Parazitai.

Viskas apie šunis.
Мой четвероногий "друг" - всё о собаках.
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Parazitai.

Post by medziotojas »

Vilius paporino, kad pas jo jagą buvo įsisiurbusi erkė, o į tos erkės užpakalį dar viena ir iš tos siurbė krauja. Dar tokio negirdėjau :shock:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Žemaitis
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 582
Joined: 2007-Jan-19 10:34
Location: Žemaitija

Post by Žemaitis »

Pasirodo ir erkių būna žydrų :D
Vilius
Jaunas medžiotojas
Jaunas medžiotojas
Posts: 396
Joined: 2006-Aug-01 15:54
Location: Kaunas

Re: Parazitai.

Post by Vilius »

Kokius vaistus duodate savo keturkojam pagalbininkam nuo kirmeliu?
User avatar
Maras
Jaunas medžiotojas
Jaunas medžiotojas
Posts: 223
Joined: 2007-Aug-01 14:14
Location: Kaunas-Vilnius-Kaunas

Re: Parazitai.

Post by Maras »

Dehinel Plius. Labai efektyvūs vaistai> Vet. vaistinėse yra.
User avatar
Ramas
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 647
Joined: 2006-Jul-06 02:45
Location: Vilnius - Kaunas

Re: Parazitai.

Post by Ramas »

medziotojas wrote:Vilius paporino, kad pas jo jagą buvo įsisiurbusi erkė, o į tos erkės užpakalį dar viena ir iš tos siurbė krauja. Dar tokio negirdėjau :shock:
nekarta esu toki vaizda mates savo sunyse, esu rades iki 3 vnt vienoje erkeje... :shock:
Medziokle - gyvenimo budas.
Vegetaras - isvertus is lotynu kalbos, blogas medziotojas.....
medzioklis
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 1238
Joined: 2006-Sep-06 12:13
Location: Trakai

Re: Parazitai.

Post by medzioklis »

Pabudo pirmosios erkės

Jurgita Andriejauskaitė, "15 min"
2008 kovo mėn. 13 d.

"Tai pirmoji mūsų šiemet aptikta erkė", - rodydama mažytį, tačiau pavojingą gyvį, teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Danguolė Kisielienė. Trečiadienį ji kartu su vyresniąja specialiste Terese Keršyte vyko į mišką greta 2-osios Melnragės. Čia moterys tyrė, ar jau pabudo erkės. Kaip jos darbavosi, turėjo galimybę stebėti ir "15min" žurnalistė.
Apsivilkusios ryškius kombinezonus, pasiėmusios rankšluostėlius, specialistės jais braukė palei lapų pilną žemę ir apvertusios stebėjo, ar yra prikibusių erkių. Netrukus vienas gyvis jau puikavosi ant rankšluosčio. Pernai pirmosios erkės buvo aptiktos vėliau, nei šiemet - kovo 23 dieną.
"Buvome atvykusios vasarį, kai Pietų Lietuvoje pasigirdo žinių apie erkes, tačiau čia nieko neradome. O šiandien jau yra. Manau, erkės pabudo ilgąjį savaitgalį, nes tada buvo pačios šilčiausios dienos - oras įšilo iki 10 laipsnių. Paprastai šie gyviai ir pabunda, kai vidutinė paros temperatūra siekia apie 6-7 laipsnius šilumos", - pasakojo D.Kisielienė.
Vakar moterys iš miško parsivežė 8 erkes, kiekviena jų pincetu buvo įdėta į mėgintuvėlį. Maži parazitai gavo ir žolės lapelių. "Į Giruliuose esančią erkių paplitimo vietą patikrinimui vyksime kas 10 dienų. O mėgintuvėlį su parazitais dėsime į šaldytuvą. Žolės lapelį keisime kas 3 dienas, nes erkėms reikia drėgmės", - sakė D.Kisielienė.
Būtent šioje vietoje pririnkusios 600 erkių specialistės jas siųs į Vilniuje įsikūrusio Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro laboratoriją.
Iš sostinės erkės keliaus tyrimams į Miuncheną Vokietijoje. "Klaipėdos visuomenės sveikatos centras jau treti metai dalyvauja Europos Sąjungos EDEN projekte. Iš Lietuvos tyrimuose dalyvauja Klaipėda, Kėdainiai, Utena ir Radviliškis. Projekte iš viso dalyvauja 24 šalys. Tiriant erkes, nustatoma jų vystymosi dinamika - kada prasideda ir kada baigiasi jų sezonas, koks jų procentas nešioja Laimo ligą ir erkinį encefalitą. Užsieniečiai tyrimams skiria itin daug dėmesio, nes laikoma, kad erkių pernešamos ligos yra vienos iš pavojingiausių", - aiškino D.Kisielienė.
Pasak specialistės, erkinio encefalito virusą nešioja nuo 7 iki 10 proc. erkių, Laimo ligą - iki 15 proc. šių parazitų. Užsikrėtus Laimo liga, sutrinka sąnarių veikla. Apie infekciją praneša dideli žiedo formos paraudimai aplink įkandimo vietą. Erkinis encefalitas sukelia nervų sistemos paralyžių. Nuo šios ligos žmogus gali ir mirti. Pernai šia liga Klaipėdoje užsikrėtė 1, apskrityje - 7 žmonės. Laimo liga mieste susirgo 43, o apskrityje dar 24 gyventojai.
Pasak D. Kisielienės, erkinio encefalito galima išvengti pasiskiepijus. "Būtinai reikia pradėti skiepytis jau dabar. Pats erkių sezono įkarštis prasideda gegužę, tad dabar pasiskiepijęs žmogus, antrąjį skiepą galės gauti kaip tik gegužę ir jau bus apsaugotas. Iš viso reikia trijų skiepų", - aiškino specialistė.
Ji itin rekomenduoja skiepytis žvejams, medžiotojams, uogautojams, grybautojams ir kitiems gamtos mylėtojams. Skiepai šiemet pabrango ir dabar vienas jų kainuoja apie 70 litų.
Apsisaugoti nuo erkių padeda ir įvairūs purškalai, tepalai. Einant į mišką. rekomenduojama vilkėti šviesius rūbus, nes ant jų lengviau pamatyti ropojančius gyvius. "Klaipėdoje, palyginus su kitomis apskritimis, užfiksuojama mažiau erkinių susirgimų, nes pateikiama daug informacijos apie prevenciją. Yra pastatyti stendai, ženklai miškuose ties Girulių antrąja aikštele, ant kalno ties dviračių taku, Smiltynėje. Tačiau prie poilsiavietės "Pasaka" kažkas suniokojo stendą, nors ten būna daug erkių", - D.Kisielienė šioje vietoje klaipėdiečius prašė būti atidžius.
User avatar
Strelcius
Super Men
Super Men
Posts: 3719
Joined: 2006-Aug-01 21:30
Location: Kaunas
Contact:

