/2 I vandens, nuo 40 iki 50 g kavos, viena maža citrina, nuo dviejų iki trijų šaukštų bičių medaus.
Nukošti ką tik paruoštą karštą moką, tuojau pat sumaišyti su citrinos sultimis ir medumi.

ŠVEDIŠKOJI MOKA

1/21 vandens, 50 g kavos, ledas, degtinė.
Nukoštą moką atšaldyti ir užplikyti puodelyje su ledu. [ kiekvieną puodelį įpilti po truputį degtinės ant iš anksto įdėtų grietininių arba vanilinių valgomųjų ledų (pusė porcijos vienai taurei). Taurę padėti ant mažos lėkštutės kartu su plastmasiniu ar natūraliu šiaudeliu. Į taip paruoštą kavą galima įpilti išplaktos grietinėlės.

RUMUNIŠKOJI KAVA

4 šaukšteliai sumaltos kavos, 4 šaukšteliai cukraus pudros, 2 šaukšteliai kakavos, 4 puodeliai vandens, truputis vanili-jos cukraus.
Kavą, cukrų, kakavą ir šaltą vandenį sumaišyti, įkaitinti, prieš pat užverdant nukelti nuo ugnies ir paskaninti trupučiu vanilinio cukraus.

ISPANIŠKOJI KAVA

3/81 kavos, 1/41 raudonojo vyno. stikliukas degtinės, truputis cukraus.
Karštą kavą sumaišyti su pašildytu raudonuoju vynu, degtine. Gėrimą pasaldinti pagal skonį, geriausia gabaliniu cukrumi. Paduoti su citrinos griežinėliu arba apelsino skiltele.

OLANDIŠKOJI KAVA

4 kiaušinio tryniai, 1/81 karšto pieno arba grietinėlės, 4 puodeliai stiprios kavos.
Kiekvieną kiaušinio trynį gerai išplakti stiklinėje ir užpilti vieną puodelį karštos kavos. Pagal skonį kiaušinio trynį galima išplakti su cukraus pudra.

ISLANDIŠKOJI KAVA

Kava, viskis, gabalinis cukrus, plakta grietinėlė.
Į puodelį įpilti iki 3/4 jo tūrio ką tik paruoštos karštos kavos ir pasaldinti dviem gabaliukais cukraus, {pilti truputį viskio ir ant viršaus uždėti plaktos grietinės "kepurę".

JUODOJI KAVA

Kavą išvirti vienu iš šio skyrelio įžangoje aprašytų metodų. Paduoti išpilsčius į puodelius arba iš anksto pašildytame kavinuke. Geriau vartoti gabalinį cukrų. Rekomenduojama paduoti skridinėliais supjaustytą citriną. Žinoma, čia tinka ir taurelė konjako arba likerio.

BALTINTA KAVA

Išvirti juodą kavą, išpilstyti ją į puodelius arba paduoti kavinuke. Atskirai paduoti pašildytą grietinėlę, pieną arba specialius pieno miltelius.

GILIŲ KAVA

1/2 kg gilių, 11 pieno, 50 g cukraus.

Surinktas giles padžiovinti, išlukštenti ir, užpylus pienu, užvirinti. Papildant pienu, virinti atidengtame inde 30-40 min., kol gilės suminkštės. Išvirtas giles apdžiovinti, paskrudinti ir sumalti. Sumaltą kavą supilti į stiklainį ar dėžutę ir laikyti sausoje vietoje. Prie gilių kavos galima primaišyti cikorijos. Į užvirintą vandenį sumaltos kavos dėti pagal skonį (1-2 šaukšteliai puodeliui). Kiek pavirinus, užbaltinti pienu arba grietinėle ir gerai pasaldinti.

GRŪDŲ IR MORKŲ KAVA

1/2 kg morkų, 1/2 kg miežių, 1/21 pieno ar grietinėlės, 50 g cukraus, 11 vandens.
Morkas nuskusti, stambiai sutarkuoti, išdžiovinti ir paskrudinti. Miežius išdžiovinti, sumalti ir sumaišyti su džiovintomis morkomis. Mišinį paskrudinti, užbarsčius šaukštelį cukraus. Į verdantį vandenį įberti grūdų ir morkų mišinio (1-2 šaukšteliai puodeliui), pavirinti 10-15 min. ir palikti 5-10 min. pritraukti. Nusistojusią kavą supilti į pašildytą kavinuką. Prieš geriant ją perkošti, atskirai paduoti pašildytą pieną ar grietinėlę, cukrų. Tokią kavą galima užbaltinti iš karto. Likusi nesuvartota kava laikoma sausoje vietoje, gerai uždarytame inde.
Vietoje miežių galima vartoti kviečių grūdus.

KAIMIŠKOJI KAVA

2 stiklinės kviečių, 2 stiklinės gilių, 21pieno, 1 stiklinė džiovintų cukrinių runkelių, 1 stiklinė džiovintų morkų, cukrus.
Giles išlukštenti, kviečius nuplauti ir parą pamirkyti. Po to kviečius ir giles supilti į puodą, užpilti pienu ir pavirinti ant lengvos ugnies. Nusunkti, sumalti ir sudėti į skardą. Džiovinti nekarštoje orkaitėje ar krosnyje, kol paruduos. Morkas ir cukrinius runkelius stambiai sutarkuoti ir sudžiovinti. Išdžiūvusias giles, morkas, cukrinius runkelius ir kviečius sumaišyti. Kaimišką kavą virti taip: imti 2 dalis pieno, 1 dalį vandens. Į verdantį vandenį pagal skonį įdėti pagamintos kavos ir užvirinti. Tada supilti pieną. Saldinti pagal skonį.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

ARBATOS PARUOŠIMAS

Arbata pas mus atkeliavo iš Kinijos. Ji labai paplitusi Azijoje ir kai kuriose Europos šalyse. Pavyzdžiui, Japonijoje, Kinijoje, Anglijoje arbatos paruošimas ir gėrimas lydimas dar ir gražių papročių bei ceremonijų.

Kad arbatoje išliktų visos jos gerosios savybės ir kad ji būtų skani ir kvapni, būtina laikytis paprastų taisyklių. Ruošti arbatą reikia specialiame tik tam skirtame porcelianiniame arba nerūdijančio plieno inde. Vanduo turi būti ką tik užvirintas. Arbatinuką pakaitinti orkaitėje arba paskalauti verdančiu vandeniu, paskui įdėti apie 2 g (1-1,5 šaukštelio) arbatžolių ir užpilti iki trečdalio arbatinuko tūrio verdančio vandens. Kad arbata geriau pritrauktų, indelį reikia uždengti rankšluosčiu arba specialiu dėklu ir palaikyti 5-8 min. Po to įpilti karšto vandens iki pilnumo, leisti arbatai nusistovėti ir išpilstyti į stiklines.

Nepatariama virinti jau paruoštos arbatos ar palikti ją kitai dienai. Pati skaniausia būna šviežia arbata.


Arbata (kaip ir kava), išskyrus tuos atvejus, kai geriama vien tik ji, paprastai yra patiekiama po karštųjų valgių (t.y. ne po sumuštinių ir kitokių šaltųjų patiekalų). Paduodama kava, moka arba arbata yra ženklas, kad vaišės baigiasi. Kartu su arbata galima paduoti romo ar konjako vyrams, o moterims - taurelę likerio.

VAISIŲ ARBATA

Litras juodosios arbatos, pusė litro juodųjų serbentų sulčių, truputis cukraus, ledo gabaliukai arba selteris, arba mineralinis vanduo.
Nukoštą arbatą atšaldyti, supilti sultis, įdėti pagal skonį cukraus, ledo gabaliukų. Galima paskaninti romu, užpilti sodos arba mineralinio vandens.

ARBATOS KREMAS

4 kiaušinių tryniai, 4 šaukštai citrinų sirupo, 4 stikliukai kiu-raso likerio, 1/21 juodosios arbatos.
Kiaušinių trynius ir likerį gerai išplakti ir maišant supilti nukoštą arbatą.

ŠALTOJI ARBATA

100 g grietinėlės, 4 šaukštai degtinės, 65 g cukraus pudros, truputis juodosios arbatos.
Grietinėlę, degtinę, cukrų gerai išmaišyti, padalyti j 4 stiklus ir užpilti labai atšaldyta perkošta juodąja arbata.

ARBATA SU PIENU

Litras pieno, mažas gabaliukas imbiero, nuo 4 iki 5šaukštelių juodosios arbatos, truputis cukraus.
Pieną užvirti su imbieru, tada suberti arbatą, dar kartą leisti užvirti, uždengti ir leisti prisitraukti. Po to nukošti ir pasaldinti pagal skonį. Gėrimą galima sutirštinti trupučiu šaltai išmaišyto krakmolo. Imbierą galima pakeisti vanilės ankštimi arba vaniliniu cukrumi.

CITRINŲ ARBATA

Citrina, nuo 3 iki 4 šaukštų cukraus pudros arba medaus, litras juodosios arbatos, stikliukas romo arba raudonojo vyno.
Pašildytame inde citrinas išmaišyti su cukraus pudra. Užpilti karšta arbata ir paskaninti stikliuku romo arba raudonojo vyno.

APELSINŲ ARBATA

Litras juodosios arbatos, citrina, apelsinas, truputis cukraus.
Karštą arbatą sumaišyti su citrinos bei apelsino sultimis ir pagal skonį pasaldinti. Apelsinų arbatą paduoti su grietinėle. Pietų vaisių sultis galima pakeisti šaltalankio sultimis.

KIAUŠINIŲ ARBATA

4 puodeliai juodosios arbatos, 4 stikliukai kiaušinių likerio, 4 šaukšteliai cukraus pudros, 4 šaukšteliai citrinos sulčių.
Sumaišyti kiaušinių likerį, cukraus pudrą bei citrinos sultis ir išpilstyti į 4 stiklines. Kiaušinių likerį galima pakeisti kiaušinių tryniais, išplaktais grietinėlėje.

ČIOBRELIŲ ARBATA

Litras vandens, žiupsnelis (apie 10 g) čiobrelių, šaukštas medaus arba cukraus.
Arbatinukas pakaitinamas, sudedami čiobreliai, užpilami verdančiu vandeniu ir 8-10 minučių pastatomi karštoje vietoje, kad pritrauktų. Arbata nukošiama ir pasaldinama medumi arba cukrumi. Tačiau čiobrelių skonis ir aromatas geriau jaučiamas, jei medus ar cukrus paduodamas atskirame indelyje.

