Lietuvos kanopiniai žvėrys. Atrankinė medžioklė.

Skyrelis skirtas norintiems tapti medžiokliais ir ja besidomintiems.
Форум для начинающих и зрелых охотников.
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Lietuvos kanopiniai žvėrys. Atrankinė medžioklė.

Post by medziotojas »

KANOPINIŲ ŽVĖRIŲ ATRANKA

Kultūrinio landšafto kraštuose kanopinių žvėrių populiacijos mažai nukenčia nuo stambių plėšrūnų, o pablogėjus mitybos sąlygoms žiemą, žvėrims į pagalbą ateina žmogus. Taigi natūralios atrankos poveikis susilpnėja, išgyvena nemažai silpnai fiziškai išsivysčiusių ir ligotų žvėrių. Norint palaikyti kanopinių žvėrių kokybę, būtina daryti dirbtinę jų atranką (selekciją), organizuoti atrankinę medžioklę. Kvalifikuota atranka galima ne tik palaikyti, bet ir pagerinti kanopinių žvėrių kokybę, išauginti įspūdingų medžioklės trofėjų.
Atsižvelgiant į sportinio medžioklės ūkio interesus, per atrankinę medžioklę medžiojami ligoti, traumuoti, nusenę, silpnai fiziškai išsivystę žvėrys bei patinai su nenormaliais arba silpnais ragais. Ypač svarbi patinų atranka. Pagal ragų šakų skaičių elninių žvėrių patinus priimta vadinti ylaragiais arba iešmaragiais (su vienašakiais ragais), šakiaragiais (su dvišakiais ragais), šešiašakiais (kai kiekvieno rago yra trys šakos), aštuoniašakiais ir t. t. Jei patinas ant vieno rago turi daugiau šakų negu ant antrojo, tai jis pavadinamas pagal šakotesnį ragą. Pavyzdžiui, jei dešinysis ragas su keturiomis šakomis, o kairysis su trimis, tai žvėris vadinamas dešiniuoju aštuoniašakiu. Pagal kokybę ir reikšmę medžioklės ūkiui patinai skirstomi į perspektyvius ir medžiotinus. Medžiotini patinai savo ruožtu dar skirstomi į atrankinius ir elitinius (žiūr. pav.).
patinai.JPG
Kanopinių žvėrių patinų skirstymas pagal kokybę ir reikšmę medžioklės ūkiui

Intensyviausiai medžiojami jaunikliai ir jauni žvėrys, nes jų lengviausia nustatyti atrankos požymius. Svarbu silpnai fiziškai išsivysčiusius jaunus žvėris sumedžioti kuo anksčiau, kol jie dar lytiškai nesubrendę. Atrankinius patinus pageidautina sumedžioti prieš rują, o elitinius žvėris — po rujos arba jai baigiantis. Tai žinotina atranką atliekančiam medžiotojui.

Mūsų respublikoje elninių žvėrių patinų (briedžių, tauriųjų elnių ir stirninų) atrankos požymiai nustatyti pagal 1975—1976 m. sumedžiotų žvėrių ragų morfometrinius ir kūno masės duomenis. Remiantis šiais duomenimis, sudaryti atrankinės medžioklės metodiniai nurodymai. Kasmet iš medžiotojų reikalaujama intensyvinti atrankinę medžioklę, paruošti apžiūroms sumedžiotų kanopinių žvėrių ragus kartu su apatiniu žandikauliu (sumedžioto žvėries amžiui nustatyti).

Paruošta pagal knygą "Lietuvos kanopiniai žvėrys"

_________________________________________________________________________________________________________


ŠERNŲ ATRANKA

Šernas (lot. Sus scrofa, angl. Wild boar, vok. Wildschwein) – kiaulinių (Suidae) šeimos žinduolis, priklausantis porakanopių (Artiodactyla) būriui.

Medžioti leidžiama :

jauniklius, visus antramečius šernus ir vyresnius nei antramečiai patinus – nuo gegužės 1 d. iki kovo 1 d. (nuo vasario 2 d. iki kovo 1 d. tik tykojant);
vyresnes nei antrametes pateles – nuo spalio 1 d. iki vasario 1 d.;


Šernų atranka yra sudėtinga, nes lauko sąlygomis sunku tiksliai nustatyti suaugusių žvėrių amžių, net lytį. Keliami reikalavimai šernų atrankinei medžioklei yra ne tokie detalūs kaip kitiems žvėrims.