Re: Parazitai.

Post by Strelcius »

teip teip, jau reik prisiminti iproti po medziokles rubus palikt lauke ir apsiziuret klyna ar neprilindo sveciu :D
nuo suns pirma erke siemet nuemiau vasario paciam gale. o pirmadieni bokstus statem, tai nuo sabakos nurinkau grizes 7 erkes ir dar paskui radau isisegusiu :(
Lietuvis
medzioklis
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 1238
Joined: 2006-Sep-06 12:13
Location: Trakai

Re: Parazitai.

Post by medzioklis »

Erkė pakerta ir žirgą

Eglė Gerulaitytė, "15 min"
2008 gegužės mėn. 20 d.

Prasidėjus erkių aktyvumo sezonui, gyvūnų savininkai turėtų būti itin atsargūs. Veterinarai įspėja, kad šiemet Vilniuje užfiksuotas erkių pernešamos kraujo ligos babeziozės protrūkis. Laiku nepastebėjus šios ligos simptomų ir nesikreipus į veterinarijos gydytoją, mylimas augintinis gali nugaišti per keletą dienų.
Vilnietis Vytautas, auginęs Sibiro laikų veislės kalytę, pasakojo netikėtai netekęs šuns. „Laikos - itin judri veislė, tad savo Bitę dažnai vedžiodavau miške. Natūralu, kad ten jai dažnai įsisegdavo ne viena erkė. Tačiau kartą pastebėjau, jog šuo vangus, neėda. Ketinau Bitę kitos dienos rytą vežti pas veterinarą, tačiau ryte šuo jau buvo negyvas“, - pasakojo Vytautas. Anot jo, vėliau veterinarai jam paaiškino, jog tai - erkių pernešamos babeziozės pasekmės. „Nesuprantu, kodėl niekur nebuvo įspėjama, kad siaučia ši liga, kokie jos simptomai. Gal dar būčiau išgelbėjęs šunį“, - nusivylimo kartėlio neslėpė vilnietis.
Vilniaus veterinarinės Jakovo klinikos vadovas Jakovas Šangaut pasakojo, jog babeziozė šiuo metu kelia rimtą susirūpinimą. „Jaučiame stiprų šios ligos paūmėjimą - beveik būtų galima skelbti epidemiją. Į kliniką šeimininkai kasdien atveža babezioze užsikrėtusių šunų. Patarčiau gyvūnų savininkams atkreipti dėmesį į rimtą apsaugą nuo erkių“, - įspėjo J.Šangaut.
Veterinaro J.Šangaut teigimu, prieš dešimtį metų Lietuvoje babeziozės atvejų pasitaikydavo vos vienas kitas per metus. „Šiemet vien per pavasario mėnesius mūsų klinikoje pasitaikė per 50 atvejų, ir jų daugėja. Kolegos iš kitų miestų, iš provincijos taip pat skambina, klausia patarimų - atokesnėse vietovėse su šia liga retai kas yra susidūręs“, - pasakojo J.Šangaut.
Jo teigimu, šunų savininkai turėtų pasirūpinti dviguba apsauga nuo erkių - naudoti kelias priemones iškart: antkaklius, aerozolį, lašelius.
„Vienos priemonės nebeužtenka. Skiepų nuo šios ligos Lietuvoje nėra - jų turi tik Prancūzija, tačiau jie labai brangūs, todėl abejoju, ar artimiausiu metu mes jų gausime. Ligą aptikus ankstyvoje stadijoje, pakanka suleisti vaistų, ir po keleto dienų gyvūnas pasveiksta. Tačiau jei liga pastebima vėlai, tenka gydyti ilgiau, daryti lašelinę. Na, o laiku nesikreipus į veterinarą, šuo nugaišta per keletą dienų“, - sakė J.Šangaut.