KMYNŲ ARBATA

20 g kmynų, 75 g cukraus, 4 stiklinės vandens.
Kmynai užpilami karštu vandeniu ir 4-5 min. pavirinami. Arbata išpilstoma į puodelius ir pasaldinama.

LAUKINIŲ UOGŲ ARBATA

Verdama iš lygiomis dalimis sumaišytų žemuogių, gervuogių, aviečių lapų ir trupučio (apie 5%) mėtų. Galima imti lygiomis dalimis kvapniosios krunės, liepžiedžių ir juodųjų serbentų lapų. Žolių lapai paprastai prisitraukia greičiau negu stiebai, uogos ir vaisiai.

OBUOLIŲ ARBATA

Puodelį džiovintų obuolių užpilti 1 1 vandens, kurį laiką pamaišyti ir po to 10-15 min. pavirti.

ERŠKĖTROŽIŲ ARBATA

Verdama iš 3-4 šaukštų erškėtrožių sėklų arba žievelių (galima ir džiovintų vaisių) ir litro vandens. Erškėtrožes užpilti šaltu vendeniu, palaikyti ir 5-10 min. pavirinti.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

Gaivinantieji nealkoholiniai gėrimai

SULOS GĖRIMAS

Stiklinė klevo arba beržo sulos, obuolys, gabaliukas cukraus, truputis citrinos rūgšties, šaukštas romo, truputis vanilinio cukraus.
Išėmus sėklalizdes, supjaustyti obuolį griežinėliais, sudėti j parūgštintą vandenį ir palaikyti 1-2 min. Išgriebti, panardinti į šaltą vandenį. Po to griežinėlius išdėlioti į plokščias taures, užpilti po šaukštelį romo, uždėti po padegimo cukraus gabaliuką, užberti truputį citrinos rūgšties, vanilinio cukraus ir užpilti sula.

RAUGINTA SULA

Pavasarį surinktą sulą supilti į švarią medinę statinaitę, geriausia ąžuolinę. Įdėti keletą šakelių juodųjų serbentų. Ant paviršiaus užpilti keletą saujų avižų. Statinę aprišti švaria medžiaga ir laikyti vėsioje vietoje, kol avižos sudygs, sužeis ir vienodu sluoksniu uždengs sulos paviršių. Į ąsotį sulos geriausia įsileisti pro 5 cm nuo statinės dugno įsuktą čiaupą arba, jo nesant, semti pro gražiai peiliu išpjautą skylę sudygusių avižų kilimėlyje. Paraugintą sulą taip galima gana ilgai išlaikyti.

DUONOS GIRA

250 g juodos ruginės duonos, 100 g cukraus, 5 g mielių, 5 razinos, 1,5 l vandens.
Supjaustyti duoną riekutėmis, jas sudžiovinti, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 12 vai. Skystį nupilti, į jį sudėti cukrų, razinas bei mieles, ištrintas su cukrumi. Indą pridengti ir rauginti 15-20 vai. Atsiradusias putas nugriebti. Išrūgusią girą supilti į uždaromą indą ir pridėti razinų. Jei išpilstoma į butelius, įdėti po vieną raziną, užkimšti kamščiais ir pastatyti šaltoje vietoje. Po 1-2 parų girą galima gerti.
Šaltoje vietoje arba šaldytuve girą galima išlaikyti 2-3 savaites.

LIETUVIŠKA GIRA

200 g juodos duonos, S g mielių, 5 g razinų, 2 g apynių, 100 g cukraus, 1,3 l vandens.
Suraikyti duoną, sudžiovinti, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 10-12 vai. Po to duoną nukošti, į skystį sudėti cukrų, razinas ir mieles, ištrintas su cukrumi, išvirtus ir atvėsintus apynius. Rauginti 20-24 vai. Paskui nugraibyti atsiradusias putas. Girą supilstyti į butelius ir pastatyti šaltoje patalpoje. Po 1-2 parų galima gerti.

AUKŠTAIČIŲ GIRA

150 g džiovintų vaisių (obuolių, kriaušių, uogų), 200 g juodos duonos, 100 g cukraus, 2 gvazdikai, 0,1 g cinamono, 5 g mielių, 13 l vandens.
Džiovintus vaisius nuplauti, užpilti šaltu vandeniu, sudėti cinamono, gvazdikų ir 10-15 min. pavirinti. Juodą duoną sudžiovinti ir užpilti verdančiu vandeniu su vaisiais ir palikti 10-12 vai. Po to duoną su vaisiais nukošti, į skystį sudėti cukrų, su cukrum ištrintas mieles ir 20-24 vai. rauginti. Atsiradusias putas nugraibyti. Girą supilstyti į butelius arba sandariai uždaromus indus ir 1-2 paras išlaikyti šaltoje patalpoje.

SPANGUOLIŲ GIRA

200 g spanguolių, 100 g cukraus, 4 g mielių, 20 g razinų, 1,1 l vandens.
Spanguoles nuplauti, sutrinti ir išspausti sultis. Pavirinti tirščius užpylus verdančiu vandeniu. Ataušinti., nukošti ir į gautą skystį supilti spanguolių sultis, sudėti cukrų, su cukrumi ištrintas mieles, razinas. Indą uždengti medžiaga ir 20-24 val. rauginti šiltoje patalpoje. Rauginant nugraibyti putas. Girą supilstyti { butelius arba į sandariai uždaromus indus, suberti razinas, užkimšti, palaikyti 4-6 vai. šiltoje patalpoje, po to išnešti į šaltą patalpą. Po 2-3 dienų galima gerti.

OBUOLIŲ SULČIŲ GIRA

4 l obuolių sulčių, 6 l. vandens, 40 g mielių, 800 g cukraus.

Į sultis supilti virintą ir atvėsintą vandenį. Mieles ištrinti su trupučiu cukraus, išmaišyti su virintu vandeniu ir supilti į sultis, suberti likusį cukrų, išmaišyti. Išrūgusią girą supilstyti į butelius ir sandariai užkimšti. Po 2-3 dienų girą galima gerti. Šaltoje patalpoje ją, kaip ir kitas giros rūšis, galima ilgiau išlaikyti.

CITRINŲ GIRA

300 g razinų, 3 citrinos, 101 vandens, 800 g cukraus, 40 g mielių, uogų esencijos (geriausia aviečių).
Į emaliuotą kibirą ar kitą indą sudėti nuplautas razinas, griežinėliais supjaustytas citrinas, užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 24 vai. Perkošti, supilti su cukrumi ištrintas mieles, suberti likusį cukrų, įlašinti esencijos, išmaišyti ir rauginti. Išrūgusią girą supilstyti į butelius ir gerai užkimšti. Laikyti šaltai. Galima gerti po 12 vai.

KMYNŲ GIRA

300 g kmynų, 800 g cukraus, 40 g mielių, 10 l vandens.
Kmynus nuplauti, užpilti šaltu vandeniu, pavirinti apie pusę valandos. Skystį nukošti, sudėti cukrų ir atvėsinus supilti su trupučiu cukraus ištrintas mieles. Girą rauginti 1-2 paras šiltoje patalpoje. Po to supilstyti į butelius ir laikyti šaltoje patalpoje. Gerti po 2-3 parų.

RAUDONŲJŲ SERBENTŲ GIRA

2 kg raudonųjų serbentų, 1 kg cukraus, 200 g razinų, 10 l vandens.
Raudonųjų serbentų uogas nuplauti, sumalti mėsmale arba gerai sutrinti šaukštu, užpilti verdančiu vandeniu (8 1), uždengti medžiaga ir 2-3 dienoms pastatyti šiltoje vietoje. Po to nukošti, supilti cukraus sirupą (2 1 vandens ir 1 kg cukraus), gerai išmaišyti, supilstyti į butelius, suberti razinas, gerai užkimšti ir 3-4 vai. palaikyti kambario temperatūroje, kad atsirastų anglies dvideginio dujų, ir išnešti į šaltą patalpą. Gerti po savaitės. Kuo ilgiau laikysime šią girą, tuo ji bus skanesnė.

KMYNŲ GIRA SU MEDUMI

150 g kmynų, 1,5 kg cukraus, 40 g mielių, 500 g medaus, 10 l vandens.
Kmynus nuplauti, užpilti šaltu vandeniu ir virti, kol skystis pasidarys nekartus. Kmynus ataušinti, supilti skystį ir į jį sudėti su cukrumi ištrintas mieles, cukrų, medų. Indą uždengti medžiaga ir pastatyti šiltoje patalpoje, kad išrūg-tų. Po 24 vai. nugraibyti putas, girą supilstyti į butelius ir gerai užkimšti. 8-10 vai. palaikyti šiltoje patalpoje, kad atsirastų dujų. Po to atšaldyti. Gerti galima po 2-3 dienų.

SALYKLO PIENAS

Mikseriu gerai sumaišyti 1/2 l pieno, kiaušinį, 2 šaukštus cukraus arba medaus, 2 šaukštus salyklo ekstrakto ir po 30 g sukapotų saldžiųjų ir karčiųjų migdolų.

POMIDORŲ PIENAS

Mikseriu gerai sumaišyti 1/2 l pieno, 150 g smulkiai supjaustytų pomidorų ir vieną mažą svogūną, vienos citrinos sultis su žiupsniu cukraus ir druskos.

MORKŲ PIENAS

Sumaišyti 250 g sutrintų morkų, šaukštą sutrintų krienų su vienos citrinos sultimis, trupučiu druskos ir užpilti 1 l šalto pieno. Morkų pieną galima pasaldinti.

MIGDOLŲ GĖRIMAS

3/4 l pieno, 25 g krakmolo, 10 saldžiųjų migdolų, 5 kartieji migdolai, 150 g cukraus, druskos.
Verdančiame piene išmaišyti krakmolą, sudėti susmulkintus migdolus ir palikti uždengtame inde. Cukrų gerai maišant pagruzdinti iki tamsiai rudos spalvos, įpilti 1/2 1 verdančio vandens ir supilti į pieną. Sumaišyti, paskaninti žiupsneliu druskos.

