Miško gėrybės
- svetimas
- Administratorius
- Posts: 2623
- Joined: 2006-Jul-30 18:32
- Location: kaunas
Re: Miško gėrybės
taigi sakau kad nezinau kaip juos paruosti,ir nesakau kad tu s.... valgai
Gyvenu, kad medžiočiau - medžioju, kad širdis atsigautu
-
- Jaunas medžiotojas
- Posts: 305
- Joined: 2007-May-09 16:14
- Location: Vilnius
Re: Miško gėrybės
GRIZLEY wrote:sutinku su tavim kas per misko zinovai kad tokio skanaus grybo nepazystat
Man irgi keista pasidarė,kad dauguma jų, nežino
Noriu būti medžiokliu !!!
Nešaudai, o medžioji!
Žilvinas.
Nešaudai, o medžioji!
Žilvinas.
-
- Jaunas medžiotojas
- Posts: 305
- Joined: 2007-May-09 16:14
- Location: Vilnius
Re: Miško gėrybės
iš kito forumo:
f'eD:
as du kartus nuverdu, to pilnai uztenka po pirmo nuvirimo (~15min) praplaunu durslake saltu vandeniu. antra kart nuvirdamas dedu druskes.
kepu kaip baravykus, su smulkiai kapotais cesnakais, veliau indedu truputi jauno svoguno (laisku galvuciu) ir an pabaigos siek tiek sviesto ir grietineles
Noriu būti medžiokliu !!!
Nešaudai, o medžioji!
Žilvinas.
Nešaudai, o medžioji!
Žilvinas.
- Zaibas
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 879
- Joined: 2007-May-18 22:32
- Location: Vilnius-kaunas
-
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 1238
- Joined: 2006-Sep-06 12:13
- Location: Trakai
Re: Miško gėrybės
Grybų sezono šaukliai
Tiek bobausių alytiškė miesto parke pririnko maždaug per porą valandų.
Genovaitė Rafanavičienė ("Lietuvos rytas")
2008-04-17 08:48
Prieš kelias dienas Lietuvos miškuose ir Alytaus miesto parke pradėjo dygti pirmieji grybai – bobausiai.
Vakar alytiškė Edita B. miesto parke per porą valandų pririnko pilną pintinę ir plastikinį krepšį bobausių. Didžiausias jų sveria 300 gramų.
Naują grybų sezoną pradėjo ne tik mėgėjai, bet ir profesionalai, taip užsidirbantys pragyvenimui.
Grybų supirkėjai už kilogramą bobausių siūlo po 2,5-3 litus. Į Skandinaviją šviežius ir džiovintus grybus eksportuojančios bendrovės vadovas Rimantas Juškevičius vakar išvyko į Baltarusiją pasižvalgyti, koks derlius pas kaimynus, ir paraginti juos grybauti bei pardavinėti varėniškiams.
Pirmosios rudos raukšlėtos galvutės miškuose, ypač jaunose kirtavietėse, pasirodė kovo pabaigoje, o gausiai pradėjo dygti šią savaitę.
Varėnos rajone, prie Merkinės ir Valkininkų, grybautojai jau atidarė vadinamuosius grybų turgus pakelėse.
Už pintinę, kurioje telpa maždaug penki litrai bobausių, jie prašo 18 litų. Ne vienas grybautojas atsineša ir po kelias pilnas pintines.
Valkininkų girininkijos girininkas Vytas Lesniauskas pasakojo, kad bobausiai gausiausiai dygsta prasčiausiame dirvožemyje – smėlynuose.
Valgytojams jis patarė nepamiršti bobausių apvirti 2-3 kartus po 15 minučių ir kiekvieną kartą apvirus nuplauti šaltu vandeniu. Mat šie grybai turi nuodingų medžiagų.
Tiek bobausių alytiškė miesto parke pririnko maždaug per porą valandų.
Genovaitė Rafanavičienė ("Lietuvos rytas")
2008-04-17 08:48
Prieš kelias dienas Lietuvos miškuose ir Alytaus miesto parke pradėjo dygti pirmieji grybai – bobausiai.