Amžiaus nustatymas.
Jaunikliai nuo vyresnių žvėrių aiškiai skiriasi kūno didumu (šiųmetukų kūno masė žiemą būna iki 50 kg). Jų snukis plonas, trumpas. Uodega taip pat plona ir trumpa. Nuo rugsėjo normaliai išsiystę jaunikliai būna be dryžių, rausvai rudi.

Patinų amžius.
sernas.JPG
Šerno patino galvos išvaizda žiemą ir amžius: a — antramečio; b — 2,5 m.; c—3,5—5,5 m.; d—6,5—8,5 m.

Antramečio šerno galva siaura ir ištįsusi. Žiemą, išaugus ilgesniems plaukams, galva atrodo trumpesnė ir bukesnė. Nugaros linija lengvai išgadbta. Kojos ilgos. Kūno masė proporcingai pasiskirsčiusi ties priekinėmis ir užpakalinėmis kojomis. Uodega plona, su trumpu kutu, jos galas siekia kulnį. Papilvėje šepetėlis matyti tik vasarą.
Dvejų metų šerno galva ištįsusi, snukis virš knyslės pakumpęs, viršutinė lūpa iš šonų iškelta, matyti iltys. Žiemą galva atrodo bukesnė, trumpesnė ir masyvesnė negu antramečio, bet ilčių nematyti. Nugaros linija išgaubta, ties sprandu įlinkusi, o užpakalinėje kūno dalyje lengvai leidžiasi žemyn. Figūra masyvesnė, stipresnės priekinės kojos. Uodega storesnė, ilgesnė, nukarusi žemiau kulnies. Šepetėlis, ypač vasarą, aiškiai matyti.
3—5 metų kuilio galva masyvi, bukesnė, didelė knyslė, snukis virš knyslės pakumpęs,' viršutinė lūpa iš šonų iškelta, aiškiai matyti iltys. Nugaros linija ties sprandu vos įlinkusi tik vasarą, nuo ikūno vidurio staigiai leidžiasi žemyn, ypač užpakalinėje dalyje. Figūra masyvesnė, trumpa, kūno masė sukoncentruota ties priekinėmis kojomis. .Kojos atrodo trumpesnės ir storesnės. Uodega stambi, su dideliu kutu, nutarusi žemiau kulnies. Šepetėlis ryškus ir žiemą.
sernas1.JPG
Šerno patino figūra ir amžius : a - antramečio; b- 2,5 m. ; c - 3,5 - 4,5 m. ; d - 7,5 - 8,5 m.
Šerno patelės figūra ir amžius : a - antrametės; b - 2,5 - 3,5 m. ; c - 4,5 - 5,5 m.; d - 6,5 ir vyresnių


Šešerių metų ir vyresnių kuilių galva labai masyvi ir sudaro apie trečdalį viso kūno ilgio. Snukis pakumpęs, viršutinė lūpa aukštai iškelta, aiškiai matyti iltys. Ryški ketera. Nugaros linija ties sprandu neįlinkusi, nuo įkūno vidurio staigiai leidžiasi žemyn. Figūra masyvi, didžioji kūno masės dalis koncentruojasi ant priekinių kojų. Uodega ilga, stora, su dideliu kutu, nukarusi žemiau kulnies. Šepetėlis ryškus ir žiemą .

Patelių amžius.
Antrametės patelės galva ištįsusi, kylio formos, žiemą bukesnė. Nugaros linija tiesi arba lengvai išgaubta. Figūra lengva, ištįsusi, kojos ilgos ir plonos. Uodega plona, be kuto, siekia kinį.
Dvejų metų patelės galva ištįsusi, kylio formos. Nugaros linija tiesi. Figūra ištįsusi, šonai truputį įkritę, kojos storesnės negu antrametės. Vedžiojančios jauniklius patelės papilvė nukabusi, matyti speniai. Uodega plona, be kuto, siekia kulnį.