APELSINŲ ŠERBETAS

6-8 švieži apelsinai, 1,5 kg cukraus, 1,5 puodelio (1/4 l) vandens, 25 g citrinos rūgšties, šaukštelis apelsinų esencijos, truputis raudonų maistinių dažų.
Apelsinus nulupti, išspausti iš jų ir iš jų žievelių sultis. Turi būti apie 1/2 l (3 puodeliai) sulčių. Sumaišyti cukrų su vandeniu ir maišant kaitinti, kol cukrus ištirps. Supilti citrinos rūgštį ir išmaišyti. Skiedinį kaitinti iki užverdant, perkošti ir atšaldyti iki kambario temperatūros. Gerai sumaišyti apelsinų sultis, esenciją ir dažus. Supilti į sterilius butelius ir vartoti įpilant po 2 šaukštus šerbeto į stiklinę atšaldyto vandens.

ARBATOS PIENAS

Paruošti arbatą iš 2 šaukštelių juodųjų arbatžolių, užbaltinti puse litro pieno, įdėti vieno kiaušinio trynį, šaukštelį medaus arba cukraus. Viską gerai išmaišyti elektriniu mikseriu.

CITRINŲ PIENAS

Pusė litro pieno, kiaušinis, 2 šaukštai cukraus, vienos citrinos sultys, truputis susmulkintos citrinos žievelės.
Visas sudedamąsias dalis gerai sumaišyti mikseriu.

AVIEČIŲ PIENAS

Vanilinių ledų, aviečių, aviečių sirupo, pieno arba grietinėlės.

Į kiekvieną stiklą įdėti po vieną šaukštą vanilinių ledų, du šaukštus šviežių arba konservuotų aviečių, vieną šaukštą aviečių sirupo ir vieną puodelį pieno arba grietinėlės. Viską gerai išmaišyti elektriniu mikseriu. Avietes galima pakeisti kitomis švelnaus skonio uogomis ir jų sirupu.

RIEŠUTŲ PIENAS (1)

Pusė litro pieno, puodelis sukapotų riešutų, 2 šaukštai cukraus arba medaus.
Viską gerai sumaišyti mikseriu.

RIEŠUTŲ PIENAS (2)

90 g sviesto, 65 g cukraus, 30 g riešutų, 2-3 kartieji migdolai, 65 g cukraus pudros, 25 g kakavos, sutrintos citrinos žievelės, pienas.
Su 25 g sviesto pakepti cukrų, kol šiek tiek paruduos, sudėti smulkiai sukapotus riešutus ir migdolus. Sumažinus ugnį, viską gerai išmaišyti, gautą masę sudėti į alyva išteptą lėkštę. Likusį sviestą ištrinti iki grietinės slankumo su cukraus pudra, kakava bei trupučiu citrinos žievelių. Į gautą mišinį sudėti migdolų malūnėliu susmulkintą riešutų - migdolų masę. Gautą mišinį sumaišyti su karštu pienu pagal skonį.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

Alkoholiniai gėrimai

Vynai

Vynai vis dėlto yra pagrindinis gėrimas prie žvėrių ir laukinių paukščių patiekalų. Todėl apie tai, kaip juos parinkti ir paduoti į stalą, būtina plačiau pakalbėti. Informacija apie vynų kokybę yra pateikiama ant butelio užklijuotose etiketėse, jose paprastai nurodoma vyno pavadinimas, jo tipas, jį pagaminusios firmos pavadinimai, ženklai ir adresas, alkoholio, cukraus kiekis ir kartais vaitojimo laikas. Tokių etikečių būna viena, dvi arba trys. Kai kurie vynai yra išpilstyti j specialius butelius, tačiau butelių formos dažnai nelemia vynų kokybės. Geros kokybės vynai paprastai užkemšami kamštinio ąžuolo kamščiais, ant kurių nurodomas vyno tipas, firmos pavadinimas (markė). Restoranuose tokius vynus atkemša kelneriai, patikrina jų kokybę, o kamštį ant lėkštutės atneša vyną užsakiusiam svečiui.

Vynas yra tarsi gyvas daiktas - jautrus vibracijai ir temperatūros kaitai. Todėl pirkti vynus dera ne vėliau kaip 5 dienos prieš vartojant. Jeigu perkame tą pačią dieną, kurią ir vartojame, - gabenti vyną reikia kiek galima rūpestingiau. O laikyti jį geriausia rūsyje, nes čia pastovi temperatūra. Kitos vietos - baras arba bufetas kambaryje - tam irgi tinka, jeigu tik ten pastovi temperatūra. Kad ir kur laikysime vyną, buteliai turi būti paguldyti, kad skystis liestųsi su kamščiu. Tada į vyną nepateks oras, o kamštis nesudžius ir neapsitrauks pelėsiais. Nuo temperatūros labiausiai priklauso vyno malonumas, galimybė mėgautis gėrimo bukietu, jausti vyno aromatą. Raudonasis vynas turi būti geriamas kambario temperatūros, o šviesieji - vartojami pašaldyti. Putojančiuosius vynus galima pašaldyti daugiau, šampanus reikia atšaldyti tiek, kad jie neprarastų savo skonio ir puošnumo. Tinkamiausia šampanui tokia temperatūra, kuriai esant jis ilgiau putoja.

Yra nusistovėjusi taisyklė, kad baltasis, putojantysis ir raudonasis vynai turi savo stiklus. Baltiesiems vynams tinka aukšti stiklai, kurie pripildomi du trečdalius jų tūrio, raudonieji pripilami beveik pilni. Tada gėrimas puošniau atrodo. Vyno bukietas geriau pajaučiamas, kai stiklas yra tulpės (ovalo) formos. O svarbiausias vyno žavumo rodiklis yra jo spalva, besikeičianti nuo vos vos gelsvos iki rubino spalvos. Ji prarandama paduodant vyną spalvotose taurėse.

Vaišėse paduodamo vyno kiekis priklauso nuo šeimininko ir svečių įpročių bei skonio. Manoma, kad minimalus kiekis - vienas butelis keturiems asmenims. Vaišių pradžioje reikia paduoti lengvuosius vynus.
Kaip aperityvą galima paduoti truputį sausojo vyno ar šampano, chereso arba vermuto.

BALTIEJI VYNAI

Baltuosius vynus žinovai skiria pagal spalvas. Tai ištisas mokslas. Jie būna žalsvi, blyškūs, šiaudų, aukso ir gintaro spalvos.
Baltieji vynai paprastai paduodami aukštuose stikluose su ilga kojele. Stiklai imami už kojelių, kad geriant nesušiltų vynas ir nepakeistų bukieto.
Baltieji sausieji vynai - mozelio vynai, rislingai ir kiti -paduodami prie šaltųjų užkandžių, žuvies, sūrio. Baltojo vyno nedera paduoti su žvėriena.

RAUSVIEJI (ROŽINIAI) VYNAI

Rožiniai vynai paduodami gerai atšaldyti ilgakojėse taurėse. Šie sausieji maloniai lengvi vynai gerai tinka prie laukinių paukščių - jauno fazano, kurapkos, putpelės -mėsos.

RAUDONIEJI VYNAI

Šie gėrimai pasižymi šviesiai ir tamsiai raudona, rubino ir liepsnos spalvomis. Kaip jau minėta, stiklai raudoniesiems vynams gali būti pūsti su trumpa kojele. Kad šie vynai gerai atskleistų savo aromatą, stiklas imamas už korpuso ir palaikomas rankose.
Raudonieji vynai laikomi vėsioje vietoje ir prieš vartojimą pamažu pašildomi iki kambario temperatūros. Tam jie visą parą arba bent per naktį laikomi kambaryje.
Tačiau niekad nedera kaitinti raudonojo vyno prie šilumos šaltinio, nes dėl to nukenčia jo skonis. Daugelis jaunų raudonųjų vynų turi būti atkimšti valandą prieš geriant, nes visas bukietas atsiskleidžia tik vyn'n susilietas su oru.
Dažnai raudonuosiuose išlaikytuose vynuose ant butelio dugno pamatysime tamsių nuosėdų. (Tai normalus reiškinys - vadinamasis vyno akmuo.) Jeigu vyną sukratysime, jis susidrums. Todėl derėtų tokį vyną valandą prieš vartojimą iškošti. Arba galima pabandyti - atsargiai, kad vynas nesusidrumstų, - ištraukti kamštį ir pamažu gėrimą nupilti truputį paliekant ant dugno.
Kada ir kurie raudonieji vynai tinka medžiotojų stalui? Senesnio fazano kepsnys reikalauja sunkesnio raudonojo vyno. Prie stirnos arba šerniuko kepsnio tinka kvapnesni, minkštesnį, lengvesni vynai, o prie briedžio, elnio, šerno, kiškio kepsnio - sunkesni raudonieji vynai.

DESERTINIAI VYNAI

Desertiniai vynai yra saldūs ir skirstomi pagal cukraus ir alkoholio kiekį į saldžiuosius ir likerinius. Skirtingai nuo saldžiųjų likeriniai vynai turi daugiau alkoholio ir mažiau cukraus. Jie paduodami su saldžiaisiais patiekalais.

ŠAMPANAS IR KITI VYNAI

Šampanas ir putojantieji vynai yra šventiniai gėrimai. Rausvasis cheresas yra idealus gėrimas prie sriubų. Portas arba madera geriausiai tinka su sūriu.