Vakar alytiškė Edita B. miesto parke per porą valandų pririnko pilną pintinę ir plastikinį krepšį bobausių. Didžiausias jų sveria 300 gramų.
Naują grybų sezoną pradėjo ne tik mėgėjai, bet ir profesionalai, taip užsidirbantys pragyvenimui.
Grybų supirkėjai už kilogramą bobausių siūlo po 2,5-3 litus. Į Skandinaviją šviežius ir džiovintus grybus eksportuojančios bendrovės vadovas Rimantas Juškevičius vakar išvyko į Baltarusiją pasižvalgyti, koks derlius pas kaimynus, ir paraginti juos grybauti bei pardavinėti varėniškiams.
Pirmosios rudos raukšlėtos galvutės miškuose, ypač jaunose kirtavietėse, pasirodė kovo pabaigoje, o gausiai pradėjo dygti šią savaitę.
Varėnos rajone, prie Merkinės ir Valkininkų, grybautojai jau atidarė vadinamuosius grybų turgus pakelėse.
Už pintinę, kurioje telpa maždaug penki litrai bobausių, jie prašo 18 litų. Ne vienas grybautojas atsineša ir po kelias pilnas pintines.
Valkininkų girininkijos girininkas Vytas Lesniauskas pasakojo, kad bobausiai gausiausiai dygsta prasčiausiame dirvožemyje – smėlynuose.
Valgytojams jis patarė nepamiršti bobausių apvirti 2-3 kartus po 15 minučių ir kiekvieną kartą apvirus nuplauti šaltu vandeniu. Mat šie grybai turi nuodingų medžiagų.
- marcco
- Super Men
- Posts: 1684
- Joined: 2006-Oct-06 13:03
- Location: Šiauliai
Re: Miško gėrybės
savaitgalio talkos laimikis
p.s. ta didžiausia šiukšle fotkej irgi ežero pakrantej numesta buvo
viskas būt labai šaunu, bet deja dar daug talkų reikia, kad viską sutvarkyt.. yra tokių vietų kur rankos nusvyra vien pamačius šiukšlinimo mąstus.. p.s. ta didžiausia šiukšle fotkej irgi ežero pakrantej numesta buvo
Re: Miško gėrybės
aaa, tai kaip jūs... ja "konfiskavot" ? (ta didžiausią šiukšlę)
jei taip tai ir man reiktu prasisukt pro paežeres
beje, marcco, šaunuoliai uvažaju
jei taip tai ir man reiktu prasisukt pro paežeres
beje, marcco, šaunuoliai uvažaju
-
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 1238
- Joined: 2006-Sep-06 12:13
- Location: Trakai
Re: Miško gėrybės
Dzūkijos miškuose pasipylė voveraitės
Rita Krušinskaitė, "Lietuvos žinios"
2008 liepos mėn. 28 d.
Voveraitės šiemet pasirodė vėluodamos, maždaug prieš savaitę, tačiau jų derlius džiugina grybautojus bei miško gėrybių supirkėjus. "Per tris valandas su vyru pririnkome dešimt litrų (maždaug penkis kilogramus) voveraičių. Mums pasisekė todėl, kad žinojome grybingas vietas. Nepatyrusiam grybautojui vargu ar būtų pavykę tiek pririnkti", - pasakojo birštoniškė Jūratė.
Už puskilogramį gražuolių voveraičių moteris Alytaus centrinėje turgavietėje prašė aštuonių litų. Kiti prekiautojai ne tokias išvaizdžias voveraites pardavinėjo litu pigiau.
Anot birštoniškės, dygsta ir kitokie grybai - baravykai, makavykai, tačiau jie labai sukirmiję ir į krepšį dėti netinka. Reikia laukti rudeninio derliaus. Tikriausiai dėl šios priežasties tik vienintelė prekiautoja už devynis litus siūlė pirkti keturių raudonikių šeimyną.