3—5 metų patelės galva stambi, sudaro apie trečdalį kūno ilgio, smaili, snukis virš knyslės kiek pakumpęs. Nugaros linija ties sprandu ir ties užpakalinėmis kojomis įlinkusi, ypač patelių, vedžiojančių daug jauniklių. Figūra tvirta, ovališka, kūno masė sukoncentruos ties priekinėmis, kojomis. Uodega nukarusi iki kulnies, vasarą be kuto, žiemą apaugusi ilgais šeriais. Vedžiojančių jauniklius patelių papilvė nukabusi, matyti speniai.

Šešerių metų ir vyresnių patelių galva ilga, kylio formos, žiemą bukesnė. Snukis virš knyslės pakumpęs. Nugaros linija tiesi, labai senų įlinkusi ties kūno viduriu. Figūra pailga, tvirta. Vedžiojančių jauniklius patelių įdubę šonai, nukaręs pilvas, matyti speniai. Uodega ilga, nukarusi žemau kulnies, su ilgais, kutą primenančiais šeriais (žiūr. pav.).

Sumedžiotų šernų amžius.

Iki 2 metų šernų amžių galima nustatyti pagal dantų išsivystymą ir kaitą. Vyresnių žvėrių apytikslį amžių galima sužinoti pagal ilčių išvaizdą ir matmenis (žiūr. pav.). Jaunų patelių apatinių ilčių storiausia vieta būna ties pamatine dalimi, o vyresnių — link viršūnės. Vyresnių patelių ilčių šaknies kanalas labai susiaurėjęs. Priklausomai nuo amžiaus panašiai keičiasi ir patino viršutinių ilčių išvaizda. Patinų amžių, be to, galima nustatyti pagal ilčių nušlifuoto paviršiaus ilgį ir pagal apatinių ilčių pagrindo ir viršūnės ties nušlifuotos vietos pradžia matmenų santykį. Ilties pagrindo skersmuo matuojamas už 1 cm nuo krašto. Antrasis ilties matavimas atliekamas prie pat nušlifuotos vietos. Pirmasis matmuo (mm) dalijamas iš antrojo.
sernas2.JPG
Šerno ilčių didumas ir proporcijos kintant amžiui: kairėje—patino (a—jauno, b — seno), dešinėje—patelės (c—1,5 m., d — vidutinio amžiats, e — senos); rodyklėmis parodyta ilčių matavimo amžiui nustatyti vieta

Pagal gautą santykinį skaičių nustatomas apytikslis kuilio amžius:

Amžius Santykinis
metais skaičius

1 apie 1,8

2-4 1,50-1,21

5-7 • 1,20-1,05

8 ir daugiau 1,04-1,00

Matuojama slankmačiu, 0,1 mm tikslumu.

Atrankos požymiai.
Nepriklausomai nuo amžiaus pirmiausia sumedžiojami ligoti, traumuoti, su dėmėtu kailiu (margi) šernai ir kuiliai su nenormaliomis iltimis. Iš jauniklių atrenkami silpniausiai išsivystę ir visi vėlyvi šerniukai. Iš antramečių-būrių taip pat sumedžiojami silpniausi žvėrys. Medžiotinos senos, bergždžios, vėlai vedančios jauniklius patelės. Po griežtos jauniklių ir antramečių atrankos išlikę 2—6 metų amžiaus patinai saugotini. Sumedžiojami tik ypač silpno kūno sudėjimo žvėrys.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Lietuvos kanopiniai žvėrys. Atrankinė medžioklė.

Post by medziotojas »

STIRNŲ ATRANKA

Stirna (lot. Capreolus capreolus, angl. Roe Deer, vok. Reh) – grakštus elninių (Cervidae) šeimos žinduolis.

Medžioti leidžiama:

patinus – nuo gegužės 15 d. iki lapkričio 1 d. (tik medžiotojams selekcininkams);
pateles ir jauniklius – nuo spalio 1 d. iki gruodžio 31 d.;



Amžiaus nustatymas.

Patinų amžių rodo ragai ir bendra kūno išvaizda (žiūr. pav.).
stirninas.JPG
Stirnino galvos išvaizda ir amžius: a- antramečio; b - 3,5 - 5,5 m. ; c - 6,5 - 7,5 m. ; d - nusenusio.
stirninas1.JPG
Stirnino figūra ir amžius: a- antramečio; b - 3,5 - 4,5 m.; c - 6,5 - 7,5 m.; d - nusenusio.


