GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Все темы об охоте и т.д.
Субфорум - охотничий словарь и ссылки на прогноз погоды.
edzzzka
Varovas
Varovas
Posts: 47
Joined: 2013-Oct-18 15:19

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by edzzzka »

Taigi cia visi pachmielo pozymiai :bad: :)
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

Kaip elgtis įkandus gyvatei?

2014 Liepos mėn. 1 d.
Rasa Pekarskienė,
LRT radijo laida „Sveikata“

Kartais, įkandus gyvatei, žmonės vadovaujasi pasenusiomis rekomendacijomis ir pirmąją pagalbą nukentėjusiajam suteikia netinkamai. Galūnės, į kurią įkando angis, jokiu būdu negalima veržti, antraip angies nuodai gali pasklisti po organizmą, sako Apsinuodijimo kontrolės ir informacijos biuro vedėja, gydytoja klinikinė toksikologė Jūratė Margerienė.
„Negalima apibadyti, kaip anksčiau buvo madinga, adrenalinu. Tiesa, dėl iščiulpimo, kuris taikomas liaudyje. Jei taip ruošiamasi elgtis, žmogaus, kuris iščiulpia nuodus, burnos gleivinė turi būti labai sveika: neturi būti jokių įbrėžimų, net lūpos neturėtų būti sutrūkinėję“, – pabrėžia gydytoja.

Nukentėjusi moteris: komoje buvau parą

Širvintų rajono Šešuolėlių raiste uogavusią Rimą Maišelienę prieš šešetą metų įkando vienintelė Lietuvoje gyvenanti nuodinga gyvatė – angis. Datos, kada tai įvyko moteris niekada nepamirš.
„2008 m. 8 mėn. 8 d. išėjau uogauti apie 7 val. ryto, o gyvatė man įgėlė apie 8 val. į dešinės rankos rodomąjį pirštą“, – pasakoja R. Maišelienė. Anot jos, šio įkandimo pasekmės net ir šiandien juntamos – pirštas, į kurį įgėlė angis, deformavosi ir dalis jo sąnario nesilanksto.
Moteris angį teigia spėjusi pamatyti. „Buvo labai didelis krūmas mėlynių, praskleidžiau jį ir kišau ranką rinkti uogas. Tuo momentu išlindo ta gyvatė ir kirto man į pirštą. Kai trūktelėjau, ją net pakėliau nuo žemės ir nukračiau. Aš ją pamačiau“, – tikina R. Maišelienė.
Ji pasakoja, kad skausmas po gyvatės įkandimo buvęs panašus į skausmą po bitės įgėlimo. Po jo R. Maišelienė teigia dar pusvalandį uogavusi, kol, jos žodžiais, ėmė temti sąmonė. Laimei, moteris buvo ne viena, tad iš miško jai padėjo išeiti vaikai ir kartu uogavusi moteris.
„Pajutau, kad man tikrai blogai, taigi ėjau laikydamasi už medžio šakų, žolių. Nusidilginau. Nebežiūrėjau, už ko laikausi, žiūrėjau, kad tik išsilaikyčiau ir pareičiau namo. Kai parėjau namo, vaikai man iškvietė greitąją. Nuo namų nuvažiavus 4 km, praradau sąmonę. Komoje išbuvau net parą. Mano gyvenime vienos dienos nėra“, – teigia moteris.
R. Maišelienė net du mėnesius praleido ligoninėje – pirštą nuodai pažeidė labai smarkiai, o vieta, į kurią įkando angis, sunkiai gijo.
Lietuvoje kasmet angis įkanda maždaug 70-čiai žmonių. Apsinuodijimo kontrolės ir informacijos biuro vedėja, gydytoja klinikinė toksikologė Jūratė Margerienė sako, kad ir šiemet jau yra žmonių, nukentėjusių nuo šios gyvatės.

Pirmieji pojūčiai po įkandimo: baimė ir skausmas

Kaip elgtis, įkandus angiai? Jei žmogus yra vienas, reikia kuo greičiau ieškoti pagalbos, eiti prie mašinos, kitų žmonių. Jei automobilyje turima ko nors šalto, tai galima uždėti ant angies įkandimo vietos.
„Reikia galūnę mobilizuoti, t. y. padėti ją ramiai. Jei tai ranka, ją reikėtų parišti skarele. Ją reikia pakelti iki krūtinės aukščio ir pasistengti, kad galūnė nebūtų užveržta. Jei turite kuo, reikia nuskausminti. Jei po ranka žmogus turi vaistų nuo skausmo, būtų protinga jų išgerti ir kuo greičiau kviesti greitąją. O jei esate netoli ligoninės, kuo greičiau į ją vykti“, – pataria gydytoja.
Pirmieji pojūčiai, įkandus gyvatei, yra baimė ir skausmas. J. Margerienė pasakoja, kad skausminis sindromas žmogų ištinka iš karto. „Reikia jį nuraminti, kad neišsivystytų šokas. Gali būti ir galvos skausmas, svaigimas, silpnumas, dažnas širdies plakimas, būna atvejų, kai žmones pykina, vimdo“, – apie staigų gyvatės nuodų poveikį pasakoja J. Margerienė.
Pasak jos, įkandus gyvatei, žmonės kartais vadovaujasi pasenusiomis rekomendacijomis ir pirmąją pagalbą suteikia netinkamai. Pirmiausia, gydytojos teigimu, galūnės, į kurią įkando angis, negalima veržti. Taigi nereikėtų rankos ar kojos veržti žgutu, nepatartina bintuoti elastiniais bintais, nes jie trikdo kraujotaką. Esą nuėmus užveržimus, nuodai staigiai pasklinda po organizmą.
„Negalima apibadyti, kaip anksčiau buvo madinga, adrenalinu. Tiesa, dėl iščiulpimo, kuris taikomas liaudyje. Jei taip ruošiamasi elgtis, žmogaus, kuris iščiulpia nuodus, burnos gleivinė turi būti labai sveika: neturi būti jokių įbrėžimų, net lūpos neturėtų būti sutrūkinėję“, – pabrėžia gydytoja.
Gydymo įstaigose nukentėjusiesiems nuo gyvatės suleidžiami priešnuodžiai. Juos suleidus, anot J. Margerienės, būna daug mažiau komplikacijų, o simptomai regresuoja labai greitai. „Priešnuodžiai nebrangūs, bet jų turėti tikrai nereikia. [...] Reikia turėti aukštus guminius batus. Tai būtų profilaktinė priemonė – eiti į mišką tinkamai apsirengus, ne su nuogomis kojomis, basutėmis“, – pataria gydytoja.
Jai antrina gamtininkas Selemonas Paltanavičius. Jis uogautojams ar grybautojams rekomenduoja taip pat turėti lazdą, kuria būtų galima praskirti žolę, ir tik tada siekti uogos ar grybo. Taip galima pamatyti gyvatę. „Paprastai šie ropliai stengsis pasitraukti, nes jie negirdi, bet labai jaučia žemės virpesius ir mūsų skleidžiamą šilumą“, – tvirtina gamtininkas.