Lietuvos veterinarijos akademijos (LVA) vedėjas Audrius Kučinskas „15min“ pasakojo, jog liga pavojinga ne tik šunims, bet ir arkliams.
„Babeziozė siaučia visoje Lietuvoje, o dabar pavasaris, erkių aktyvumo metas, tad reikia būti ypač atsargiems. Liga kimba ir prie arklių, simptomai panašūs, kaip ir kitų gyvūnų - vangumas, tamsus šlapimas, gleivinių gelta“, - sakė A.Kučinskas. Anot jo, blogiausia tai, kad akademija neturi reikiamų vaistų. „Su turimais vaistais nuo Europos atsiliekame maždaug trimis dešimtimis metų. Ir tai ne vien vaistai nuo babeziozės - neturime ir tinkamų stabligei gydyti, stokojame humaniškų eutanazijos priemonių, sudėtinga ir su stambiųjų gyvūnų narkoze“, - vardijo A.Kučinskas.
Pasak jo, problema yra ta, kad veterinarinius preparatus į Lietuvą veža tik privačios įmonės, o joms tiesiog neapsimoka mokėti registracijos mokesčio už vaistą, kurio prireiks tik kelioms klinikoms.
„Manau, turėtų įsigalioti įstatymo pataisa, be to, reikėtų suburti specialistų grupę, kuri sudarytų būtiniausių veterinarinių vaistų sąrašą. Šio sąrašo vaistų įvežimą reikėtų atleisti nuo registracijos mokesčio, tuomet galbūt pagaliau galėtume įsigyti modernių preparatų. Tačiau kol kas visos pastangos - bevaisės“, - apgailestavo A.Kučinskas. Jo teigimu, tokiomis aplinkybėmis geriausia priemonė nuo babeziozės - prevencija, taigi žmonėms patariama pirmiausia apsaugoti savo augintinius nuo erkių. Tokį patarimą gyvūnų savininkams perduoda ir Vilniaus miesto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) darbuotojai. „Šiais metais sąlygos erkėms itin palankios, tad ir babeziozės atvejų daugiau. Internete tikrai daug informacijos apie tai“, - sakė vyriausiasis VMVT veterinarijos gydytojas-inspektorius Jonas Turolevičius. Jo teigimu, veterinarinių vaistų Lietuvoje pakanka. „Yra privačios įmonės, kurios įveža veterinarinius vaistus, jei yra kažkurių vaistų poreikis - veterinarijos klinikos juos užsako, ir gauna. O skiepų nuo babeziozės Lietuvoje nėra, nes kol kas tam nebuvo poreikio. Lietuvoje vienintelė privaloma vakcina yra nuo pasiutligės“, - sakė J.Turolevičius.
Erkių pernešama kraujo liga užsikrečia šunys ir arkliai, o katėms ji nepavojinga. Simptomai pasireiškia praėjus maždaug savaitei po įkandimo: gyvūnas tampa vangus, prarandą apetitą, vėlesnėje stadijoje šlapimas tampa tamsus arba rausvas. Įtarus, jog gyvūnas susirgo, reikia nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją. Laiku to nepadarius, gyvūnas gali nugaišti per 3-4 dienas.
User avatar
Medeinis
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 1004
Joined: 2007-Nov-27 09:40
Location: Kaunas. Tverai.