Antramečio patino galva siaura, trumpa, apvalių formų. Kaklas ilgas, plonas, laikomas beveik statmenai. Figūra trapi, „vaikiška", liemuo trumpas, kojos grakščios ir santykiškai ilgos. Viršutinė snukio dalis ir kakta vienodai tamsios, bronzinio atspalvio. Kartais gerai išsivysčiusių stirninų virš šnervių būna šviesus ruoželis.

Dvejų metų žvėries galva platesnė ir pailgesnė. Kaklas storesnis, jį žvėris laiko statmenai. Figūra tvirtesnė, bet grakšti, jaunatviška. Kakta tamsi, virš šnervių matyti pusmėnulio formos šviesi dėmė.

Trejų metų stirnino galva plati, kaklas tvirtas, jį žvėris laiko ne taip stačiai, kaip jaunesnis stirninas. Figūra tvirta., kresna. Sviesi dėmė virš šnervių platesnė, bet dar ne iki akių.

Ketverių ir penkerių metų stirnino galva plati, kampuota, kaklas platus, todėl atrodo trumpesnis. Sviesi dėmė ant snukio siekia akis.

Šešerių ir septynerių metų stirnino galva kampuota, kaklas labai platus, jį žvėris laiko nuleidęs beveik horizontaliai. Figūra kresna, kojos atrodo trumpos. Sviesi dėmė ant snukio siekia akis ir aukščiau, kartais supa akis.

Aštuonerių metų ir vyresnių stirninų kaklas gali suplonėti, jį žvėris laiko beveik horizontaliai, eidamas juo kinkuoja. Kūnas kampuotas, šonai įkritę, pilvas nukaręs. Galva šviesiai pilka arba žila.

Patelių ir jauniklių amžius.
Jauniklius nuo vyresnių žvėrių nesunku atskirti pagal kūno didumą. Antrametės stirnos dar būna smulkesnės, už suaugusias, jų .kūnas grakštus, kojos ilgos ir plonos. Vyresnių stirnų figūra tvirtėja, platėja galva ir kaklas, jį žvėrys laiko žemiau. Senų patelių kūnas kampuotas, prakaulus, pilvas nukabęs (žiūr. pav.).
stirninas2.JPG
Stirnos (patelės) figūra ir amžius: a - antrametės; b - 2,5 - 4,5 m. ; c - 8,5 - 10,5 m.; d - nusenusios

Sumedžiotų stirnų amžius.
Iki vienerių metų stirnų amžių galima nustatyti pagal dantų išsivystymą ir kaitą. Vyresnių stirnų amžių galima nustatyti pagal krūminių dantų nudilimą (žiūr. pav.).
stirninas3.JPG
Stirnos apatinio žandikaulio dešnės pusės krūminių dantų nudilimo schema

Apytikslį sumedžiotų stirninų amžių galima nustatyti pa-gal ragų kelmelius, galvos kaulų storį ir kaulų siūles. Jauno stirnino kaukolės kaulai ploni, beveik persišviečiantys, siūlės ryškios, iškilios. Vidutinio amžiaus stirnino galvos kaulai tvirti, siūlės neryškios. Seno žvėries galvos> kaulai stori, stambūs, kaulų siūlės vos matomos.

Iki dvejų metų stirnino ragų kelmeliai ilgi, palinkę į vidinę pusę, dėl to rožių vidinis kraštas yra žemiau negu išorinis. Vidutinio amžiaus žvėrių ragų kelmeliai trumpesni, vienas kitam beveik lygiagretūs, rožės horizontalios. Senų stirninų ragų kelmeliai žemi, stori, pakrypę į išorinę pusę, dėl to rožių išoriniai kraštai pasvirę (žiūr. pav.).
stirninas4.JPG
Stirnino ragų kelmelių išvaizda ir amžius: a - 1,5 - 2,5 m.; b - 3,5 - 5,5 m.; c - 6,5 m ir vyresnių

Atrankos požymiai.
Atrankiniai stirninai — ligoti, traumuoti, nusenę, silpnai fiziškai išsivystę, su nenormaliais, ir silpnais ragais, vienaragiai (mechaniškai nulaužtas ragas — ne atrankos požymis) ir su pažeistais ragų kelmeliais žvėrys. Pagal ragų išsivystymą stirninai įvertinami pagal pateiktą lentelę.
stirninas5.JPG
Stirninų atrankos požymiai pagal ragų išsivystymą

Atrankinės patelės būna ligotos, silpnai fiziškai išsivysčiusios, nusenusios, keletą metų iš eilės, bergždžios, vėlai vedančios arba vedančios silpnus jauniklius. Nepriklausomai nuo amžiaus me-džiotinos stirnos, kurios turi susivėlusį, be blizgesio kailį, nešvarų veidrodėlį.