Angis nugaroje turi pynę, žaltys – geltonas „ausytes“

Nors angys yra šaltakraujai gyvūnai ir labiausiai vertina šilumą, ji joms taip pat gali būti per didelė. Pavyzdžiui, žmogaus kūno temperatūra angiai yra pražūtinga. Jei ši gyvatė „pasidegintų“ ant saulytės 35 laipsnių karštyje, per 20 minučių tikrai žūtų, sako S. Paltanavičius.
„Angys yra paplitusios toli į šiaurę, iki Miškatundrės zonos. Jos ten taip pat puikiai jaučiasi. Žinoma, ten vasara trumpa, tačiau net ir keletas laipsnių šilumos joms jau yra priimtina temperatūra. Taigi šis metas joms labai puikus, ir angys stebimos pakankamai dažnai“, – teigia S. Paltanavičius.
Paklaustas, kaip atpažinti angį, gamtininkas pasakoja, kad ji būna rusva, ruda, kartais beveik juoda, tačiau nugaroje matyti skiriamasis ženklas – zigzagas arba pynė. O į angį gal kiek panašų žaltį visuomet atpažinsime iš geltonų, oranžinių dėmių, panašių į ausis.
Abu šie ropliai gali kasti, bet jų įkandimas – skirtingo pobūdžio. „Žaltys, jei jau būtų prispaustas, įsitvertų ilgesniam laikui, nes jo, kaip nenuodingo roplio, dantų paskirtis – sulaikyti grobį, bet ne jį numarinti. Nuodingų dantų ir nuodingų liaukų jis neturi. Todėl jis įsitveria ir gali laikytis“, – sako S. Paltanavičius.
Angis veikia visai kitaip. Ji pirma savo nuodingais dantimis grobį paralyžiuoja, o po to kitais dantimis, kurie nukreipti į kūno ertmę, jį pradeda ryti. „Įkandimas toks ir būtų: jei žaltys – įsitvertų, jei angis – įkastų ir liktų tik dvi arba keturios raudonos žymelės“, – paaiškina gamtininkas.
Jis įspėja, kad angis gali atšliaužti ir į sodybą. Ypač jei ši yra tarpumiškiuose, žmonės ten negyvena nuolat, žolė nenušienauja, o šalia namo – suversta krūva lentų. Jose gyvena varlės ir pelės, o pastarosios yra potencialus angių grobis.
„Tokiose vietose, žinoma, angis gali apsistoti. Tačiau tik apsistoti, nes angys keliauja. Jos žiemoja pelkių pakraščiuose, netoli pelkių. Pavasarį ten ir laikosi, o vėliau, ypač, jei vasara sausa, ne tokia kaip dabar, jos keliauja, kartais ir 1–2 km nuo tos vietos, kur žiemojo, todėl dažnai atšliaužia į sodybas“, – sako S. Paltanavičius.

Gyvatės nuodai – jaunystės eliksyras?

Beje, pavasarį angys ypač pavojingos. Mat gyvatės nuodų kiekis priklauso nuo metų laiko ir paskutinio gyvatės įkandimo. Pirmieji pavasariniai įkandimai sukels sunkesnius apsinuodijimus, nes per žiemą gyvatė pagamino daug ir didelės koncentracijos nuodų.
Gyvatės nuodų galia žinoma nuo seno. Šis lankstus roplys neveltui laikomas farmacijos simboliu. Būtent gyvatės nuodai jau ilgą laiką naudojami liaudies, tradicinėje medicinoje, kosmetikos priemonėms gaminti.
Angies seilėse yra kelių rūšių nuodai. Vieni veikia kraujotakos sistemą, padeda išvengti infarkto, kraujotakos sutrikimų, mažina kraujo krešėjimą. Kiti veikia nervų sistemą. Yra sakoma, kad pirmieji vaistai, sukurti iš gyvačių nuodų, buvo naudojami padidėjusiam kraujospūdžiui gydyti.
Tepalai, į kurių sudėtį įeina gyvačių nuodų, puikiai malšina sąnarių ir raumenų skausmus. Tačiau gydymą gyvačių nuodais arba jų turinčiais medikamentais turi skirti tik gydytojas.
Įdomu tai, kad kremai su gyvačių nuodais gali pakeisti botulino injekcijas. Istoriniuose šaltiniuose teigiama, kad jauninamuoju gyvačių nuodų poveikiu tikėjo ir gražioji Egipto karalienė Kleopatra.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

Didelės kuklios žolelės galios: labausiai tinka moterims, bet padės ir vyrams

liaudiesismintispataria
2014 m. liepos 31 d.
an92.jpg
Paprastoji rasakila (lot. Alchemilla) – daugiametis žolinis augalas. Jis auga pievose, mišriuose ir lapuočių miškuose, paupiuose. Rasakila dar vadinama „moterų žolele“.