KELETAS PATARIMŲ, KAIP PADUOTI VYNUS

Atkemšant vyno butelį, iš to paprastai nedaroma kokio nors spektaklio ar ritualo. Gėrimai atkemšami virtuvėje. Tik labai seni, "su voratinkliais" vynai gali būti atkemšami ant vaišių stalo, svečiams iškilmingai tylint. Neskoninga iš karto ant stalo sustatyti daug butelių. Nedera svečiams rodyti butelyje plaukiojančio kamščio. Šampanas atkemšamas kibirėlyje su ledu. Garsus kamščio "šūvis" ir jo skrydis į lubas - blogo tono požymis. Tai daryti tinka tik ypatingais atvejais - pavyzdžiui, per vestuves arba ypatingai pagerbiant nusipelniusį asmenį bei kitais išimtiniais atvejais.
Įpilant vyno, reikia laikytis tam tikrų taisyklių.
Jei pilsto šeimininkas, jis prieina prie svečio iš dešinės pusės. Pripilama 3/4 arba 4/5 taurės. Nedera liesti taurės krašto buteliu.
Šeimininkas pirmiausia įsipila sau (butelyje galėjo likti kamščio trupinių) ir paragauja. Jeigu vynas blogas, šeimininkas tokiu vynu, suprantama, svečių nevaišina, o pakeičia butelį.
Įpilama tik į tuščią taurę. Svečiams pasiūloma išgerti, bet neįkalbinėjama, neverčiama.
Jeigu svečias gerti nenori, atsisakydamas padėkoja, bet jokiu būdu nedangsto ranka ar servetėle taurės, ją, beje, dažniausiai per tai ir apversdamas.
Ar dera pačiam svečiui įsipilti? Iš ant stalo stovinčio grafino - taip, o iš butelio - ne. Na o damai galima ir reikia įpilti visais atvejais.
Ženklą pradėti gerti paprastai duoda šeimininkas. Jis pirmas pakelia taurę, paragina. Jo pavyzdžiu paseka kiti. Vyriškis turi linktelėti damai iš kairės ir kitoms pažįstamoms damoms. Dama neragina gerti kaimyno.
Nedera energingai skambčioti taurėmis. Tai daroma tik per iškilmingas šventes, kitais ypatingais atvejais - pagerbiant jubiliatą arba, sakysim, sveikinant kolegą jam ypač pasisekus medžioklėje.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

Karštieji alkoholiniai gėrimai

KARŠTIEJI VYNAI

Ruošiant karštuosius vynus, nereikia dėti per daug prieskonių, kad jie neužgožtų vyno skonio. Netinka kartu vaitoti citriną ir vanilę, nes jos viename mišinyje nedera. Vyną su cukrum reikia tik pakaitinti, bet jokiu būdu neužvirinti, kad neišgaruotų alkoholis ir nedingtų aromatas. Gėrimas nukošiamas j specialius arba molinius indus ir serviruojamas su šiaudeliais.

PAPRASTAS KARŠTASIS VYNAS

125 g cukraus, citrinos žievelė, griežinėlis citrinos, gabaliukas cinamono žievelės, 500 ml raudonojo vyno.
125 g vandens, prieskonius ir cukrų keletą minučių pavirti, palaikyti 15 min., perkošti, supilti vyną, pašildyti iki 70-80°C. Pagal skonį galima įpilti keletą mililitrų romo, konjako arba degtinės. Serviruoti su citrinos griežinėliais.

KARŠTASIS VYNAS SU ROMU

3-5 cukraus gabaliukai, truputis sutrintos citrinos žievelės, 2 gvazdikai, 100 ml raudonojo vyno, 40 ml romo.
Cukrų kartu su prieskoniais ir raudonuoju vynu pakaitinti. Romą įpilti į indą ir užpilti karštu vynu su prieskoniais.

KARŠTASIS VYNAS SU MEDUMI

Šaukštas medaus, gabaliukas cinamono žievelės, 100 mlraudonojo vyno, griežinėlis citrinos.
Visas sudedamąsias dalis pašildyti, o gėrimą iškošti j indą.

KARŠTASIS VYNAS SU KAVA


2 puodeliai stiprios kavos, 150 g cukraus, 3 stikliukai degtinės, butelis raudonojo vyno.
Visas sudedamąsias dalis pakaitinti, bet neužvirti ir tuojau pat išpilstyti į pašildytus stiklus.

KRAMBAMBULIS

Viena išspausta citrina, butelis raudonojo vyno, butelis baltojo vyno, gabaliukas cinamono žievelės, 3 šaukštai cukraus pudros, 3 gvazdikai, 125 ml romo, 200 g gabalinio cukraus.
Į molinį arba stiklinį ugniai atsparų indą sudėti supjaustytą griežinėliais be sėklų citriną, prieskonius, cukraus pudrą, supilti vynus, pašildyti. Nuėmus nuo ugnies, galima uždėti ant silpnos spiritinės lemputės, kad neatšaltų. Ant indo uždėti specialų nerūdijančio plieno lovelį arba tokios pat medžiagos groteles. Ant jų uždėti cukraus gabaliukus, pamažu palaistyti romu ir uždegti. Kai susilpnės liepsna vėl palaistyti romu. Cukrus lydosi, karamelizuojasi ir suteka į indą, suteikdamas punšui savotišką aromatą ir skonį. Taip punšo gamyba tampa gražiu reginiu, savotišku ritualu, kuriame dalyvauja ir svečiai. Žinoma, čia reikia laikytis elementarių priešgaisrinių taisyklių.

LIEPSNOJANČIOS REPLĖS

2 buteliai raudonojo vyno, 200 g gabalinio cukraus, 1/4 l romo, aorikosų (arba kitos geros) degtinės.
Raudonąjį vyną pakaitinti kokiame nors rūgščiai atspariame inde, bet neužvirinti. Cukrų sudėti ant specialių replių arba nerūdijančio plieno sietelio ir padėti ant indo. Cukrų apšlakstyti dalimi alkoholio ir prie svečių uždegti. Nuolat palaistant alkoholiu prižiūrėti, kol visas cukrus išsilydys ir sutekės į vyną. Gėrimas gali būti paskanintas vienos citrinos arba apelsino sultimis.
Tai dar vienas iš gėrimų (populiarių Vokietijoje), kurie gaminami svečių akivaizdoje.

RAUDONOJO VYNO PUNŠAS

1/4 l vandens, 150 g cukraus, 2 gvazdikai, 1 gabaliukas cinamono žievelės, 3/4 l raudonojo vyno, 1 citrina.
Vandenį, cukrų, gvazdikėlius ir cinamoną (marlės maišelyje) užvirinti. Supilti raudonąjį vyną, dar pakaitinti, bet neužvirinti. Prieskonius išimti ir dar karštą punšą supilti į pašildytas taures ant citrinos griežinėlių.

VAISIŲ PUNŠAS

0,25 l vaisių sirupo, 1 l praskiestų vaisių sulčių, 2 citrinos, apelsinas.
Vaisių sirupą ir sultis pakaitinti, po to nuimti nuo ugnies, sumaišyti su citrinų ir apelsinų sultimis. Gėrimą papuošti citrinos griežinėliais arba vyšniomis. Galima paskaninti romu arba degtine.

VAISIŲ PUNŠAS SU ROMU

Vienas konservų indelis pagal galimybę mišrių vaisių, 0,25 l romo arba degtinės, 0,5 l baltojo vyno, truputis cukraus.
Vaisius pakaitinti sultyse, supilti romą, dar pakaitinti, bet neužvirinti. Supylus vyną, dar kartą pakaitinti ir pagal skonį pasaldinti. Tuojau pat išpilstyti į taures ir paduoti.

VYŠNIŲ PUNŠAS

Vienas mažas indelis konservuotų arba 0,5 l šviežių vyšnių, 0,5 pakelio vanilinio cukraus, 0,125 l romo, butelis baltojo vyno.
Visas sudedamąsias dalis, taip pat ir konservuotas vyšnias gerai pakaitinti, bet jokiu būdu neužvirinti. Vyšnių sultis galima pagal skonį pasaldinti, trumpam užvirinti ir supilti į gėrimą.

BALTOJO VYNO PUNŠAS

2 išspaustas citrinas ištrinti su cukraus gabaliuku. Kartu su vieno apelsino sultimis užmerkti valandai baltajame vyne. Tada gėrimą įkaitinti, bet neužvirinti, ir įpilti į jį stiklinę romo. Jei kas mėgsta silpnesnį gėrimą, gali dar įpilti karšto vandens.

MĖGĖJŲ PUNŠAS

75 g cukraus, 1 citrinos žievelė, 2 gvazdikai, 1 cinamono žievės gabaliukas, 2 šaukšteliai juodosios arbatos, truputis muskato riešuto, 1 butelis raudonojo vyno, 1/2 butelio vyšnių likerio, 1/2 butelio degtinės, 1 citrinos sultys.
Cukrų su susmulkintais prieskoniais užvirti 1/2 l vandens, nuimti nuo ugnies, tuoj pat supilti arbatą ir leisti 5-6 min. pastovėti. Po to nukošti, supilti vynus, likerį ir degtinę. Dar kartą stipriai pakaitinti (iki 85°C), paskaninti citrinos sultimis ir išpilstyti į pašildytas taures arba molinius puodelius. Galima gerti ir atšaldytą.

KAVOS PUNŠAS

1/8 vandens, gabaliukas cinamono, 4 šaukštai cukraus, 4 stikliukai romo, 1l labai stiprios kavos, išplaktos grietinėlės arba kondensuoto pieno.
Vandenį užvirti su gabaliuku cinamono ir cukrumi, cinamoną išmesti, skystį sumaišyti su romu, supilti karštą kavą, gėrimą išpilstyti į stiklinę su išplakta grietinėle.

MEDAUS PUNŠAS

Stiklinė medaus, truputis cinamono, 6 gvazdikėliai, 1l stiprios juodosios arbatos, 2 apelsinai, citrina, keletas lašų arako, romo arba degtinės.
Medų ištirpinti, sumaltus gvazdikus ir cinamoną išmaišyti vienoje stiklinėje verdančio vandens, perkošti per lininę servetėlę, įpilti medų. Į paruoštą verdančią arbatą supilti medų su prieskoniais, apelsinų sultis, keletą lašų arako, romo arba degtinės. Išpilstyti į stiklines ir paduoti karštą su citrinos griežinėliais.

KIAUŠINIŲ PUNŠAS (1)

200 g cukraus, 1/2 citrinos, 1/4 l vandens, 3/4 l vyno, 3 kiaušiniai, 1/4 l degtinės.
Citrinos griežinėlius ir cukrų 5 min. pavirinti, po to iškošti. Vyną kartu su išmaišytais kiaušiniais dar kartą pakaitinti ir plakti tol, kol susidarys vienoda putų masė. Tada supilti degtinę ir citrinos sultis, dar kartą gerai išplakti ir tuojau pat paduoti.

KIAUŠINIŲ PUNŠAS (2)

5 kiaušinių trynius ir 0,6 l karšto vandens išplakti iki putojimo, įdėti 3 šaukštelius cukraus, žiupsnį malto imbiero ir žiupsnį gvazdikų miltelių, {pilti 0,12 1 arba 0,25 1 gero romo. Karštą punšą išpilstyti į pašildytas taures.