Atrankiniai jaunikliai — tai fiziškai neišsivystę žvėreliai, silpnesnis iš dvynių, netekę motinos jaunikliai.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Lietuvos kanopiniai žvėrys. Atrankinė medžioklė.

Post by medziotojas »

DANIELIŲ ATRANKA


Danielius (lot. Dama dama, angl. Fallow Deer, vok. Damhirsch) – elninių (Cervidae) šeimos žinduolis.


Medžioti leidžiama:

patinus – nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d. (tik medžiotojams selekcininkams);
pateles ir jauniklius – nuo spalio 1 d. iki gruodžio 31 d.;



Danieliai mūsų respublikoje jau medžiojami, ir reikėtų atrinkti ligotus, silpnus ir su ypač nenormaliais ragais. Žemiau pateikti danielių amžiaus ir atrankos požymiai pagal E. Va-genknechtą ir H. Štubę.

Amžiaus nustatymas.

Patinų amžių rodo ragai ir bendra kūno išvaizda (žiūr. pav.).
danielius.JPG
danielius1.JPG
Danieliaus patino galvos išvaizda ir amžius: a - antramečio; b - 2,5 m.; c - 3,5 m.; d - 8,5 - 10,5 m.; e - nusenusio.

Antramečio danieliaus galva iš priekio siaura, iš šono smaili. 3—4 metų žvėries ji platesnė, todėl atrodo trumpesnė, žiūrint iš šono dar palyginti smailoka. 5—7 metų danieliaus galva dar platesnė, iš šono bukesnė. Nuo 8 metų danieliaus galva plati, iš šono atrodo trumpa, būna tamsesnė negu jaunesnio žvėries,

1—2 metų danieliaus kaklas plonas. 3—4 metų žvėries jis storesnis, išryškėjęs „Adomo obuolys". 5—7 metų danieliaus kaklas storas, atrodo trumpesnis, „Adomo obuolys" labai ryškus. Vyresnių patinų kaklas da.r labiau pastorėjęs, dar padidėjęs „Adomo obuolys". 1—3 metų žvėrys kaklą laiko iškėlę statmenai, vyresnių danielių kaklas nuleistas, bet ne taip žemai kaip tauriųjų elnių.

Figūra priklausomai nuo amžiaus kinta panašiai kaip tauriųjų elnių, tik vėliau (nuo 8 metų) išryškėja gogas.

Patelių ir jauniklių amžius.
Jauniklius, antrametes ir suaugusias pateles rudenį galima atskirti pagal kūno didumą. Be to, jauniklių galva trumpesnė ir apvalesnė, o pakaklė apaugusi ilgesniais plaukais,. AntrametėS' patelės kūnas lieknas, kojos ilgos, kaklas plonas. Trečiametės patelės stambesnės, jų kojos atrodo trumpesnės. Vyresnių patelių galva ilga, kaklas storesnis, pilvas kiek nukabęs. Senų žvėrių kaklas> ir galva prakaulūs, nukabęs pilvas, įkritę šonai (žiūr. pav.).
danielius2.JPG
Danieliaus patelės figūra ir amžius: a - antrametės; b - 4,5 - 55 m.; c - 6,5 - 8,5 m.; d - nusenusios.

Sumedžiotų danielių amžius.
Iki 2 metų danieliaus amžių galima nustatyti pagal dantų išsivystymą ir kaitą, o vyresnių žvėrių— pagal krūminių dantų nudilimą. Patinų apytikslį amžių, kaip ir kitų elninių žvėrių, galima nustatyti pagal ragų kelmelius.

Atrankos požymiai.