Ji žydi nuo gegužės iki spalio (iki tokio laiko galima ją rinkti). Ilgą laiką garbinta kaip vaistas, tinkamas moterų negalavimams gydyti. Senovėje jai buvo priskiriama stebuklinga galia.

Vartojama nuo trauminio karščiavimo, pūliuojančių žaizdų ir užleistų opų, nes veikia sutraukiamai ir labai greitai gydo, taip pat kaip šlapimo išsiskyrimą skatinanti ir širdies veiklą gerinanti priemonė.

Rasakila labai tinka skalauti burną po danties pašalinimo: žaizda užsitraukia per dieną - skalauti reikia daug kartų. Ji stiprina raumenis, sąnarius bei padeda nuo mažakraujystės.

Liaudies medicinoje rasakila gydo: viduriavimą, įvairias moteriškas ligas, cukraligę, reumatą, bronchitą, mažojo dubens organų uždegimus, karščiavimą, deginimą, pūlinius, opas ir lūžius, plaučių uždegimą ir tuberkuliozę, bronchinę astmą, stuburo ir galvos smegenų susirgimus, skrandžio opą, skrandžio nevirškinimą, silpną žarnyno peristaltiką.

Sergant hemorojumi nuoviras naudojamas į vidų ir dedama sumirkytus nuovire tamponus Sutrinta rasakila gydo žaizdas, votis, įgėlimus, įpjovimus, ji gerina miegą, gerai gydo šlapimo nelaikymą. Vyrams pradėjus šlapintis kraujais (užėjus stipriems inkstų skausmams) - gerti šiltos rasakilos arbatą ir daug – padeda pašalinti akmenukus ir smėlį.


Receptas:

1 valg. šaukštą (nubrauktą) rasakilos užpilti 250 ml vandens, užvirinti, iš karto nuo ugnies nukelti ir palaikyti 15 min šiltoje vietoje, po to perkošti. Gerti po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną.

Šitaip geriant rasakilą po mėnesio truputį nukrenta svoris, susitvarko skrandžio ir žarnyno veikla, sugrįžta gera nuotaika. Rasakilos arbata švelniai valo organizmą nuo šlakų, normalizuoja medžiagų apykaitą.

Kai iš organizmo pasišalina kenksmingos medžiagos, tai žymiai pagražėja išorė. Tai pirmiausia parodo oda - dingsta išbėrimai, oda pasidaro lygi. O jei dar rytais prausitės su ta pačia rasakilos arbata - tai laikui bėgant neatspės kiek jums metų, nes ši arbata atnaujina veido odą.

Ją turi gerti sergantys cukralige, taip pat nuo išsėtinės sklerozės.

Silpnų raumenų vaikai naudojantys šią arbatą, sustiprės. Vaikams duokite gerti po ketvirtį - pusę stiklinės per dieną.

Jos antpilas kaip skani arbata geriama esant skrandžio, dvylikapirštės žarnos uždegimams. Ramina kraujavimus, gydo viduriavimus.

Rasakilos nuoviras nosies skalavimui nuo bėgimo kraujo iš nosies:
1 valgomąjį šaukštą rasakilos užpilti stikline virinto vandens, pakaitinti kad užvirų, atvėsinti ir perkošti. Atvėsusį nuovirą paeiliui įtraukti per kiekvieną šnervę.


Rasakilos lapus galima vartoti ir išoriškai – šunvotėms ar pūliniams gydyti. Senovėje žolės nuoviras naudotas išbertai odai apiplauti.
Šviežiai išspaustos pievinių rasakilų lapų sultys padeda nuo įvairios kilmės spuogų, riebalų liaukų uždegimų ir kitokių odos ligų.
Ruošiantis gimdyti (paskutinį nėštumo mėnesį) patartina kasdien išgerti po 3 stiklines rasakilos antpilo - sustiprina gimdą, paruošia gimdymui.

Nuo klimakterinio periodo negalavimų gerai per dieną išgerti po 3 stiklines rasakilos arbatos.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
sharakanas
Super Men
Super Men
Posts: 1988
Joined: 2006-Sep-19 23:09
Location: Birzai

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by sharakanas »

vaikai valgykit tik rasakila :-D
Taupykime vandeni, gerkime alu :D
bezdelnikam alus gerti sveika :D
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

Žolė, kuri valo organizmą, gerina kepenų funkciją, pakeičia kavą sergantiems širdies ligomis

vlmedicina.lt
2014 m. rugpjūčio 28 d.


Tie, kurie negali gerti kavos – sergantieji širdies ir kraujagyslių, nervų ligomis, dažnai griebiasi jos pakaitalo – cikorijos, arba trūkažolės. Ji ne tik skani, bet ir naudinga. Jos galima dėti ir į natūralią kavą – skoniui pagerinti.

Paprastoji trūkažolė (Cichorium intybus L), dar vadinama cikorija, dažnai pastebima tik rugpjūtį, kai apsipila melsvais, o kai kur – baltais ar rožiniais žiedeliais. Lietuvoje tai dažnoje vietoje – pakelėse, patvoriuose, laukuose aptinkamas augalas.

Gydytoja fitoterapeutė-homeopatė Zofija Tikuišienė rekomenduoja vaistams rinkti visą žolę. Žolę pjauti geriausia žydėjimo pradžioje, šaknis išsikasti rudenį arba pavasarį. Žolę džiovinti iki 30 laipsnių, šaknis 50-55 laipsnių temperatūroje.

Žolę laikyti popieriniuose maišuose gerai vėdinamoje vietoje. Žolę tinka naudoti metus, šaknis – dvejus metus.

Šaknyse yra daug inulino, kuris gerai veikia kepenis ir visą virškinimo sistemą, karčiųjų medžiagų, vitaminų C, B1, E, cholino, įvairių mineralinių medžiagų ir kt.

„Trūkažolė valo organizmą, gerina kepenų funkciją, normalizuoja medžiagų apykaitą. Ji žadina apetitą, ramina nervų sistemą, gerina virškinimą, širdies veiklą, lėtina širdies susitraukimų ritmą, varo tulžį ir šlapimą, lengvai minkština vidurius“, – naudingąsias augalo savybes vardija Z. Tikuišienė.