ŠVIESIAI RAUDONAS PUNŠAS

250 g cukraus, 25 ml degtinės, butelis raudonojo vyno, butelis baltojo vyno, citrina.
Cukrų ir 0,25 l vandens pašildyti, palaukti, kol ištirps. Supilti degtinę, vynus ir dar kartą gerokai pakaitinti, bet neužvirinti. Paskaninti citrinos sultimis.

MĖTŲ PUNŠAS

0,5 l mėtų arbatos, 0,25 l raudonojo vyno, cukraus.
Į stiklines iki 2/3 jų turinio išpilstyti mėtų arbatą, supilti vyną ir pagal skonį pasaldinti. Norint galima įpilti degtinės, romo arba konjako.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

KITI KARŠTIEJI GĖRIMAI

KARŠTASIS ALUS

2 buteliai alaus, 100 g cukraus, druskos, gabaliukas cinamono žievelės, 2 gvazdikai, 0,25 l pieno, šaukštas miltų, kiaušinis.
Alų, cukrų, prieskonius užvirinti su 0,25 l vandens, per košti, gėrimą sumaišyti su pienu, išplakti miltus, kiaušinį. Pieno ir kiaušinių santykį parinkti pagal skonį.

ALUS SU KIAUŠINIAIS


3 buteliai alaus, 200 g cukraus, truputis druskos, gabaliukas cinamono žievelės, 4 kiaušiniai, 0,25 l romo.
Cukrų su alumi, žiupsneliu druskos ir cinamonu pakaitinti, laukti, kol ištirps cukrus. Kiaušinius išplakti iki putojimo, supilti romą ir toliau plakti. Sumaišyti su pakaitintu alumi.

LENKIŠKAS KARŠTASIS ALUS

4 kiaušinių tryniai, 3 šaukštai cukraus, butelis šviežio alaus, cinamono.

Kiaušinių trynius su cukrumi išplakti iki putojimo. Alų su cinamonu užvirti ir į verdantį skystį pamažu supilti kiaušinių masę. Dar kartą gerai išplakti šluotele arba elektriniu mikseriu. Gėrimą paduoti karštą.

PONIŠKASIS ALUS

Šampanas, Pilzeno alus.
Į aukštas stiklines įpilti pirmiausia šampano iki pusės, po to - alaus.

VOKIŠKAS KARŠTASIS ALUS

6 kiaušiniai, 1,5 l alaus, 200 g cukraus, susmulkinta vienos nedidelės citrinos žievelė.
Kiaušinius išplakti didelėje padažinėje, įdėti citrinos žievelių, supilti alų ir cukrų. Pašildyti maišant, stebėti, kad alus neišputotų ir neužvirtų. Palaikyti pusę minutės ir išpilstyti į alaus stiklus, išgraibyti žieveles.

KARŠTASIS KASDIENINIS GĖRIMAS

375 ml vandens, 2 kupini šaukštai smulkaus cukraus, 125 ml apelsinų sulčių, 250 ml romo, truputis muškato riešuto.
Visas sudedamąsias dalis, išskyrus romą, supilti į padažinę arba kitą ugniai atsparų indą. Maišant 30 min. šildyti ant lėtos ugnies. Nuimti nuo ugnies, supilti romą ir išpilstyti į stiklus arba puodelius. Pabarstyti trupučiu muškato riešuto miltelių.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

Šaltieji alkoholiniai gėrimai

KOKTEILIAI

Niekas nežino, kada kilo idėja sumaišyti du ar daugiau gėrimų ir juos paduoti su ledu ir citrinos griežinėliu. Kokteiliai - matyt, išrasti Amerikoje - greitai paplito visame pasaulyje. Šiandien kokteiliai itin populiarūs kaip labai malonūs, labiausiai gaivinantys rafinuoti gėrimai.

BRAŠKIŲ (ŽEMUOGIŲ) KOKTEILIS


350 g braškių, 100 ml vandens, 2 šaukštai cukraus, 2 buteliai lengvo baltojo vyno, butelis putojančiojo vyno.
Braškes nuplauti šaltu vandeniu ir įdėti į atšaldytą taurę. Šiltame vandenyje ištirpinti cukrų, atšaldyti ir užpilti braškes. Supylus vyno butelį 1 val. palaikyti šaltoje vietoje. Keletą sekundžių prieš serviravimą supilti likusį baltąjį vyną, po to - putojančio vyno butelį ir tuojau pat paduoti.

MARKIZO GĖRIMAS

Trečdalį plakimo indo užpilti ledu, įpilti ketvirtadalį kiekio sausojo martinio, ketvirtadalį baltojo vyno ir pusę šampano. Suplakti, paduoti. Gėrimą galima pagaminti ir mikseryje.

KOLUMBAS

Sumaišyti plakimo inde 10 ml citrinos sulčių, 10 ml abrikosų degtinės ir 10 ml baltojo romo. Sukošti į stiklines.

APELSINŲ ŠAMPANAS

Sumaišyti 10 ml apelsinų sulčių su 10 ml "baltojo vermuto, 10 ml kiuraso, 10 ml džino. Supilti į šampano taures ir užpilti šampanu.

VALGOMŲJŲ LEDŲ PIENAS

200 g vanilinių arba riešutų ledų, 0,251 raudonojo vyno, 2 šaukštai degtinės, 2 šaukštai cukraus, 0,251 pieno.
Ledus, raudonąjį vyną ir cukrų gerai išmaišyti ir užpilti šaltu pienu.

LIETUVIŠKAS KOKTEILIS

Vienai porcijai: suplakti su ledo gabaliukais 20 g krupniko, 30 g šampano, 15 g Palangos trauktinės, 15 g braškių sirupo.
Supilti į kokteilio stiklą. Gerti per šiaudelį.

BOČIŲ KOKTEILIS

Vienai porcijai: suplakti su ledo gabaliukais 30 g Bočių likerio, 50 g šampano.

ŠAMPANO KOKTEILIS

25 g Bočių likerio, 50 g šampano, truputis konservuotų vaisių.
Likerį, šampaną ir konservuotus vaisius atšaldyti. Po to į taurę įdėti konservuotus vaisius, gabaliuką ledo; paskiausiai supilti Bočių likerį ir šampaną.

DAINAVOS KOKTEILIS

5 g Mombyro ledų, 15 g pieno, 15 g vaisių uogų sirupo, 20 g Dainavos trauktinės.
Pieną, sirupą, trauktinę atšaldyti, sumaišyti su ledais ir suplakti.

KAŠTONŲ KOKTEILIS

15 g Starkos degtinės, 15 g šokoladinio likerio, 25 g šampano, 15 g kahoro vyno, 10 g konservuotų vaisių, 20 g ledo gabaliukų.
Į taurę įdėti ledo gabaliukų, konservuotus vaisius, ant viršaus užpilti likerio, vyno, degtinės ir šampano.

ELEGANTIŠKASIS KOKTEILIS

1/2 l grietinėlės, stiklinė rūgščių vyšnių sulčių, obuolių arba aviečių sulčių, 1 stikliukas konjako.
Grietinėlę mikseriu išplakti su sultimis ir pamažu maišant supilti konjaką. Išpilstyti į kokteilių stiklus ant ledo gabaliukų. Paduoti su vafliais arba biskvitais.

ANANASŲ KOKTEILIS (1)

Vienas vidutinio dydžio ananasas, 100 ml vandens, 1-2 šaukštai cukraus, 2 buteliai lengvo baltojo vyno, vienas butelis putojančiojo vyno.
Ananasą nulupti, supjaustyti 1x1 cm kubiukais (šerdies nedėti) ir sudėti į ąsotį. Cukrų ištirpinti šiltame vandenyje ir atšaldyti. Supilti į stiklą kartu su buteliu vyno ir palaikyti šaltoje vietoje vieną valandą. Prieš pat geriant supilti dar po vieną baltojo ir putojančiojo vyno (arba šampano) butelį.

ANANASŲ KOKTEILIS (2)

Ananasų kubiukų su sultimis (galima ir konservuotų), kiaušinio trynio, degtinės, citrinos sulčių, ledo gabaliukų.
Kiekvienai porcijai po du šaukštus ananasų kubiukų su sultimis, po pusę kiaušinio trynio, po du stikliukus degtinės ir truputį citrinos sulčių. Viską supilti ant ledų ir gerai išmaišyti.

MEDAUS KOKTEILIS

Bičių medaus, saldaus vyno, citrinos sulčių, apelsinų sulčių, ledo gabaliukų.
Kiekvienai porcijai įdėti po šaukštą medaus, stiklą vyno, po vieną šaukštą apelsinų ir citrinų sulčių. Turinį sukošti į stiklus su ledo gabaliukais.

ALAUS KOKTEILIS

Vienai porcijai: supilti ant ledo 2 stikliukus džino, šaukštelį cukraus pudros. Kai ledas ištirps, perkošti ir užpilti Pilzeno alumi.

KARALIŠKASIS KOKTEILIS

Sumaišyti 10 ml apelsinų sulčių su 10 ml abrikosų degtinės ir supilti į taurelę su ledu.

VERMUTO KOKTEILIS (1)

Į indą su ledais supilti stikliuką džino ir taurę vermuto. Išspausti ketvirtadalį citrinos. Serviruoti su citrinos griežinėliu.

VERMUTO KOKTEILIS (2)

Vieną dalį džino, vieną dalį raudonojo vermuto, vieną dalį baltojo vermuto, griežinėlį citrinos sumaišyti su ledo gabaliukais ir išpilstyti į kokteilio stiklus.

ALEKSANDRAS

Į plakimo indą įdėti ledo, kad užimtų trečdalį tūrio, įpilti vieną dalį kakavos kremo, vieną dalį grietinėlės ir 2 dalis džino arba konjako. Suplakti ir paduoti.

KRUVINOJI MERĖ

Trečdalį plakimo indo pridėti ledo, įpilti vieną dalį pomidorų sulčių, 2 dalis stiprios degtinės, keletą lašų citrinos sulčių. Suplakti ir paduoti.