Atrankiniai patinai — tai ligoti, traumuoti, silpnai fiziškai išsivystę, beragiai, su vienu ragu (nulaužtas ragas arba šaka — ne atrankos požymis), su nenormaliais ragais žvėrys. Danieliai su itin asimetriškais ragais, su ragais, labai besiskiriančiais ilgiu ir menčių didumu. Kaip įvertinti danielius pagal ragus, nurodyta pateiktoje lentelėje.
danielius3.JPG
Danieliaus ragų atrankos požymiai pagal ragų išsivystymą

Atrankinės patelės būna ligotos, silpnai fiziškai išsivysčiusios, nusenusios, vėlai vedančios arba vedančios dvynius ir silpnus jauniklius, bergždžios. Iš antramečių patelių medžiojamos silpniausios.

Atrankiniai jaunikliai — tai silpnai išsivystę, dvyniai ir netekę motinos jaunikliai.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Lietuvos kanopiniai žvėrys. Atrankinė medžioklė.

Post by medziotojas »

BRIEDŽIŲ ATRANKA

Briedis (lot. Alces alces) – stambus elninių (Cervidae) šeimos žinduolis.


Medžioti leidžiama:

patinus – nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 15 d. (tik medžiotojams selekcininkams);
pateles - nuo spalio 1 d. iki lapkričio 15 d.
jauniklius – nuo spalio 1 d. iki gruodžio 15 d.;



Amžiaus nustatymas.
Atėjus medžioklės sezonui, briedžių jaunikliai būna daug mažesni už vyresnus žvėris.. Be to, nuo suaugusiųjų jie skiriasi pilkšvesne kailio spalva ir santykiškai ilgesnėmis ausimis. Jeigu įsivaizduosime palenktą į prieikį jauniklio ausį, tai ji sudarys pusę snukio ilgio, o antramečių ir vyresnių briedžių ausis — tik trečdalį snukio ilgio. Antramečius žvėris nuo suaugusių galima atskirti iš barzdos formos. Jauno briedžio barzda smaili, o nuo trečiųjų gyvenimo metų ji pasidaro buka (žiūr. pav.).
briedis-barzda.JPG
Briedžio barzdos forma: a - jauno žvėries; b - vyresnio kaip dviejų metų

Bręstančio fiziškai briedžio figūra tvirtėja, masy-vėja priekinė kūno dalis, storėja ragų kotai, didėja ragų skėtra. Senstančio žvėries nukamba pilvas, plonėja kaklas, įlinksta nugara (žiūr. pav.).
briedis.JPG
Briedžio patino figūra ir amžius: a - antramečio; b - vidutinio amžiaus; c - fizinės brandos (trofėjinės) brandos; d - nusenusio

Sumedžioto briedžio amžių galima nustatyti tiksliau. Iki 1,5 metų amžių galima nustatyti pagal dantų išsivystymą ir pagal pieninių dantų kaitą nuolatiniais (žiūr. pav.).
briedis1.JPG
Briedžio kandžių ir iltinių dantų kaita ir nudilimas: a - visi dantys pieniniai: b - pieniniai - i 1 dantys pakeisti nuolatiniais (I1); c - i3 ; c - dantys pieniniai, o i1 ir i2 dantys pakeisti nuolatinias ( I1 I2 ); d - visi pieniniai dantys pakeisti nuolatiniais; e - 2,5 m. briedžio dantys; f - 3,5 m.; g - 4,5 m. h, i - 5,5 m. ; k - 6,5 m.; l - 7,5 - 9,5 m. ; m - 10,5m. ir vyresnių

Trečiamečių ir vyresnių briedžių amžių galima nustatyti pagal kandžių, iltinių ir krūminių dantų nudilimą (žiūr. pav.).
briedis2.JPG
Briedžio apatinio žandikaulio dešnės pusės krūminių dantų nudilimo schema

Tikslus briedžių amžius nustatomas laboratorijoje, padažius skersinius arba išilginius dantų šaknų pjūvius, kuriuose matyti metiniai dantų šaknų cemento ir dentino sluoksniai. Metinį sluoksnį sudaro du ruožai: platus ir siauras. Platus ruožas formuojasi vasarą ir anksti rudenį, siauras — vėlai rudenį, žiemą ir anksti pavasarį. Be to, siauras ruožas intensyviau nusidažo histologiniais dažais. Metinių sluoksnių nevienodas ruožų plotis — sezoninio aplinkos poveikio žvėries organizmui rezultatas.
Cemento metinių sluoksnių skaičius I1 dantų šaknų pjūvyje atitinka briedžio metus. Nustatant amžių pagal I2, I3 ir C dantis, prie gauto metų skaičiaus reikia pridėti 1, nes šie dantys pakeičia pieninius tik antraisiais briedžio gyvenimo metais. Žvėries ryškūs metiniai dentino sluoksniai pradeda formuotis tik trečiaisiais metais, jam lytiškai subrendus. Taigi pagal dentino sluoksnius galima nustatyti tik 3,5 metų ir vyiesnių briedžių amžių, pridedant 2 prie dentino metinių sluoksnų skaičiaus.