Be to, trūkažolė tinka sergant cukriniu diabetu, odos, kepenų ir kasos ligomis, esant mažam skrandžio rūgštingumui. Ji stiprina organizmą, mažina patinimus. Sultimis gydoma mažakraujystė.
trukazole-65666076.jpg
Trūkažolė
© Shutterstock nuotr.

Liaudies medicinoje trūkažolės preparatais gydomas gastritas, tulžies pūslės, inkstų akmenligė. Šaknų nuoviras vartojamas sergant egzema, kitomis odos ligomis. Tam naudojama ne tik arbata, bet ir kompresai, vonios.

Tačiau ilgai vartoti trūkažolės preparatų Z. Tikuišienė nepataria – po 21 dienos būtina daryti pertrauką. Ypač atsargiai šio augalo vartoti sergantiems lėtinėmis kepenų ligomis, skrandžio opa, esant mažam skrandžio rūgštingumui.

Receptai. Šaukštas sausų šaknų užpilamas stikline karšto vandens, 7-10 min. kaitinama ant mažos ugnies, palaikoma, kol atvės, nukošiama. Geriama po pusę stiklinės tris kartus per dieną prieš valgį.

Sultys geriamos po arbatinį šaukštelį sumaišius su puse stiklinės pieno tris kartus per dieną sergant mažakraujyste, odos ligomis, esant auglių.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

Insulto požymiai - Признаки инсульта

Вначале маленькая история:
Во время пикника девушка споткнулась и упала. Ей предложили вызвать скорую помощь, но она заверила всех, что всё в порядке и что она споткнулась о камень всего лишь из-за новых туфель.
Так как она выглядела немного бледной и дрожащей, ей помогли отряхнуться и принесли ей тарелку с едой. Остаток дня Инга провела весело и непринуждённо. Позже супруг той девушки позвонил всем и сообщил, что его жену увезли в больницу. В 23:00 она скончалась. На пикнике с ней случился инсульт.

Если бы её друзья знали, как выглядят признаки инсульта, она могла бы сегодня жить.

Некоторые люди умирают не сразу. Часто они оказываются в ситуации, в которой им длительное время ещё можно помочь.

У вас займёт всего одну минуту прочесть следующее ...

Нейрохирурги говорят, что если они в течении 3 часов успевают к жертве инсульта, то последствия приступа могут быть устранены. Трюк состоит в том, чтобы распознать и диагностицировать инсульт и приступить к лечению в первые 3 часа – что, конечно, не просто.

Распознай инсульт: Существуют 4 шага к распознанию инсульта.

- попроси человека улыбнуться (он не сможет этого сделать)

- попроси сказать простое предложение (напр. «Сегодня хорошая погода»)

- попроси поднять обе руки (не сможет или только частично сможет поднять)

- попроси высунуть язык (если язык искривлён, повёрнут – это тоже признак)

А так же, непривычно сильные головные боли, головокружение, онемение конечностей, нарушение зрения.

Если проблемы возникнут даже с одним из этих заданий – звони в неотложку и описывай симптомы по телефону.

Один кардиолог сказал, что, разослав это сообщение как минимум 10 адресатам, можно быть уверенным, что чья-нибудь жизнь – может быть и наша – будет спасена. Мы шлём каждый день столько «мусора» по свету, что может стоит разок пустить по проводам действительно что-то полезное и нужное.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

Pirmieji insulto požymiai: į ką negalima numoti ranka

DELFI.lt


Kaip teigia Nacionalinė insulto prevencijos asociacija, insultas – ketvirtoji iš dažniausiai pasitaikančių mirties priežasčių Amerikoje.

Nepaisant to, dauguma vyresnių nei 45 metų amžiaus žmonių apie šią ligą žino labai mažai – gali tapti jos aukomis, tačiau to nesuprasti, atskleidė naujausias tyrimas. Mokslininkai vienbalsiai ragina pasidomėti pirmaisiais insulto simptomais ir skubiai kreiptis į medikus, skelbia healthyandnaturalworld.com.

Kai kuriuos vaistus nuo insulto būtina vartoti vos pasireiškus simptomams – priešingu atveju pasekmės gali būti itin skaudžios. Vieni po insulto visiškai pasveiksta, tačiau net du trečdaliai jį patyrusių lieka daugiau ar mažiau neįgalūs.

Insultas – kas tai?

Mūsų smegenims būtinas kraujas. Kraujas į smegenis atneša kiekvienai ląstelei būtinas maistingąsias medžiagas ir deguonį. Arterijos – kraujagyslės, kuriomis deguonies prisodrintas kraujas iš širdies keliauja į audinius. Insultas ištinka, kai arteriją užkemša kraujo krešulys (vadinamasis išeminis galvos smegenų insultas) arba arterija plyšta (hemoraginis insultas). Abiem atvejais sutrinka kraujotaka smegenyse, smegenų ląstelės miršta, smegenims padaroma didelė žala. Po insulto žmogus gali netekti kalbos, atminties ar gebėjimo judėti – viskas priklauso nuo to, kuri smegenų sritis pažeidžiama, ir kiek.

Insultas gali būti silpnas – pacientas kartais net nesupranta, kas jam nutiko. Stipraus insulto atveju gresia vienos pusės arba viso kūno paralyžius, žmogus negali kalbėti. Smegenų ląstelės, ištikus insultui, mirti pradeda iš karto. Kartais, kai kraujotaka blokuojama tik iš dalies, procesas užtrunka kelias valandas. Jeigu kraujotaką pavyksta per kelias minutes ar valandas atkurti, kai kurias ląsteles dar galima išgelbėti. Medikai kalba ir apie vadinamąjį mažąjį insultą arba kitaip - grįžtamąjį smegenų išemijos priepuolį. Tai trumpalaikis ūmus smegenų kraujotakos sutrikimas, kuris nepalieka ilgalaikių padarinių, tačiau gali perspėti apie gresiantį insultą, todėl į jį jokiais būdais nederėtų numoti ranka.