Praeitą savaitę UAB "Ertra" už kilogramą šviežių voveraičių mokėjo 10-12 litų, "Mėlynosios uogos" bendrovė mažiau - nuo 7 iki 9 litų. Nepaisant supirkimo kainų skirtumo, abi Varėnoje įsikūrusios bendrovės per parą superka po 6-7 tonas Lietuvos miškuose užaugusių grybų. Likusią grybų dalį, keletą kartų didesnę, supirkėjai ir perdirbėjai įsiveža iš Rusijos ir Baltarusijos.
Anot "Etros" bendrovės direktoriaus Rimanto Juškevičiaus, intensyvus grybų augimas šiemet prasidėjo prieš gerą savaitę, vėluodamas maždaug 10 dienų, tačiau dėl grybų derliaus skųstis nevertėtų. Patyręs grybautojas per dieną (maždaug 7 val.) gali pririnkti apie 12 kilogramų.
"Jeigu Dzūkijos miškų neužpuls sausra, voveraičių derlius bus geras", - optimistiškai prognozavo bene labiausiai mūsų šalyje renkamų grybų derlių R. Juškevičius.
Jei grybai kiek suvėlavo, mėlynės, priešingai, - šią vasarą sunoko kiek anksčiau nei įprasta. "Mėlynių derlius vidutinis, tačiau uogos kokybiškos kaip reta", - džiaugėsi UAB "Mėlynoji uoga" direktorius Algimantas Bražionis.
Už litro talpos stiklainį mėlynių turguje prekiautojai prašo 7 litų, o miško gėrybių supirkimo punktuose už kilogramą mėlynių uogautojams moka po 6-7 litus.
Anot A. Bražionio, mėlyniautojams mokama mažiau, nes tarptautinėje rinkoje krito šių uogų kaina. Ukrainiečiai praėjusiais metais nespėjo realizuoti viso perdirbto derliaus, todėl šiemet į rinką patiekė ir pernykštį derlių. Tai ir nulėmė mėlynių kainos sumažėjimą.
Miško gėrybių supirkėjai vis aštriau susiduria ir su dar viena problema - uogų ir grybų rinkėjų stygiumi. "Kasmet pastebimai mažėja žmonių, norinčių grybauti ar uogauti", - tvirtino A. Bražionis. "Mėlynosios uogos" vadovo nuomone, šio reiškinio priežastys yra kelios: kaimuose sumažėjo vietos gyventojų, daugiau darbo atsirado miestuose, o miestiečiai rečiau siekia pragyvenimui užsidirbti iš miško. Be to, nepaisant dabartinės infliacijos, žmonės vis dėlto gyvena geriau nei prieš dešimtmetį.
Rita Krušinskaitė, "Lietuvos žinios"
2008 liepos mėn. 28 d.
Voveraitės šiemet pasirodė vėluodamos, maždaug prieš savaitę, tačiau jų derlius džiugina grybautojus bei miško gėrybių supirkėjus. "Per tris valandas su vyru pririnkome dešimt litrų (maždaug penkis kilogramus) voveraičių. Mums pasisekė todėl, kad žinojome grybingas vietas. Nepatyrusiam grybautojui vargu ar būtų pavykę tiek pririnkti", - pasakojo birštoniškė Jūratė.
Už puskilogramį gražuolių voveraičių moteris Alytaus centrinėje turgavietėje prašė aštuonių litų. Kiti prekiautojai ne tokias išvaizdžias voveraites pardavinėjo litu pigiau.
Anot birštoniškės, dygsta ir kitokie grybai - baravykai, makavykai, tačiau jie labai sukirmiję ir į krepšį dėti netinka. Reikia laukti rudeninio derliaus. Tikriausiai dėl šios priežasties tik vienintelė prekiautoja už devynis litus siūlė pirkti keturių raudonikių šeimyną.
Praeitą savaitę UAB "Ertra" už kilogramą šviežių voveraičių mokėjo 10-12 litų, "Mėlynosios uogos" bendrovė mažiau - nuo 7 iki 9 litų. Nepaisant supirkimo kainų skirtumo, abi Varėnoje įsikūrusios bendrovės per parą superka po 6-7 tonas Lietuvos miškuose užaugusių grybų. Likusią grybų dalį, keletą kartų didesnę, supirkėjai ir perdirbėjai įsiveža iš Rusijos ir Baltarusijos.