SAVAITGALIO MIŠINYS

Citrina, 100 g cukraus, 250 ml džino, 2 stiklinės saldaus vyno arba vyšnių likerio, selteris.
Plonas citrinos žieveles ir sultis užpilti cukrumi ir 11 virinto ir atšaldyto vandens. Po valandos supilti džiną, saldų vyną arba 4 stikliukus vyšnių likerio. Paskiausiai įpilti selterio.

PRASKIESTA DEGTINĖ (ROMAS ARBA DŽINAS)

Apie 2 šaukštelius cukraus pudros, 2 stikliukus degtinės (romo arba džino) ir vieną šaukštą citrinos sulčių sumaišyti su ledo gabaliukais ir užpilti selteriu.

KARALIŠKASIS ŠALTASIS PUNŠAS

Sumaišoma 3 dalys romo ir 1 dalis cukraus sirupo. Punšas paduodamas su citrinos griežinėliu ir ledo gabaliukais,

PIENO BRENDIS

Stiklinė pieno, taurelė brendžio, šaukštas bruknių sulčių sumaišoma ir paduodama su ledo gabaliukais ir šiaudeliu.

NIKOLAŠKA

Į kiekvieną stiklą įpilti stikliuką konjako, ant stiklo krašto uždėti citrinos griežinėlį su trupučiu cukraus ir dar mažesniu žiupsneliu smulkiai sumaltos kavos. Konjaką išgerti ir tuojau pat užkąsti citrinos griežinėliu su cukrumi ir kava.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

BOULIAI

Tai atšaldytų vynų mišiniai su trupučiu degtinės, romo, konjako, paskaninti ir papuošti konservuotais prieskoniais bei daržovėmis. Gaminant boulius nebūtina naudoti gerus markinius vynus. Jiems tinka stiproki vidutinių rūšių vynai. Nereikia pilti daug degtinės, nes ji gadina gėrimo skonį. Nerekomenduojama šaldyti gėrimą ledu, nes jam tirpstant menkėja boulio skonis. Galima boulį pagaminti ir iš labai atšaldytų sudėtinių dalių arba įmerkti į gaminamą gėrimą plastmasinį maišelį su ledu.

PERSIKŲ BOULIS

Prinokusius persikus nulupti, smulkiai supjaustyti, užpilti taure baltojo vyno, palaukti pusdienį, kol prisitrauks. Tada supilti dar vieną butelį vyno ir vieną butelį šampano.

BRAŠKIŲ BOULIS

500 - 750 g mažų prisirpusių, tačiau dar kietų braškių užpilti 175 g cukraus ir trupučiu baltojo vyno. Padėti šaltai, kad prisitrauktų. Prieš paduodant įpilti baltojo vyno.

NETIKRAS ŠAMPANAS

2 buteliai šalto baltojo vyno, citrina, butelis šalto sodos vandens arba putojančio mineralinio vandens, arba putojančio vyno.
Supilti vyną į didesnį ąsotį, nulupti citriną ir ilgą žievelės spiralę įmerkti 15 min. į vyną. Po to žievelę išimti, supilti sodą, mineralinį vandenį arba putojantįjį vyną ir gerai išmaišyti. Citriną, išmetus sėklas, supjaustyti griežinėliais ir po vieną įdėjus į kiekvieną taurę užpilti mišiniu.

ŠALTOJI ANTIS

2 citrinos, 125 g cukraus, 2 buteliai baltojo vyno, pusė butelio šampano.
Citrinos sultis ir cukrų sumaišyti su baltuoju vynu, įmerkti nuplautos citrinos žievelės spiralę ir uždengus leisti prisitraukti. Prieš paduodant supilti šampaną.

MĖTŲ BOULIS

Butelis baltojo vyno, 50 g šviežių mėtų, 50 g cukraus, 4 likę-rinės taurelės degtinės, 2 buteliai selterio arba vienas butelis šampano.
Mėtų lapelius nuplauti, smulkiai sukapoti ir su degtine gerai uždarytame inde 1 vai. palaikyti, kad prisitrauktų. Perkošti, supilti baltąjį vyną ir paskaninti cukrumi. Prieš paduodant boulį, supilti selterį arba šampaną. Pagal skonį galima įpilti citrinos sulčių.

CITRINŲ BOULIS

Citrina, 100 g cukraus, butelis vyno arba obuolių sulčių, 1/2 butelio šampano arba butelis selterio.
Gerai nuplautas citrinas supjaustyti griežinėliais, pašalinti sėklas ir ąsotyje užpilti cukrumi, supilti vyną (arba obuolių sultis) ir leisti prisitraukti. Prieš paduodant supilti šampaną (arba selterį).

OBUOLIŲ BOULIS

4 rūgštoki obuoliai, 4 šaukštai citrinų sirupo, 2 stikliukai romo arba degtinės, 250 g baltojo vyno.
Obuolius supjaustyti plonais griežinėliais, užpilti citrinų sirupu, palaikyti, supilti romą arba degtinę ir vyną. Atšaldžius galima dar vyno įpilti.

OBUOLIŲ SULČIŲ BOULIS

Stiklinė obuolių sulčių, 100 g cukraus, 3-4 apelsinai, stiklinė selterio, citrinos, citrinos sulčių.
Pusę stiklinės obuolių sulčių užvirti su cukrumi ir citrinos griežinėliu. Į smulkiais gabaliukais supjaustytus apelsinus su citrinos sultimis supilti atšaldytas obuolių sultis. Uždengti ir kurį laiką leisti pastovėti, po to supilti likusias obuolių sultis ir selterį. Apelsinus galima pakeisti kitais vaisiais. Pagal skonį galima įpilti 1-2 stikliukus degtinės.

ALAUS BOULIS

Du obuoliai, citrina, gabaliukas cinamono žievelės, 125 g cukraus, du stikliukai degtinės, trys keturi buteliai alaus.
Obuolių kubiukus, citrinos griežinėlius be žievelės ir sėklų ir cinamono žievelę užberti cukrumi ir užpilti degtine bei puse butelio alaus. Uždengti ir palaikyti valandą, kad prisitrauktų. Likusį atšaldytą alų supilti prieš paduodant boilį.

MĖNULIO ŠVIESOS BOULIS

Butelis baltojo vyno, butelis saldaus vyno, 1/2 butelio šampano.
Visus gėrimus skyrium gerai atšaldyti, supilti į ąsotį ir tik pamažu sumaišyti.

VYŠNIŲ BOULIS

Apie 300-400 g saldžių ar rūgščių vyšnių užpilti cukrumi ir dviem stikliukais romo. Viską užpilti baltuoju ir trupučiu raudonojo vyno. Po 2 valandų supilti likusį raudonąjį vyną ir šampaną.

ARBATOS BOULIS

Citrina, gabaliukas cukraus, 125 g smulkiojo cukraus, 2 stikliukai romo, 0,751 stiprios juodosios arbatos, butelis baltojo vyno.
Citrinos žievelę ištrinti su gabaliuku cukraus, supilti smulkųjį cukrų, romą, citrinos sultis, arbatą ir vyną.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

FLIPAI

Baro gėrimas, gaminamas iš šviežių kiaušinių, citrinos sulčių, alkoholinių gėrimų, cukraus, ledo (plačiau sk. žodynėlyje).


KAVOS FLIPAS

Dviejų kiaušinių tryniai, 40 g cukraus pudros, kupinas šaukštelis kakavos, 1/21 stiprios kavos, pagal skonį kondensuoto
pieno.
Kiaušinių trynius gerai ištrinti su cukrumi ir kakava, tada supilti kavą ir truputį saldaus kondensuoto pieno. Paduoti šiltą arba gerai atšaldytą. Galima paskaninti taurele konjako arba romo.

ARBATOS FLIPAS

4 kiaušinių tryniai, 4 šaukštai citrinos sulčių, 4 puodeliai stiprios juodosios arbatos, 6 šaukštai cukraus, romo, labai šalto pieno arba grietinėlės.
Kiaušinių trynius, citrinos sultis, šaltą arbatą ir cukrų gerai sumaišyti ir išpilstyti į 4 aukštas stiklines. Pagal skonį galima įpilti truputį romo ir supilti pieną.

ROMO FLIPAS

Sumaišyti plakimo inde kiaušinio trynį su dviem šaukšteliais cukraus ir 20 ml baltojo romo. Sukošti į stiklines, pridėti truputį muškato riešuto miltelių ir paduoti su šiaudeliu.

ŠAMPANO FLIPAS

Išplakti kiaušinio trynį su šaukšteliu cukraus ir 75 ml baltojo vyno. Sukošti į dideles taures ir užpilti šampanu.

PERSIKŲ FLIPAS

0,4 I persikų sulčių, 4 kiaušiniai8 stikliukai degtinės, 4 puodeliai pieno, 4 šaukštai cukraus pudros.
Visas sudedamąsias dalis išmaišyti mikseriu ir supilti į aukštus stiklus.

BRAŠKIŲ FLIPAS

200 g braškių, 65 g cukraus, 4 stikliukai kiaušinių likerio, 4 stikliukai degtinės, 0,25 l grietinės arba kondensuoto pieno, selteris.
Pacukrintas braškes susmulkinti, supilti kiaušinių likerį, degtinę ir grietinę. Tada išpilstyti į indus ir užpilti šaltu selteriu.

RAUDONOJO VYNO FLIPAS

4 stiklai raudonojo vyno, 1/8 l degtinės, 4 kiaušinių tryniai, 8 šaukštai cukraus pūdros.
Vyną ir degtinę gerai įkaitinti, bet neužvirinti. Nuimti nuo ugnies, kiaušinių baltymus gerai išmaišyti su cukraus pudra, supilti į vyną ir išpilstyti į 4 aukštas taures.

ALAUS FLIPAS (1)

100 g cukraus, gabaliukas cinamono žievelės, gabaliukas citrinos žievelės, du buteliai alaus, du kiaušiniai, šaukštelis vanilinio cukraus, druskos, du stikliukai degtinės.
Du puodelius vandens, 50 g cukraus,, citrinos žievelę ir cinamoną keletą minučių pavirinti. Tada supilti alų ir dar pakaitinti. Kiaušinius, vanilinį cukrų, žiupsneLį. druskos gerai išplakti, pamažu per sietą supilti alų ir sumaišyti su degtine. Šį gėrimą galima gerti šiltą arba atšaldytą.