Kokie simptomai perspėja apie insultą?

Insulto atveju reikalinga skubi medikų pagalba, todėl labai svarbu laiku atpažinti simptomus:

1) Staigus veido raumenų, vienos kojos ar rankos aptirpimas, nejautrumas. Kartais pacientą ištinka viso kūno paralyžius, jis negali pakelti rankos ar kojos. Neretai pasikeičia veido simetrija – viena pusė nukara, sunkiau kalbėti ir šypsotis;

2) Staigus kalbos ar gebėjimo suprasti kalbą praradimas. Pacientui kyla bendravimo problemų, nepavyksta sudaryti logiškų sakinių, jis atrodo sutrikęs ir nesupranta, kas jam sakoma;

3) Staigus regos praradimas arba sutrikusi rega, dažniausiai bėdos ištinka vieną akį;

4) Sutrikusios juslės – oda tampa nejautri. Gali sutrikti ir uoslė bei klausa;

5) Staigus pusiausvyros ir koordinacijos sutrikimas, pykinimas, vėmimas, karštis ar trumpalaikis sąmonės netekimas;

6) Ūmus ir intensyvus galvos skausmas, atsiradęs be jokios priežasties, pacientas gali prarasti sąmonę;

7) Smarkus galvos svaigimas;

8 ) Refleksų sutrikimai, sunkumas ryjant.

Jeigu jūs pats ar artimieji pajuto bent vieną iš šių simptomų – nedelskite. Būtina skubi medikų pagalba. Tik ligoninėje gydytojai suteiks reikiamą priežiūrą – svarbi kiekviena minutė.

Vadinamasis FAST testas

Jeigu nesate tikras, ar žmogų ištiko insultas, atlikite šį testą – sunegalavusiam žmogui tereiks atlikti keturias nesudėtingas užduotis.

1) Veidas (F – face) – paprašykite sunegalavusio žmogaus nusišypsoti: taip įvertinsime, ar nenukaro viena veido pusė;

2) Rankos (A – arms) – paprašykite paciento pakelti į viršų abi rankas. Įvertinkite, ar viena kuri nekrinta žemyn, galbūt jos iškelti žmogus negali;

3) Kalba (S – speech) – paprašykite paciento pasakyti paprastą sakinį. Taip įvertinsime, ar jo kalba nėra keista ar nelogiška;

4) Laikas (T – time) – jeigu bent vieną iš užduočių pacientui atlikti buvo sunku, būtina skubiai kreiptis į medikus. Kiekviena minutė – aukso vertės.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

ВРАЧИ МОЛЧАТ ОБ ЭТОМ! Лекарство, которым исцелял еще сам Гиппократ!

Granato vaisiai
GRANATAS.jpg
1. Дизентерия проходит – за 5 часов.
2. Сальмонеллез – за 5 часов.
3. Язва желудка – за неделю.
4. Колит (толстая кишка) – за неделю.
5. Дисбактериоз – за неделю…
6. Острый аппендицит – за 5 часов.
Рецепт приготовления водного настоя сухих корок плода граната и его применения.
Примерное весовое соотношение сухих корок граната и крутого кипятка 1:20. В предварительно подогретую чашку, стакан или стеклянную баночку положить примерно 10-12 г сухих корок плода граната и залить их 200 мл крутого кипятка (можно в эту тару налить 200 мл сырой воды, опустить 10-12 г гранатовых корок и электрокипятильником довести до кипения, но не кипятить). Накрыть блюдцем или бумагой, сложенной в 4 слоя. Настоять 25-30 минут, и можно начинать пить. Корки не выбрасывать, настаивание продолжается. Как только залили корки крутым кипятком — лечение началось, а эти 25-30 минут настаивания ёмкость с корками граната должна находиться рядом с тем, кто лечится.
Приготовление водного настоя сухих корок плода граната для лечения всех перечисленных болезней одинаково. Применение — отличается.
Для излечения за 5 часов от:
1) дизентерии; 2) сальмонеллёза; 3) брюшного тифа; 4) холеры; 5) острого аппендицита — употреблять водный настой так:
1. После настаивания 25-30 минут выпить примерно половину жидкости (половину стакана). Настой не процеживать, настаивание продолжается. И снова накрыть блюдцем. Если через 10 минут после этого почувствовали себя здоровым, значит было обычное расстройство желудка (понос) и оно полностью излечено. Можно смело пускаться в любые путешествия, т. к. поноса и запора у вас не будет.
2. Если через 10 минут не почувствовали себя выздоровевшим, значит у вас или дизентерия, или сальмонеллёз, или брюшной тиф, или холера. Вам нужно остаться дома и через 3 часа допить оставшийся водный настой. Процесс лечения длится 3 часа (с настаиванием 3,5 часа), а выздоровление наступает через 5 часов после начала лечения.
Для излечения за 1 неделю от:
1) язвы желудка; 2) язвы кишечника (тонкая кишка); 3) колита (воспалительный процесс в толстой кишке); 4) дисбактериоза — употреблять водный настой сухих корок плода граната так:
1. После настаивания 25-30 минут начать пить. В течение дня выпить примерно половину водного настоя (90-100 мл) за 4 приёма примерно равными порциями и через примерно равные промежутки времени, т. е. примерно по 20-25 мл за 1 приём. Пить натощак, причём 1-й приём утром, после сна, а 4-й приём на ночь, перед сном.
2. Пить водный настой не каждый день недели, а через день, т. е. в дни недели 1, 3, 5, 7 — пить настой, а в дни 2, 4, 6 — не пить настой (отдых от лечения).
3. Этого достаточно для полного излечения. Но если кто-то для перестраховки захочет продолжить лечение, например, язвы желудка, то можно не ранее чем через неделю повторить недельный курс лечения.
4. В процессе лечения водный настой не процеживать — настаивание продолжается.
5. При этом лечении спиртное противопоказано, и особенно противопоказано в дни приёма водного настоя.
6. Сущность лечения состоит в том, что во всём желудочно-кишечном тракте постоянно подавляются все болезнетворные бактерии (здоровые бактерии не подавляются) и места их расположения успешно колонизируют здоровые, необходимые для человека бактерии.
7. Кроме перечисленного, известно, что Гиппократ лечил этим водным настоем резаные и колотые раны. На рану накладывалась чистая (х/б) тряпочка, предварительно смоченная в водном настое сухих корок плода граната. Эта тряпочка постоянно поддерживалась влажной до заживления раны.
ДОПОЛНЕНИЯ:
Гранат – алый плод с рубиновыми зернышками мякоти – один из самых полезных фруктов на земле. Корни его названия – в латинском слове granatus, что означает «зернистый». А полезно в нем… абсолютно все: и шкурки, и мякоть плода, и его сок, и цветы дерева, и корни…
Авиценна в своих трактатах вспоминал гранат 150 раз и все – по разным поводам!
Гранат в косметологии практически незаменим. Являясь компонентом множества кремов, масел и мазей он превосходно разглаживает и отбеливает вашу кожу, также помогает избавиться от пигментных пятен и веснушек.
Гранат прекрасно укрепляет ваши ногти и делает стойкими и крепкими ваши волосы.