Anot "Etros" bendrovės direktoriaus Rimanto Juškevičiaus, intensyvus grybų augimas šiemet prasidėjo prieš gerą savaitę, vėluodamas maždaug 10 dienų, tačiau dėl grybų derliaus skųstis nevertėtų. Patyręs grybautojas per dieną (maždaug 7 val.) gali pririnkti apie 12 kilogramų.
"Jeigu Dzūkijos miškų neužpuls sausra, voveraičių derlius bus geras", - optimistiškai prognozavo bene labiausiai mūsų šalyje renkamų grybų derlių R. Juškevičius.
Jei grybai kiek suvėlavo, mėlynės, priešingai, - šią vasarą sunoko kiek anksčiau nei įprasta. "Mėlynių derlius vidutinis, tačiau uogos kokybiškos kaip reta", - džiaugėsi UAB "Mėlynoji uoga" direktorius Algimantas Bražionis.
Už litro talpos stiklainį mėlynių turguje prekiautojai prašo 7 litų, o miško gėrybių supirkimo punktuose už kilogramą mėlynių uogautojams moka po 6-7 litus.
Anot A. Bražionio, mėlyniautojams mokama mažiau, nes tarptautinėje rinkoje krito šių uogų kaina. Ukrainiečiai praėjusiais metais nespėjo realizuoti viso perdirbto derliaus, todėl šiemet į rinką patiekė ir pernykštį derlių. Tai ir nulėmė mėlynių kainos sumažėjimą.
Miško gėrybių supirkėjai vis aštriau susiduria ir su dar viena problema - uogų ir grybų rinkėjų stygiumi. "Kasmet pastebimai mažėja žmonių, norinčių grybauti ar uogauti", - tvirtino A. Bražionis. "Mėlynosios uogos" vadovo nuomone, šio reiškinio priežastys yra kelios: kaimuose sumažėjo vietos gyventojų, daugiau darbo atsirado miestuose, o miestiečiai rečiau siekia pragyvenimui užsidirbti iš miško. Be to, nepaisant dabartinės infliacijos, žmonės vis dėlto gyvena geriau nei prieš dešimtmetį.
-
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 1238
- Joined: 2006-Sep-06 12:13
- Location: Trakai
Re: Miško gėrybės
Panevėžio centre – grybų derlius
Du įspūdingo dydžio paąžuoliai užaugo prie panevėžiečio namo tvoros. Dar būrys mažesnių išdygo kieme. S.Uoksas
Virginija PETRAUSKIENĖ ("Lietuvos rytas")
2008-07-29
Ne visiems mėgstantiems grybauti reikia eiti į mišką. Kai kurie net mieste gyvenantys žmonės grybų gali prisirinkti prie pat namų slenksčio.
Apie 50 paąžuolių šią vasarą išdygo panevėžiečių Sauliaus ir Sigitos Uoksų namo kieme.
Sekmadienį du įspūdingo dydžio paąžuolius šeimininkas rado už namo tvoros, prie pat gatvės.
Jie galėtų pradžiuginti net ir patyrusius grybautojus.
Paąžuoliai S.ir S.Uoksų kieme pradėjo augti praėjusią vasarą. Šeimininkas vejoje sudygusias miško gėrybes pastebėjo pjaudamas žolę. Vyriškis ne iš karto pažino, kokie tai grybai.
Prieš kelerius metus senojoje miesto dalyje pasistatę naują namą, panevėžiečiai nusipirko juodžemio.
Jie mano, kad paąžuolių grybiena į miestą atkeliavo kartu žemėmis, kurios buvo kasamos iš pamiškės.
Grybams nauja vieta greičiausiai tiko dar ir dėl to, kad šalia auga senas ąžuolas, prie gatvės rikiuojasi liepų alėja.
„Šiais metais grybai čia dygsta jau trečią kartą. Neseniai nupjovėme 10 grybų. Juos žmona įdėjo į verdamą troškinį“, – pasakojo panevėžietis.