ALAUS FLIPAS (2)

4 kiaušinių tryniai, 6 šaukšteliai cukraus pudros, 1/81 kondensuoto pieno arba grietinės, muškato, alaus, degtinės.
Kiaušinių trynius, cukraus pudrą ir labai mažą žiupsnelį smulkiai sumalto muškato riešuto gerai išmaišyti, padalyti į 4 taures ir užpilti alumi. Į kiekvieną taurę įpilti po truputį degtinės.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

KOBLERIAI


Kobleriai gaminami tiesiog šampano stikluose. Du trečdaliai taurės užpildomi smulkiu ledu, įdedami gabaliukai vaisių ir įpilama gėrimų. Serviruojama su šaukštais ir šiaudeliais.

APELSINŲ KOBLERIS


Apelsinų, cukraus pudros, ledo gabaliukų, raudonojo vyno.
Į kiekvieną stiklą supilti pusės apelsino sultis, šaukštą citrinų sulčių ir 2 šaukštelius cukraus pudros,išmaišyti ir įdėti po keletą gabaliukų ledo. Užpilti raudonuoju vynu ir įdėti po pusę gabaliuko supjaustyto apelsino.

DŽINO KOBLERIS

Cukraus pudros, citrinų sulčių, vanilinio cukraus, džino, ledo, vyno, vaisių.
Į kiekvieną stiklą įpilti po 2 šaukštelius cukraus pudros, truputį vanilinio cukraus, po 2 stikliukus džino, sumaišyti ir įdėti po keletą gabaliukų ledo. Įpilti baltojo vyno arba selterio ir įdėti vaisių.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

KRUŠONAI


Per iškilmingas medžiotojų šventes arba kita proga galima gerti krušoną. Geriant krušoną, kaip ir vyną, pirmą kartą visiems įpila šeimininkas. Šis turi atsistoti, padėti stiklinę ant kairės rankos delno ir tvirtai ją laikyti už apačios. Taip stiklinę laiko ir visi vaišių dalyviai.
Tai baltojo vyno ir romo arba konjako mišinys, daromas su šviežiais arba konservuotais vaisiais. Pateikiamas jau paruoštas ir atšaldytas.
Krušono sudėtis visuomet priklauso nuo sezono metu turimų vaisių. Jeigu krušone plaukioja vaisiai, - graibyti pirštais jų jokiu būdu nedera. Vaisiai geriami kartu su skysčiu arba paskui persmeigiami specialiu iešmeliu ir suvalgomi.

KVAPNIŲJŲ KRŪNIŲ KRUŠONAS

Du truputį padžiovintų krūnių pundeliai valandai įmerkiami į vazą su vynu, tačiau taip, kad vyną liestų tik lapai, nes kitaip gėrimas bus kartus. \ šiuo būdu gautą esenciją reikia supilti du butelius baltojo vyno, vieną butelį šampano ir pridėti cukraus. Norint, kad gėrimas būtų silpnesnis, vietoj šampano, kaip ir bet kuriuo kitu atveju ruošiant krušoną, reikia įpilti selterio. Konjako ar kitų stipriųjų gėrimų pilti nereikia.

ANANASŲ KRUŠONAS

Skardinė ananasų (apie 560 g) apibarstoma 200-300 g cukraus ir palaikoma uždengtame inde dvi geras valandas. Prieš pat vartojant butelis šampano sumaišomas su 2 arba 3 buteliais vyno. Ananasai sudedami j atskiras taures ar stiklines užliejant juos sultimis ir paskui užpilant šampano ir vyno mišiniu.

CITRINŲ KRUŠONAS

Pusvalandį prieš ateinant svečiams, dvi griežinėliais supjaustytos citrinos apibarstomos cukrumi. Prieš supilant 2 butelius baltojo vyno ir butelį šampano, citrinų griežinėliai iš indo išimami. Į paruoštą krušoną po 5-10 min. reikia įdėti spirale nuluptą kitos citrinos žievelę. Kiekvienu atveju reikia žiūrėti, kad vaisiai būtų paskaninti cukrumi, o tik paskui užpilami vynu. Kitaip krušonas gali prarasti malonų skonį, o vaisiai negražiai atrodyti.

APELSINŲ KRUŠONAS

Trečdalį ąsočio, kuriame bus ruošiamas krušonas, užpildyti smulkiu ledu ir užpilti buteliu baltojo vyno, suberti 3/4 stiklinės smulkaus cukraus, įdėti 2 apelsinus, supjaustytus griežinėliais be sėklų, ir įpilti stiklelį konjako. Jeigu krušonas ruošiamas su šampanu, tai konjako nereikia pilti, o apelsinus galima pakeisti ananasais. Taip paruoštą krušoną apie 2 valandas palaikyti uždengtame ąsotyje, nuolat pamaišant, kad ištirptų cukrus. Po to gėrimą išpilstyti į stiklines taures arba stiklines.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

LIKERIAI


Likeriai paprastai gaminami iš gerų rūšių spirito. Jis maišomas su cukrumi, sirupu, vynuogių ar vaisių vynu, vaisių uogų sultimis, augalų arba vaisių ir uogų distiliatais (ekstraktais), eteriniais aliejais arba natūraliomis esencijomis.
Likeriai skirstomi į 5 grupes: vaisių-uogų sulčių likeriai (ananasų, braškių, vyšnių ir kt.), aromatizuoti vaisių likeriai (abrikosų, benediktinas ir kt.), kartieji, vaistažolių, prieskonių (kmynų ir kt.), kakavos, arbatos, kavos, medaus likeriai (kavos, kakavos krupnikas ir kt.), punšų ekstrakto likeriai (švedų punšų ir kt.).
Pagal cukraus ir alkoholio santykį likeriai skirstomi į stipriuosius (daugiau kaip 35% alkoholio, daugiau kaip 32% cukraus), desertinius (25-30% alkoholio, 25-50% cukraus) ir kremus (25% ir mažiau alkoholio).

Stiprieji likeriai - Šartrezas, Benediktinas, Ananasinis, Senasis Talinas - gaminami iš 75-80% stiprumo aromatizuoto spirito, gaunamo iš eterinių aliejų turinčios žaliavos (vaisių, uogų, kavos, kakavos pupelių, kvapniųjų šaknų, žievių, lapų), distiliuojami vandens ir spirito garais. Desertiniai likeriai (abrikosų, vyšnių, kavos) gaminami iš spirituotų vaisių ir uogų sulčių, morkų, trauktinių, aromatizuoto spirito. Kremai (aviečių, obuolių) yra tirštesni, gaunami iš spirituotų sulčių, aromatizuoto spirito trauktinių.

LIETUVIŠKAS KRUPNIKAS (1)

0,3 kg bičių medaus, 0,51 spirito, ketvirtis vanilės lazdelės, ketvirtis muskato riešuto, 10 g cinamono žievelės, pusė karčiojo migdolo, truputis citrinų ir apelsinų žievelių.
Medų užvirinti su trečdaliu litro vandens, įdėti susmulkintus prieskonius, pavirinti. Po to nuimti nuo ugnies ir leisti pastovėti 30 min. Nukošti, dar kartą pakaitinti, bet neužvirti. Sumaišyti su spiritu ir supilti į gerai uždaromus butelius.
Karštas krupnikas paduodamas pašildytose molinėse arba porceliano taurėse. Tinka taip pat kavos mokos indeliai. Krupniką galima gerti ir šaltą. Po savaitės skaidrus, gražios gelsvos spalvos, malonaus skonio ir puikaus aromato gėrimas atsargiai perpilamas į kitą butelį. Likusį ant dugno drumzliną skystį galima išgerti su kava arba arbata, o viršutinį - laikyti ilgesnį laiką. Kuo ilgiau laikysime, tuo jis bus skanesnis.
Karštas krupnikas paduodamas ir šaltu oru, nes jis gali apsaugoti nuo peršalimo.

LIETUVIŠKAS KRUPNIKAS (2)

300 g medaus, 200 g cukraus, 0,51 spirito, 021 vandens, S g cinamono, 10-12 gvazdikų, 1/2 citrinos sulčių, 1/2 apelsino sulčių, 1/2 citrinos žievelės, S g kmynų, 10 g kardamono grūdelių, 10 anyžių grūdų, 1/2 muskato riešuto, 2-3 g kalendros, 1-2 šakutės rozmarino, 1/2 vanilės ankšties arba 2 šaukšteliai vanilinio cukraus, šaukštelis labai stiprios kavos.
Susmulkintus prieskonius sudėti į emaliuotą arba nerūdijančio plieno puodą, įpilti pusę stiklinės vandens ir 10 min. pavirinti. Po to palaikyti 20 min. ir nukošti. Medų kartu su cukrumi ir puse stiklinės vandens užvirinti, supilti prieskonių filtratą, atsargiai supilti spiritą, kavą, citrinos ir apelsino sultis. Viską dar kartą užvirinti gerai uždengtame puode, nukelti nuo ugnies, nufiltruoti ir išpilstyti į butelius. Galima gerti ir karštą.

ŽEMAIČIŲ KRUPNIKAS

200 g medaus, 200 g cukraus, šaukštelis cinamono, stiklinė vandens, muškato riešutas, rožių žiedai, rūtų šakelės, kadagio uogos, gvazdikėliai, 21 stiprios degtinės.
Medų, cukrų, vandenį ir prieskonius virti 10 min. Po to nukelti nuo ugnies, supilti degtinę, indą uždengti ir dar pakaitinti, bet neužvirti. Krupniką apie aštuonias valandas palaikyti šaltai, paskui perkošti per tankią medžiagą, supilti į butelius. Ilgesnį laiką išlaikytas vėsioje vietoje krupnikas skanesnis.

PIENO LIKERIS

0,51 pieno, 0,51 spirito, 0,5 kg cukraus, lazdelė vanilės (arba 2 šaukšteliai vanilinio cukraus), vieno apelsino ir vienos citrinos sultys, po gabaliuką apelsino ir citrinos žievelės.
Pieną, spiritą, prieskonius, citrinos ir apelsino sultis gerai sumaišyti sandariai užkemšamame butelyje arba kitame inde, išlaikyti vieną mėnesį. Nufiltruoti ir gautą malonų gelsvai žalsvos spalvos gėrimą išpilstyti į butelius.