Информация, размещенная в статье носит информационный характер и перед любым использованием методов, предложенных в статье, необходимо проконсультироваться с врачом.

Администрация сайта не несет ответственности за содержание статьи, размещенной пользователем.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

!!!Для тех, у кого болят суставы!!! Receptas tiems pas ką skauda sanarius

Чудо - рецепт от Владимира Заславского или Как Помочь Больным Суставам.
sanariai.jpg
Предисловие.

Когда меня познакомили с этой статьёй, я поначалу не поверил тому, что в ней написано, решил, что это обычная агитка, каких немало появляется последнее время, хотя автор и ссылался на выступление военного врача - профессора, который советовал, как поддержать суставы в отличном состоянии, попутно убрав многие проблемы, с ними cвязанные. Поскольку автор статьи не указал фамилии этого профессора то, прежде, чем выставить её на обозрение авторам прозы, решил в первую очередь проверить на себе действия данного рецепта, тем более, что вот уже пару лет чувствую боль в спине, шее, суставах, стало трудно ходить и совершенно не могу долго стоять. Прошло дней десять, как я принимаю эту живительную влагу. Чудо свершилось. Боль в суставах полностью исчезла, но, согласно предписанию данной статьи, продолжу её утренний приём до истечения месяца, то есть еще 20 дней. Зная, что на прозе немало авторов страдают той же проблемой, рекомендую не откладывать курс лечения, а немедленно начинать.

Вот он чудо-рецепт:

Рецепт такой - покупаете в любом продуктовом магазине 150г (на курс) обычного желатина, ссыпаете в баночку и вечером в четверть стакана ледяной воды насыпаете две чайных ложки без верха(примерно 5г), размешиваете и оставляете до утра. Смысл в том, что так он набухнет и растворится в желе за ночь. Утром выпиваете натощак, добавив соку, либо воды с сахаром, или без (но не кипятка, просто теплой). Действует так, что через неделю человек, ранее жаловавшийся на боли в ногах, спине, шее, их перестает замечать! Курс - месяц, через год повторить. Это способ восстановить "смазку" в суставах, а от нормальных суставов зависит и нормальная работа многих органов (связано все в теле). Единственное "но"- слишком просто, не верят!

Дорогая таблетка от боли - да, химия лекарственная по крутым ценам, конечно, а такое примитивное, безопасное лечение, требующее к тому же ежедневных усилий (налить, выпить) - доверия не внушает.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

Manau daug kam ši info pravers :pardon:


Nesileiskite apiplėšiami: kada nereikia mokėti už tyrimus

DELFI.lt
2015 m. vasario 26 d.



Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) drausti žmonės gydymo įstaigose neskubėtų mokėti iš savo kišenės už brangius medicinos tyrimus bei procedūras. Už tai sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, todėl pacientams šios paslaugos turi būti teikiamos nemokamai.

Pacientams dažnai kyla klausimų, ar jie turi mokėti už tokių tyrimų vaizdo įrašus kompaktiniuose diskeliuose ir specialias tyrimų nuotraukas.

Pirmiausia reikėtų žinoti, jei siuntime gydytojas nurodė, kad reikalingas ne tik brangaus radiologinio tyrimo aprašymas, bet ir tyrimo vaizdų kopija, tuomet pacientui už jas mokėti nereikia. Mokėti gali tekti tik tada, jei pacientas pats pageidauja gauti radiologinių vaizdų kopijas.

Norint gauti nemokamai brangiuosius tyrimus ir procedūras, kurie kompensuojami PSDF lėšomis, reikalingas gydytojo siuntimas. Jei pacientas gydosi ligoninėje, tyrimus ir procedūras jam turi skirti jį gydantis gydytojas. Jei pacientui reikalingi tyrimai ir procedūros atliekami poliklinikoje, irgi reikalingas gydytojo specialisto (ne šeimos gydytojo) siuntimas.

Siuntimas atlikti brangius tyrimus nemokamai yra išduodamas atsižvelgiant į paciento sveikatos būklę, o ne jam pageidaujant. Gavęs tokį siuntimą, pacientas pats gali pasirinkti, kurioje gydymo įstaigoje jis nori gauti šias paslaugas ir į ją kreiptis. Tik prieš atliekant tyrimus, patartina pasidomėti, ar jo pasirinkta įstaiga turi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl tokių paslaugų apmokėjimo, t. y. išsiaiškinti, ar šios paslaugos bus kompensuojamos PSDF lėšomis. Jei tokios sutarties gydymo įstaiga neturi, bet pacientas vis vien nori paslaugas gauti čia, tuomet jam gali tekti susimokėti, net ir turint siuntimą.