Atrankos požymiai.
Atrankiniams patinams priskirtini ligoti, traumuoti, nusenę, sulysę, nuplikusia kailiu, agresyvūs ne rujos laiku, su nenormaliais, silpnai išsivysčiusiais ir degraduotais ragais žvėrys. Atrankinių grupei priklauso ir antramečiai žvėrys, sveriantys mažiau kaip 250 kg, 2—4 metų amžiaus iki 300 kg ir vyresni, iki 350 kg.

Kaip vertinti briedžius pagal ragų išsivystymą, nurodyta lentelėje apačioje.
briedis3.JPG
briedis4.JPG
Atrankinės patelės — tai ligotos, traumuotos, sulysusios, sveriančios mažiau kaip 200 kg, nuplikusiu kailiu, nusenusios, keletą metų iš eilės bergždžios, vedančios silpnus jauniklius ibriedės.

Atrankiniai jaunikliai būna silpnai fiziškai išsivystę, neišsišėrę, sveria mažiau kaip 100 kg. Atrankiniams priskirtinas ir silpnesnis iš dvynių arba abu dvyniai.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Lietuvos kanopiniai žvėrys. Atrankinė medžioklė.

Post by medziotojas »

TAURIŲJŲ ELNIŲ ATRANKA

Taurusis elnias (lot. Cervus elaphus, angl. Red deer, vok. Rothirsch) – elninių (Cervidae) šeimos žinduolis.

Medžioti leidžiama:

patinus (išskyrus antramečius) – nuo rugpjūčio 15 d. iki lapkričio 15 d. (tik medžiotojams selekcininkams);
antramečius patinus – nuo rugpjūčio 15 d. iki gruodžio 31 d. (tik medžiotojams selekcininkams);
pateles – nuo spalio 1 d. iki gruodžio 31 d.;
jauniklius – nuo spalio 1 d. iki vasario 1 d.;


Amžiaus nustatymas.


Patinų amžių rodo jų ragai ir bendra kūno išvaizda (žiūr. pav.).
elnias.JPG
Tauriojo elnio galvos išvaizda ir amžius:
a - antramečio; b - 5,5 - 6,5 m. ; c - 10,5 - 12,5 m. ; d - nusenusio


Antramečio žvėries galva iš priekio siaura, iš šono smaili. Kaklas plonas, be karčių, iškeltas į viršų. Liemuo lieknas, nugaros linija tiesi, ties kaklu ryškus įdubimas. Nugaros ir šlaunies kampas ties veidrodėliu smailus. Kojos ilgos, kūno masė vienodai pasiskirsčiusi ties priekinėmis ir užpakalinėmis kojomis.
Dvejų metų elnio kūnas stambesnis, kaklas apaugęs trumpais karčiais, bet kūno proporcijos panašios j antramečio.

Trejų ir ketverių metų elnio galva platesnė ir bukesnė. Kaklas storesnis, apaugęs ilgesniais karčiais, pakeltas į viršų, bet ne
taip stačiai kaip jaunesnio elnio. Pradeda ryškėti gogas, o įdubimas ties Ikaklu sumažėjęs.

Penkerių ir šešerių metų elnio galva dar bukesnė ir platesnė, atsiranda pagurklis. Kaklas storokas, su ilgais karčiais, gerokai palinkęs į priekį. Gogas ryškus, įdubimo ties kaklu nėra. Nugaros ir šlaunies kampas jau ne toks smailus.

Septynerių—devynerių metų elnio galva dar bukesnė, kampuo-tesnė, ryškus pagurklis. Kaklas storas, su ilgais karčiais, jį elnias laiko beveik horizontaliai. Gogas ryškus. Kūno masė koncentruojasi ties priekinėmis kojomis. Kojos atrodo trumpos. Nugaros ir šlaunies kampas beveik status.