VYŠNIŲ ANTPILAS

1 kg vyšnių be kauliukų, 1 kg cukraus, 11 spirito.
Vyšnias, pridėjus 10-15 sutraiškytų vyšnių kauliukų arba 2-3 susmulkintus karčiuosius migdolus, užpilti cukrumi ir laikyti saulėtoje vietoje 2-4 savaites kasdien pamaišant. Kai cukrus ištirps, supilti spiritą, gerai išmaišyti, nukošti ir išpilstyti į sandariai užkemšamus butelius. Išlaikyti vėsioje vietoje ne mažiau kaip 2 metus.

ALAUS LIKERIS

Du buteliai gero importinio alaus, 300 g cukraus, vanilės ankštis, 0,751 degtinės.
Alų, cukrų ir vanilės ankštį pavirinti apie 5 min. ant mažos ugnies. Iš pradžių, kol išgaruoja angliarūgštė, skystis labai putoja, todėl verdant jį reikia atidžiai saugoti. Baigus virti nuimti nuo ugnies ir supilti degtinę. Išlaikyti ne mažiau kaip 4 savaites gerai užkimštuose buteliuose.

KIAUŠINIŲ LIKERIS (1)

5 kiaušinių tryniai, 250 g cukraus, pakelis vaniUnio cukraus, 0,251 išplaktos grietinės, 0,121 pieno. 0,121 spirito.
Kiaušinių trynius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakti iki putojant mikseriu. Supilti pieną ir spiritą, gerai išmaišyti ir išpilstyti į butelius. Išlaikyti gerai užkimštuose buteliuose ne mažiau kaip 2 mėnesius.

KIAUŠINIŲ LIKERIS (2)

8 kiaušinių tryniai, 200 g cukraus, šaukštelis vanilinio cukraus, 1/21 degtinės.
Kiaušinių trynius ir vanilinį cukrų geriausia plakti elektriniu mikseriu tol, kol masė padvigubės. Plakant mažomis porcijomis supilti degtinę. Baigus plakti kiaušinių likerį supilti į butelius, užkimšti ir išlaikyti keletą savaičių.

KIAUŠINIŲ LIKERIS (3)

6 kiaušinių tryniai, 250 g cukraus pudros, pusė šaukšto vanilinio cukraus, 2 indeliai kondensuoto pieno (be cukraus), 1/81 gero spirito.
Gaminti, kaip nurodyta 2-ame recepte.

ŠVIEŽIŲ UOGŲ LIKERIS

Kilogramas vaisių, litras gero spirito, pusė litro degtinės, kilogramas cukraus.
Nuplautus šviežius vaisius ir uogas (avietės, juodieji serbentai, žemuogės, vyšnios arba abrikosai) supilti į didoką indą, užpilti spiritu arba degtine. Indą sandariai uždengti ir laikyti nuo 4 iki 6 savaičių (žemuoges ir avietes išlaikyti nuo 2 iki 3 savaičių). Indą kartkarčiais sukratyti. Kai atsiras pakankamas kiekis skysčio, nupilti į kitą indą, liku-. sius vaisius ir uogas sutrinti ir užpilti cukrumi ir 2-3 savaites pastatyti šiltoje saulėtoje vietoje, kol cukrus ištirps. Indą dažnai pakratyti. Po to supilti ir sumaišyti su uogų degtinės spirito trauktine ir pastatyti, kad nuskaidrėtų, o likusias uogas dar kartą užpilti degtine - gausime prastesnį likerį. Nuskaidrintą gerą likerį dar kartą nukošti, išpilstyti į butelius. Kuo ilgiau likeris bus išlaikomas, tuo jis bus geresnis.

VYŠNIŲ LIKERIS

1,5 kg rūgščių vyšnių, 1 kg cukraus, vanilės ankštis, 3 g cinamono, 5 gvazdikėliai, 4 kartieji migdolai, 0,51 spirito.
Iš vyšnių išimti kauliukus ir supilti į plačiakaklį indą. Užpilti išvirto ir atšaldyto cukraus sirupo, sudėti vanilę, prieskonius, migdolus, supilti spiritą. Viską išmaišyti, išlaikyti prieš saulę 3-4 savaites. Po to perkošti, supilstyti j butelius ir gerai užkimšti.

CHERRY BRENDY

2,5 kg saldžių vyšnių, 2,5 kg rūgščių vyšnių, 500 g braškių, 500 g žemuogių, 11 spirito, 100 g cukraus, 2 g kalendros.
Vaisius išspausti, litrą sulčių sumaišyti su tokiu pat kiekiu spirito, pridėti cukraus ir kalendros. Palaikyti 4 savaites, po to išpilstyti į butelius ir gerai užkimšti. Išlaikyti galima ilgiau (kuo ilgiau pastovės, tuo skanesnis bus gėrimas).

CITRINŲ LIKERIS APELSINŲ LIKERIS

50 g džiovintų citrinų (apelsinų) žievelių, litras degtinės, litras spirito, kilogramas cukraus.
Į plačiakaklį indą sudėti apie 50 g citrinų (apelsinų) žievelių, imti tik geltonąjį (arba oranžinį) sluoksnį. Užpilti degtine bei spiritu ir laikyti saulėje, kol degtinė pasidarys spalvota ir kvapni.
Iš kilogramo cukraus ir 200 ml vandens išvirti sirupą, nuimti nuo ugnies, atvėsinti iki 40-50°C. Į sirupą supilti nuo žievelių nukoštą degtinę ir išmaišyti. Kiekvienam litrui mišinio įpilama po 200 ml degtinės. Likerį išpilstyti į butelius, užkimšti ir palaikyti.

SERBENTŲ LIKERIS

1 kg juodųjų serbentų, 2-4 gvazdikai, butelis Lietuviškos kristalinės arba kitos stiprios degtinės, 350 g cukraus.
Perrinktus, nuplautus ir apdžiovintus serbentus sutraiškyti, sudėti gvazdikus, supilti degtinę ir išlaikyti vėsioje vietoje 1,5-2 mėnesius. Perkošti, tirščius nuspausti, filtratą sumaišyti su cukrumi. Išpilstyti į butelius, dažnai paplakti, kad ištirptų cukrus ir susimaišytų su degtine. Likerį išlaikyti gerai užkimštuose buteliuose ilgesnį laiką.

KAKAVOS LIKERIS

4 kiaušiniai, 200-250 g cukraus pudros, 2 kaupini valgomieji šaukštai kakavos miltelių, šaukštas vanilinio cukraus, 0,51 degtinės.
Kiaušinius išplakti, sudėti cukraus pudrą, sumaišytą su kakavos milteliais ir vaniliniu cukrumi. Supilti degtinę, gerai suplakti, perkošti ir išpilstyti į butelius.

AJERŲ LIKERIS

Ajerų šaknys, degtinė, 250 g cukraus.
Į butelį arba konservų indą pridėti iki 1/3 jų tūrio labai smulkiai supjaustytų šviežių arba išdžiovintų ajerų šaknų. Įpilti tiek degtinės, kad visiškai jas apsemtų. Mažiausiai savaitę indą išlaikyti šiltoje vietoje. Po to degtinę nukošti. Cukrų išvirti su 1/8 1 vandens, atšaldyti. Nukošti, sumaišyti su degtinės-ajerų trauktine ir išpilstyti į butelius.

RATAFIJA

Į didelį indą (10-15 1 talpos) įpilti po 100-200 g įvairių uogų ir vaisių (braškių, trešnių, abrikosų, aviečių, persikų, žemuogių, raudonųjų ir juodųjų serbentų, mėlynių, slyvų, kriaušių, obuolių, vynuogių). Kiekvienai vaisių ir uogų porcijai įpilti po 2-4 šaukštus cukraus ir užpilti tiek spirito, kad apsemtų uogas. Indą užrišti. Fermentacijos procesas trunka 6 mėn. Po to skystį nukošti ir išpilstyti į butelius, o vaisius vėl galima užpilti spiritu. Po 3 mėnesių vėl gausime neblogą vaisių degtinę - ratafiją.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Medžiotojo vaišės. Gėrimai.

Post by medziotojas »

Kiti alkoholiniai gėrimai

MEDŽIOTOJŲ GĖRIMAS

0,5 l degtinės, 5-6 kadagio uogos (šviežios arba džiovintos), šaukštas česnako sulčių, maltų pipirų, druskos.
Visus komponentus sumaišyti ir parą leisti pastovėti. Perkošti, išpilstyti į butelius.

MIDUTIS

1 l medaus, SI obuolių sulčių, 0,51 kmynų, 3 - 4 l vandens, 200 g mielių, pakelis vanilinio cukraus, plutelė juodos duonos.
Į verdantį vandenį suberti kmynus ir 10-15 min. pavirinti. Skystį perkošti, sudėti medų, supilti obuolių sultis ir mentele maišyti, kol medus ištirps. Ištrintas su cukrumi mieles užtepti ant duonos plutelės ir įmesti į midų. Midų laikyti apie 6-8 vai. šiltoje vietoje, kol mielės pradės "vaikščioti". Aplink plutelę susidarys putos. Jei pilant gerai putoja - midus tinkamas gerti. Subėrus vanilinį cukrų, midų supilti į statinaitę ar butelius, užkimšti ir dvi paras išlaikyti vėsioje vietoje. Vartoti tinka 5-6 dienas.

LIETUVIŠKAS MIDUS

0,7 kg šviežio medaus, 1l vandens, 0,2 kg džiovinto kadagio uogų, 4 g kultūrinių vyno mielių, 4 g citrinos rūgšties.
Į užvirintą ir atvėsintą vandenį sudedama 0,2 kg medaus, padaugintų mielių, ištirpintos citrinos rūgšties, susmulkintų ir įdėtų į marlę kadagio uogų. Išmaišoma ir supilama į didesnį butelį, kuris sandariai užkemšamas išvirintu kamščiu su skyle. Įją įstatoma žarnelė ar lenktas stiklinis vamzdelis. Kitas vamzdelio galas įleidžiamas į butelį su vandeniu, per kurį išsiskiria rūgstant atsiradusios dujos. Butelis laikomas 2-3 savaites šiltoje vietoje (20-25°C) patalpoje. Likęs medus sudedamas per du tris kartus. Kai rūgimas susilpnėja ir ant butelio



.....................................................
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Post Reply