Naudinga žinoti ir tai, kad gydytojas specialistas, atlikęs pacientui tyrimą, turi ne vėliau kaip per tris dienas pateikti atsakymą siuntusiam gydytojui ir radiologinio tyrimo vaizdo kopijas, jei siuntęs gydytojas pageidauja tai gauti. Pateikiant atsakymą siuntusiam gydytojui turi būti aiškiai parašomi atliktų tyrimų, procedūrų rezultatai, išvados bei rekomendacijos. Tad pacientui tikrai nebūtina iš gydymo įstaigos pirkti nei šių tyrimų vaizdų kompaktiniuose diskuose, nei specialių nuotraukų.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, brangiesiems tyrimams priskiriami, pavyzdžiui, kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso tomografijos, pozitronų emisijos tomografijos tyrimai, o brangiosioms procedūroms – paprastoji hemodializė. Šie tyrimai ir procedūros paprastai atliekami ligoninėse bei poliklinikose, bet gali būti atliekami ir specializuotose gydymo įstaigose.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

Liga, prasidedanti paprastu sąnarių maudimu, per trumpą laiką gali paversti visiškai neįgaliu

http://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos- ... z3Tg54r7Zb


http://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos- ... d=67322492
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

8 žolės, kurios valo plaučius ir padeda kvėpavimui


DELFI.lt
2015 m. kovo 13 d.



Be sveikų plaučių jūsų gyvenimo kokybė būtų niekinė, kadangi kvėpavimo sistema dirba nuolat. Tai sunki užduotis, turint omenyje teršalus, pelėsius, dirgiklius, dulkes, grybelius ir kitus toksinus, su kuriais tenka kasdien susidurti. Laimei, gamta siūlo išeitį.

Vaistažolės labai naudingos mūsų kvėpavimo sistemai. Jos skatina atsikosėjimą ir pradeda atsikratyti gleivių. Jos ramina nosies kanalus, padeda atpalaiduoti raumenis netoli viršutinių kvėpavimo takų. Be to, tai puikus antioksidantų šaltinis, padedantis sumažinti oksidacinį paraudimą ir pažeidimus.

Builinis smikmykas

Lotyniškas builinio smikmyko pavadinimas – Ligusticum porteri. Jo šaknis nuo seno naudojama kvėpavimo takų profilaktikai ir gydymui. Augalo šaknyje esantis kamparas yra vienas vertingiausių elementų kalbant apie kvėpavimo takų sveikatą.

Čiobrelis

Čiobrelis yra labai galingas ginklas kovojant su sekreto susikaupimu bronchuose. Čiobrelyje esantys antiseptiniai eteriniai aliejai pasižymi priešgrybelinėmis ir antibiotinėmis savybėms. Čiobrelių arbata gali sunaikinti ir atbaidyti virusus bei bakterijas. Nesvarbu kokia jūsų infekcijos kilmė, čiobrelių arbata tikrai padės. Čiobrelis naudojamas plaučių ligoms gydyti nuo antikos laikų, tad ir šiandien jis plačiai naudojamas bakterinės plaučių infekcijos sukeltų pneumonijų ir kvėpavimo takų infekcijoms gydyti.

Saldymedžio šaknis

Vienas iš plačiausiai naudojamų vaistažolių pasaulyje – saldymedis. Tradicinėje kinų medicinoje ji naudojama dažniau nei bet kuri kita žolelė, kadangi manoma, kad ji suderina visų kitų vaistažolių veikimą. Saldymedis pasižymi raminamuoju poveikiu, atpalaiduoja gerklės, taip pat plaučių ir skrandžio gleivinę, tuo pat metu ją valo ir stiprina bendrą organizmo imunitetą.

Šalavijas

Šalavijo lapai pasižymi stipriu aromatu, kurį sukelia šioje vaistažolėje esantys eteriniai aliejai. Būtent jie yra šalavijo arbatos naudos šaltinis gydant kvėpavimo takų ir plaučių ligas. Šalavijuje esantis kamparas, terpenai, tujonas padeda atsikratyti sinusito ir plaučių ligų, o šalavijų arbata – tradicinis vaistas nuo kosulio ir gerklės skausmo. Taip pat šalavijų arbatą galima naudoti inhaliacijoms.

Plautė

Plautės lotiniškas pavadinimas yra Pulmanoria, kilęs iš žodžio „Pulmon“, kuris reiškia plaučius. Jis net iš išvaizdos primena plaučių audinį. Augalas vartojamas plaučių ligoms gydyti jau nuo septyniolikto amžiaus. Taip pat pastebėta, kad plautė puikiai tinka kvėpavimo takų ir plaučių ligų prevencijai.

Raudonėlis

Nors raudonėlyje gausu imuninei sistemai būtinų maistinių medžiagų ir vitaminų, tačiau jame esantis karvakrolis ir rozmarininė rūgštis yra natūralūs histamino redukatoriai, mažinantys gleivinės paburkimą, dėl to teigiamai veikia kvėpavimo taktus ir mažina nosies užsikimšimą. Raudonėlių aliejus veiksmingai kovoja su auksinio stafilokoko (lot. Staphylococcus aureus) bakterija daug efektyviau nei bet kokie antibiotikai.

Pipirmėtė

Pipirmėčių aliejus ir pati pipirmėtė turi mentolio. Šis raminančiu poveikiu pasižymintis elementas lengvina kvėpavimą, atpalaiduoja kvėpavimo takų raumenis. Džiovinta pipirmėtė taip pat turi daug naudingų savybių. Pipirmėčių aliejuje gausu papildomų junginių, tokių kaip kariofilenas, limonenas, pulegonas ir pinenas. Mentolis fantastiškai kovoja su gleivinės paburkimu, pasižymi antihistamininiu poveikiu.