Dešimties - keturiolikos metų elnio galva plati ir buka, iš šono trikampio formos, pagurklisnukaręs. Kaklas labai storas, apaugęs karčiais nuo ausų iki krūtinės, elnias jį laiko beveik horizontaliai. Eidamas kinkuoja galva. Gogas ryškus, nugaros linija įlinkusi. Labai masyvi priekinė kūno dalis, kojos trumpos, šlaunies ir nugaros kampas status.

Penkiolikos metų ir vyresnių elnių pašviesėja galva, dar labiau įlinksta nugaros linija, nukamba pilvas, „sulinksta" priekinės kojos.

Patelių ir jauniklių amžius.

Vasarą ir rudenį jauniklius, ant-rametes ir suaugusias pateles galima, lengvai atsikirti pagal kūno didumą. Jauniklius geriausia skirti pagal trumpą galvą, ausis ir „vaikišką" kūno išvaizdą. Jaunikliai patinai nuo patelių skiriasi tamsia papilve. Antrametės patelės nuo suaugusių skiriasi trumpesne galva, ausimis, kaklu ir ilgesnėmis kojomis, tiesia nugaros linija, nenukabusiu pilvu ir grakštumu. Jaunų patelių (2—3 metų) kūnas apvalus, dar grakštus, ausys truputį palinkusios į šonus. Vidutinio amžiaus elnės kūnas kaulėtesnis, nukabęs pilvas, ausys smarkiai palinkusios į šonus. Senos elnės kūnas kaulėtas, nukabęs pilvas, galva didelė, ilga, kaulėta, ausys nulinkusios į šonus beveik horizontaliai (žiūr. pav.).
elnias5.JPG
Tauriojo elnio patelės figūra ir amžius:
a - antrametės; b - vidutinio amžiaus; c - senos; d - nusenusios

Sumedžiotų elnių amžius.

Iki dvejų metų elnių amžių galima nustatyti pagal dantų išsivystymą ir kaitą. Vyresnių žvėrių amžius apytiksliai nustatomas pagal krūminių dantų nudilimą (žiūr. pav.).
elnias2.JPG
Tauriojo elnio apatinio žandikaulio dešnės pusės krūminių dantų nudilimo schema

Patinų amžių, be to, rodo ragų kelmeliai, galvos kaulų siūlės. Iki 5 metų žvėries ragų kelmeliai aukšti, vienas kitam beveik lygiagretūs, dėl to rožės yra horizontalios. Kaulų siūlės ryškios, žiūrint iš priekio tarp kelmelių kaktikaulyje matyti ryškus gubrelis.

6—9 metų elnių ragų kelmeliai storesni ir trumpesni, pakrypę į išorinę pusę, kartu ir rožės pasislinkusios nuo horizontalios plokštumos. Kaulų siūlės neryškios, gūbrelis tarp ragų kelmelių dar yra. 10 metų ir vyresnių elnių ragų kelmeliai stori ir trumpi, kaulų siūlės neryškios, tarp ragų kelmelių nėra gūbrelio, rožės su horizontalia plokštuma sudaro 35—40° kampą (žiūr. pav.).
elnias3.JPG
tauriojo elnio ragų kelmelių išvaizda ir amžius:
a - 3,5 m. ; b - 6,5 9,5 m.; c - 10,5 - 14,5 m. ; d - 15,5 m. ir vyresnių

Atrankos požymiai.

Atrankiniai patinai — tai ligoti, traumuoti, nusenę, silpnai fiziškai išsivystę, su nenormaliais arba silpnais ragais žvėrys. Kaip elnius vertinti pagal ragus, nurodyta lentelėje.
elnias4.JPG
Tauriojo elnio patinų atrankos požymiai pagal ragų išsivystimą

Atrankinės patelės yra ligotos, traumuotos, sulysusios, nusenusios, keletą metų iš eilės bergždžios, silpnai fiziškai išsivysčiusios, vėlai vedančios ir vedančios silpnus jauniklius.

Atrankiniai jaunikliai — tai visi silpnai fiziškai išsivystę, vėlyvo gimimo žvėreliai, dvynukai ir jaunikliai, praradę motiną.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Lietuvos kanopiniai žvėrys. Atrankinė medžioklė.

Post by medziotojas »

:cool: viskas
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Post Reply