S.Uoksas pasakojo, kad po lietaus atėjus karščiams paąžuoliai nustojo augti.
Vyras bandė grybus palieti vandentiekio vandeniu. Tačiau tada dauguma paąžuolių sukirmijo.
„Seni žmonės sako, kad grybas, kurį pamatė žmogaus akis, nustoja augti. Gali būti, kad tiesos čia yra“, – svarstė S.Uoksas.
Valgo ne visi
Paąžuoliai dar vadinami zuikbaravykiais arba žalbaravykiais – baravykinių šeimos grybai, augantys ąžuolynuose ir mišriuose miškuose. Randami liepos-spalio mėnesiais.
Kepurė – tamsiai ruda arba geltonai ruda. Ji užauga 5-15 centimetrų skersmens. Kotas – 5-15 centimetrų ilgio, 3-5 centimetrų storio, rausvas, išmargintas rudai rausvų gijų tinklu.
Vartojami tik švieži. Ne visose šalyse jie laikomi valgomais. Kai kurie spe cialistai tikina, kad jie gali būti nuodingi
Du įspūdingo dydžio paąžuoliai užaugo prie panevėžiečio namo tvoros. Dar būrys mažesnių išdygo kieme. S.Uoksas
Virginija PETRAUSKIENĖ ("Lietuvos rytas")
2008-07-29
Ne visiems mėgstantiems grybauti reikia eiti į mišką. Kai kurie net mieste gyvenantys žmonės grybų gali prisirinkti prie pat namų slenksčio.
Apie 50 paąžuolių šią vasarą išdygo panevėžiečių Sauliaus ir Sigitos Uoksų namo kieme.
Sekmadienį du įspūdingo dydžio paąžuolius šeimininkas rado už namo tvoros, prie pat gatvės.
Jie galėtų pradžiuginti net ir patyrusius grybautojus.
Paąžuoliai S.ir S.Uoksų kieme pradėjo augti praėjusią vasarą. Šeimininkas vejoje sudygusias miško gėrybes pastebėjo pjaudamas žolę. Vyriškis ne iš karto pažino, kokie tai grybai.
Prieš kelerius metus senojoje miesto dalyje pasistatę naują namą, panevėžiečiai nusipirko juodžemio.
Jie mano, kad paąžuolių grybiena į miestą atkeliavo kartu žemėmis, kurios buvo kasamos iš pamiškės.
Grybams nauja vieta greičiausiai tiko dar ir dėl to, kad šalia auga senas ąžuolas, prie gatvės rikiuojasi liepų alėja.
„Šiais metais grybai čia dygsta jau trečią kartą. Neseniai nupjovėme 10 grybų. Juos žmona įdėjo į verdamą troškinį“, – pasakojo panevėžietis.
S.Uoksas pasakojo, kad po lietaus atėjus karščiams paąžuoliai nustojo augti.
Vyras bandė grybus palieti vandentiekio vandeniu. Tačiau tada dauguma paąžuolių sukirmijo.
„Seni žmonės sako, kad grybas, kurį pamatė žmogaus akis, nustoja augti. Gali būti, kad tiesos čia yra“, – svarstė S.Uoksas.
Valgo ne visi
Paąžuoliai dar vadinami zuikbaravykiais arba žalbaravykiais – baravykinių šeimos grybai, augantys ąžuolynuose ir mišriuose miškuose. Randami liepos-spalio mėnesiais.
Kepurė – tamsiai ruda arba geltonai ruda. Ji užauga 5-15 centimetrų skersmens. Kotas – 5-15 centimetrų ilgio, 3-5 centimetrų storio, rausvas, išmargintas rudai rausvų gijų tinklu.
Vartojami tik švieži. Ne visose šalyse jie laikomi valgomais. Kai kurie spe cialistai tikina, kad jie gali būti nuodingi
-
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 1238
- Joined: 2006-Sep-06 12:13
- Location: Trakai
Re: Miško gėrybės
Grybai iš miško – už delikatesų kainą
Kristina Paukštytė, "Klaipėda"
2008 rugpjūčio mėn. 29 d.