Eukaliptas

Eukaliptas yra daugelio sirupų nuo kosulio ir pastilių ingredientas, kurio veiksmingumą lemia jame esantis cineolis. Cineolis turi daug privalumų – kovoja su kongestija, ramina sudirgusius sinusus, skatina atsikosėjimą ir gali palengvinti kosulį. Dar daugiau, jis palaiko imuninę sistemą sergant peršalimo ir kitomis ligomis, mat eukalipte gausu antioksidantų.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

Radau tokią info apie vilko taukų naudą :
vilkas-luptas.jpg
Это волк - вернее сеголеток, в это время они всегда жирные. Сентябрь 2012 год . Волчий жир очень полезный, даже чем сурчиный или собачий. Tai vilkas - jauniklis, šiuo metu jie visi riebūs. 2012 m. rugsėjis. Vilko taukai labai naudingi, dar naudingesni (surok - nežinau tiksliai kaip išversti - atrodo švilpikas lietuviškai) arba šuns.

Атобек, в каких целях применяют волчий жир?
O kokias tikslais vilko taukai naudojami ?

Atobek - В основном простудных, мажут спину , грудь и принимают по столовой ложке утром и вечером, но когда нет температуры, очень хорошо помогает туберкулезникам , особенно бульон с мясом волка.
Daugiausia peršalimo ligoms gydyti, trina nugarą, krūtinę ir geria po arbatinį šaukštelį ryte ir vakare, tačiau tada kai nėra temperatūros, labai padeda sergant tuberkulioze - valgomas bulionas su vilko mėsa.
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

Pabandysiu užklausti smulkiau apie tą vilkieną. :twisted:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: GREITOJI PAGALBA MIŠKE. Gydomės patys. Patarimai.

Post by medziotojas »

Kaip mus veikia oro slėgis


Ne blogiau kaip barometras orų permainas jaučia:

- sergantieji chronišku bronchitu, chroniška ir obstrukcine plaučių liga,
- hipotonikai ir hipertonikai, aler-gikai,
- nervų ligomis sergantys žmonės,
- intensyviu režimu dirbantys žmonės,
- sergantieji širdies kraujagyslių, galvos smegenų ir apatinių galūnių kraujagyslių ateroskleroze, reumatinėmis ligomis, osteochondroze.

Oro permainos smarkiai veikia apie 50 proc. moterų ir 30 proc. vyrų. Ypač pavojingi staigūs temperatūros svyravimai - tiek atšilimas, tiek atšalimas. Tačiau žmonės daugiau reaguoja ne į temperatūros, o j atmosferos slėgio pasikeitimą. Dažniausiai žmonių savijauta blogėja slėgiui mažėjant - mažėja darbingumas, dėmesingumas. Nustatyta, kad esant žemam slėgiui eismo įvykių Oteliuose padaugėja 15-20 proc.

Atmosferos slėgio mažėjimas

Šaltuoju metų laiku žemėja temperatūra, gausėja kritulių, dažnai sustiprėja vėjas, ore mažėja deguonies.

Reaguoja:

- sergantieji kvėpavimo organų ligomis,
- hipotonikai,
- širdies ligoniai.

Poveikis sveikatai:

- krenta arterinis spaudimas,
- lėtėja kraujotaka,
- atsiranda bendras silpnumas,
- sunku įkvėpti oro, dūstama, žmones, turinčius padidėjusį intrakranijinį spaudimą, gali varginti migrenos priepuoliai,
- atsiranda oro trūkumo jausmas,
- didėjant kraujo klampumui gali susidaryti krešulių, o tai gresia infarktu, insultu, tromboze,
- apsunksta, svaigsta galva,
- dėl gausiau susidarančių dujų jaučiamas diskomfortas žarnyne,
- trinka širdies ir kraujagyslių sistemos darbas, dažnėja pulsas,
- atsiranda pabrinkimų,
- gali skaudėti sąnarius,
- kojos tampa „it vatinės",
- gali tirpti galūnės.

Kaip sau padėti:

- Pasistenkite padidinti spaudimą iki savo įprasto lygio vaistais, kuriuos jums skyrė gydytojas.
- Iš ryto nusiprauskite po kontrastiniu dušu.
- Per pusryčius būtinai išgerkite puodelį kavos.
- Dieną gerkite žaliosios arbatos su medumi.
- Darykite kvėpavimo pratimus.
- Stenkitės daugiau laiko leisti lauke.
- Anksčiau eikite miegoti.

Atmosferos slėgio didėjimas

Šaltuoju metų laiku žemėja temperatūra, vėjas nurimsta, dangus išsiblaivo, kritulių nebūna, ore > didėja kenksmingų dalelių koncentracija, jos nusileidžia prie žemės.

Reaguoja:

- žmonės, sergantys bronchine astma,
- alergikai,
- hipertonikai.


Poveikis sveikatai:

ima skaudėti galvą,
didėja kraujagyslių tonusas, dėl to gali atsirasti spazmų,
gali suktis galva,
pykinti,
skausmai širdies plote,
prieš akis gali imti skrajoti „muselės",
žmogus jaučia bendrą negalavimą,
mažėja darbingumas,
silpnėja imunitetas; organizmas negali taip pat kaip anksčiau priešintis įvairioms infekcijoms; taip yra todėl, kad didėjant atmosferos slėgiui kraujyje mažėja leukocitų.

Kaip sau padėti:

Neatsisakykite rytinės mankštos, bet ją palengvinkite.
Nusiprauskite po kontrastiniu dušu.

Per pusryčius valgykite produktų, kuriuose gausu kalio (varškės, bananų, džiovintų abrikosų, razinų). Sis elementas pasižymi lengvu šlapimo varomuoju poveikiu, o dėl to mažėja spaudimas.
Nepersivalgykite.
Iki minimumo sumažinkite vartojamos druskos kiekį. Ant blauzdų užlipinkite garstyčių trauklapius arba pasidarykite garstyčių vonelę kojoms.
Jei jūsų spaudimas kaukolės viduje yra padidėjęs, iš anksto išgerkite gydytojo skirtų vaistų.
Laikykitės tausojamojo režimo. Atidėkite reikalus, kuriems reikia didelių fizinių pastangų. Tą dieną nepradėkite naujų svarbių darbų.
Daugiau ilsėkitės, eikite anksčiau gulti.

Parengė Milda KUNSKAITĖ
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Post Reply