Re: Parazitai.

Post by Medeinis »

Sveiki. Kas galėtų iš patirties atsakyti, ar vaistai nuo kirmėlių suveikia veiksmingai? Vakar pirmąkart sušėriau savo jagdterhero veislės augintiniams vaistų nuo šių parazitų, šuniukams kiek daugiau nei mėnuo. Šįryt abudu iškakojo kirmėlių. Tikiuosi, tai ženklas, jog visos parazitės buvo apnuodytos... Kitą dozę reikės duoti po 14 dienų...
50km - ne vingis...
medžioklė be šuns - ne medžioklė.
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Parazitai.

Post by medziotojas »

Galima sakyti kad taip, nors neesu stiprus šuninikas. Čia Medzioklio reik klaust, jis fanas šito reikalo.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
30-06
Administratorius
Administratorius
Posts: 2079
Joined: 2006-Jul-07 20:49
Location: Vilnius

Re: Parazitai.

Post by 30-06 »

Medeinis wrote: ar vaistai nuo kirmėlių suveikia veiksmingai?
Keistokas klausimas :) .Pats juk sakei,kad siryt isejo kirmeles :wink: .Po dvieju savaiciu pakartosi ir viskas bus OK.
Geras veterinorius visad gali padeti blogam sokejui
Neaiskinkit ka turiu daryti,ir as nesakysiu kur turite eiti
User avatar
Medeinis
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 1004
Joined: 2007-Nov-27 09:40
Location: Kaunas. Tverai.

Re: Parazitai.

Post by Medeinis »

30-06 wrote:Keistokas klausimas :) .Pats juk sakei,kad siryt isejo kirmeles :wink: .Po dvieju savaiciu pakartosi ir viskas bus OK.
Na, turėjau omeny, ar visos parazitės nustipo po pirmo karto:) ar nepribaigs šuniukų per tas 2 sav. kokia užsilikėlė.. :no:
50km - ne vingis...
medžioklė be šuns - ne medžioklė.
User avatar
30-06
Administratorius
Administratorius
Posts: 2079
Joined: 2006-Jul-07 20:49
Location: Vilnius

Re: Parazitai.

Post by 30-06 »

Medeinis wrote: ar nepribaigs šuniukų per tas 2 sav. kokia užsilikėlė.. :no:
Nepergyvenk :) ,tikrai nepribaigs.Antras vaistu sugirdymas tam ir reikalingas,kad pribaigtu likusias po pirmojo "antskrydzio".Gali buti,kad ju ir neliko.
Geras veterinorius visad gali padeti blogam sokejui
Neaiskinkit ka turiu daryti,ir as nesakysiu kur turite eiti
User avatar
Medeinis
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 1004
Joined: 2007-Nov-27 09:40
Location: Kaunas. Tverai.

Re: Parazitai.

Post by Medeinis »

Tikiuosi, kad viskas tvarkoj. Šiandien tris kartus kakojo ir visuose "mėginiuose" kirmėlių buvo... Man kaip jaunam žaliam šunininkui viskas nauja, nepatirta, todėl ir klausimų tokių kyla :)
50km - ne vingis...
medžioklė be šuns - ne medžioklė.
medzioklis
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 1238
Joined: 2006-Sep-06 12:13
Location: Trakai

Re: Parazitai.

Post by medzioklis »

Medeinis wrote:Tikiuosi, kad viskas tvarkoj. Šiandien tris kartus kakojo ir visuose "mėginiuose" kirmėlių buvo... Man kaip jaunam žaliam šunininkui viskas nauja, nepatirta, todėl ir klausimų tokių kyla :)
Jokiu budu neduok vaistu nuo kirmeliu kol nepraejo dvi savaites nuo pirmo karto davimo.dabar dar kelias dienas stebesi kad kirmeles eina lauk.taip ir turi buti organizmas valosi.Taciau dar lieka kiausineliu is kuriu kirmeles issirita po dvieju savaiciu, todel vaistu kartojimas vyksta po 14 dienu. Vienu metu negalima duoti vaistu nuo kirmeliu ir nuo uteliu erkiu ir t.t. sekmes auginant musu medziokles pagalbininkus.
Post Reply