Nors tikrasis grybų sezonas dar neprasidėjo, pirmosios šios miško gėrybės jau pasirodė turguje. Tačiau jų kaina gali šokiruoti. Už nedidelę krūvelę peraugusių baravykų turgaus prekeiviai prašo 15, o už mažesnius – 20–25 litų. Nedidelis penkių litrų kibirėlis mažų baravykų čia kainuoja 60 litų. Ir nors prie prekystalių būriuojasi minios potencialių pirkėjų, dažnas išgirdęs kainą nueina.
Prekybininkai tikino, kad aplinkiniuose miškuose šių gėrybių kol kas mažoka, todėl ir kaina tokia didelė.
"Kainas diktuoja grybų kiekis – jeigu jų daug, turguje pilna jais prekiaujančiųjų, o esant konkurencijai visi parduoda pigiau. Dabar grybais prekiaujame tik keli, todėl ir kaina tokia. Be to, tenka gerokai pavargti, kol prekybai tinkamų grybų surandame. Kas žino gerų grybingų vietų, tas jų šiek tiek atranda, tačiau tikrai dar labai mažai", – pasakojo baravykus pardavinėjantis ponas Jonas. Anot jo, geriausiai rinkti mažus baravykus, nes šie dažniausiai būna nesugedę.
Kita prekeivė pabrėžė, kad baravykus ir šilbaravykius reikia rinkti samanotose vietovėse.
"Jeigu kotas giliai samanose, vadinasi, jis bus sveikas ir nesukirmijęs, todėl tokius grybus drąsiai galima rinkti. Tad esu užtikrinta, kad pardavinėju gerus grybus. Žinoma, pirkėjai bijosi brangiai pirkti, nes nežino, sveiki jie ar sugedę, todėl prieš dedant į maišelį leidžiu perpjauti perpus ir pasižiūrėti", – tikino iš Tauragės ir Jurbarko miškų atvežtomis voveraitėmis ir baravykais prekiaujanti ponia Lina.
Abu pašnekovai tvirtino, kad daugiau grybų miškuose, jei bus šiltas ir lietingas oras, turėtų atsirasti jau po kelių savaičių.
Vaikams valgyti nepatartina
Didžiausią nerimą prasidėjęs grybų derlius kelia medikams. Nors šiemet uostamiestyje apsinuodijimo grybais atvejų dar neužfiksuota, jų nuolat padaugėja rugsėjo viduryje.
Vis dėlto Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro specialistė Daiva Gutauskaitė patikino, kad jau dabar daugėja skambučių, kai nestipriai apsinuodiję gyventojai domisi, ką jiems daryti.
"Kiekvieną savaitę sulaukiame po maždaug penkis grybais apsinuodijusių gyventojų skambučius. Tiesa, šie apsinuodijimai nėra rimti, todėl dažnas pacientas į medikus nesikreipia. Tai tebūna laikinas virškinimo sutrikdymas. Tokiais atvejais patariame gerti daug arbatos ir vandens", – kalbėjo pašnekovė.
Pasak D.Gutauskaitės, nors grybuose apstu naudingų maistinių medžiagų, jie yra sunkiai virškinamas produktas, todėl valgyti patariama ne visiems. Anot jos, apskritai grybų valgyti vaikams iki septynerių metų nereikėtų.
Nuodai veikia ne iš karto
Pašnekovė pripažino, kad grybais dažniausiai apsinuodija jų nepažįstantys grybautojai.
"Daugelis žmonių mano, kad nuodingos tiktai musmirės, todėl dažnai kitus mirtinai nuodingus grybus supainioja su pievagrybiais arba raukšlėtaisiais gudukais, todėl nesant užtikrintam, kad grybas pažįstamas, jo dėtis į krepšį nevertėtų", – aiškino D.Gutauskaitė.
Specialistė pabrėžė, kad egzistuoja du apsinuodijimo grybais periodai – greitasis ir slaptasis. Jų simptomai tokie patys – pilvo spazmai, viduriavimas, pykinimas ir vėmimas.
Greitasis apsinuodijimas nėra labai pavojingas, dažniausiai tai tebūna laikinas virškinimo sutrikimas, pasireiškiantis praėjus pusvalandžiui ar dviem valandoms po valgymo.
Slaptasis – gerokai pavojingesnis ir sunkų apsinuodijimą sukeliantis periodas. Jis gali pasireikšti praėjus 6–36 valandoms po valgymo.
"Slaptasis periodas išties pavojingas, galintis sukelti net ir mirtį. Kadangi simptomai pasireiškia ne iš karto, dažnai žmogus būna užmiršęs, ką valgė, ir nenujaučia, kas galėjo sukelti jo negalavimą. Tikėdamasis, kad tai laikina, į gydytojus nesikreipia. Todėl sunegalavusiems reikėtų prisiminti, ką valgė prieš kelias dienas", – teigė specialistė.
D.Gutauskaitė apsinuodijusiems patarė vartoti daug skysčių ir virškinimą skatinančių vaistų, o jei negalavimas labai stiprus – nedelsiant kreiptis į medikus.
Kristina Paukštytė, "Klaipėda"
2008 rugpjūčio mėn. 29 d.
Nors tikrasis grybų sezonas dar neprasidėjo, pirmosios šios miško gėrybės jau pasirodė turguje. Tačiau jų kaina gali šokiruoti. Už nedidelę krūvelę peraugusių baravykų turgaus prekeiviai prašo 15, o už mažesnius – 20–25 litų. Nedidelis penkių litrų kibirėlis mažų baravykų čia kainuoja 60 litų. Ir nors prie prekystalių būriuojasi minios potencialių pirkėjų, dažnas išgirdęs kainą nueina.
Prekybininkai tikino, kad aplinkiniuose miškuose šių gėrybių kol kas mažoka, todėl ir kaina tokia didelė.
"Kainas diktuoja grybų kiekis – jeigu jų daug, turguje pilna jais prekiaujančiųjų, o esant konkurencijai visi parduoda pigiau. Dabar grybais prekiaujame tik keli, todėl ir kaina tokia. Be to, tenka gerokai pavargti, kol prekybai tinkamų grybų surandame. Kas žino gerų grybingų vietų, tas jų šiek tiek atranda, tačiau tikrai dar labai mažai", – pasakojo baravykus pardavinėjantis ponas Jonas. Anot jo, geriausiai rinkti mažus baravykus, nes šie dažniausiai būna nesugedę.
Kita prekeivė pabrėžė, kad baravykus ir šilbaravykius reikia rinkti samanotose vietovėse.
"Jeigu kotas giliai samanose, vadinasi, jis bus sveikas ir nesukirmijęs, todėl tokius grybus drąsiai galima rinkti. Tad esu užtikrinta, kad pardavinėju gerus grybus. Žinoma, pirkėjai bijosi brangiai pirkti, nes nežino, sveiki jie ar sugedę, todėl prieš dedant į maišelį leidžiu perpjauti perpus ir pasižiūrėti", – tikino iš Tauragės ir Jurbarko miškų atvežtomis voveraitėmis ir baravykais prekiaujanti ponia Lina.
Abu pašnekovai tvirtino, kad daugiau grybų miškuose, jei bus šiltas ir lietingas oras, turėtų atsirasti jau po kelių savaičių.
Vaikams valgyti nepatartina
Didžiausią nerimą prasidėjęs grybų derlius kelia medikams. Nors šiemet uostamiestyje apsinuodijimo grybais atvejų dar neužfiksuota, jų nuolat padaugėja rugsėjo viduryje.
Vis dėlto Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro specialistė Daiva Gutauskaitė patikino, kad jau dabar daugėja skambučių, kai nestipriai apsinuodiję gyventojai domisi, ką jiems daryti.
"Kiekvieną savaitę sulaukiame po maždaug penkis grybais apsinuodijusių gyventojų skambučius. Tiesa, šie apsinuodijimai nėra rimti, todėl dažnas pacientas į medikus nesikreipia. Tai tebūna laikinas virškinimo sutrikdymas. Tokiais atvejais patariame gerti daug arbatos ir vandens", – kalbėjo pašnekovė.
Pasak D.Gutauskaitės, nors grybuose apstu naudingų maistinių medžiagų, jie yra sunkiai virškinamas produktas, todėl valgyti patariama ne visiems. Anot jos, apskritai grybų valgyti vaikams iki septynerių metų nereikėtų.
Nuodai veikia ne iš karto
Pašnekovė pripažino, kad grybais dažniausiai apsinuodija jų nepažįstantys grybautojai.
"Daugelis žmonių mano, kad nuodingos tiktai musmirės, todėl dažnai kitus mirtinai nuodingus grybus supainioja su pievagrybiais arba raukšlėtaisiais gudukais, todėl nesant užtikrintam, kad grybas pažįstamas, jo dėtis į krepšį nevertėtų", – aiškino D.Gutauskaitė.
Specialistė pabrėžė, kad egzistuoja du apsinuodijimo grybais periodai – greitasis ir slaptasis. Jų simptomai tokie patys – pilvo spazmai, viduriavimas, pykinimas ir vėmimas.
Greitasis apsinuodijimas nėra labai pavojingas, dažniausiai tai tebūna laikinas virškinimo sutrikimas, pasireiškiantis praėjus pusvalandžiui ar dviem valandoms po valgymo.
Slaptasis – gerokai pavojingesnis ir sunkų apsinuodijimą sukeliantis periodas. Jis gali pasireikšti praėjus 6–36 valandoms po valgymo.
"Slaptasis periodas išties pavojingas, galintis sukelti net ir mirtį. Kadangi simptomai pasireiškia ne iš karto, dažnai žmogus būna užmiršęs, ką valgė, ir nenujaučia, kas galėjo sukelti jo negalavimą. Tikėdamasis, kad tai laikina, į gydytojus nesikreipia. Todėl sunegalavusiems reikėtų prisiminti, ką valgė prieš kelias dienas", – teigė specialistė.
D.Gutauskaitė apsinuodijusiems patarė vartoti daug skysčių ir virškinimą skatinančių vaistų, o jei negalavimas labai stiprus – nedelsiant kreiptis į medikus.
- jura
- Super Men
- Posts: 2465
- Joined: 2006-Oct-05 21:09
- Location: Šiauliai
Re: Miško gėrybės
tik šiandien atidarėm grybavimo sezoną,rinti juos sekėsi gan sunkiai,kad pririnkt kibiriuką ne vieną km nuėjom
Žodžiai "greit grįšiu" šuniui bereikšmiai.Jam aišku viena-tu IŠĖJAI.
- sharakanas
- Super Men
- Posts: 1988
- Joined: 2006-Sep-19 23:09
- Location: Birzai
Re: Miško gėrybės
siandien per 2 valandas 20 litru kibiruka pririnkau baravyku dauguma "patys tie" 6-10 cm didumo
Taupykime vandeni, gerkime alu
bezdelnikam alus gerti sveika
bezdelnikam alus gerti sveika
-
- Patyręs medžiotojas
- Posts: 582
- Joined: 2007-Jan-19 10:34
- Location: Žemaitija
Re: Miško gėrybės
nu aš galiu pasakyti, kad per valandą tris kibirus pririnkau Kur įrodyma, Šaraisharakanas wrote:siandien per 2 valandas 20 litru kibiruka pririnkau baravyku dauguma "patys tie" 6-10 cm didumo
- GRIZLEY
- Super Men
- Posts: 1884
- Joined: 2008-Jan-01 23:12
- Location: vilnius
Re: Miško gėrybės
ko tu cia zemaiti kabiniesi prie visu,kiekvienas gali kazka pasakyt ir nepagalvot
Kas globoja, tas ir medžioja
- sharakanas
- Super Men
- Posts: 1988
- Joined: 2006-Sep-19 23:09
- Location: Birzai
Re: Miško gėrybės
neissigalvoju, tik fotiko neturiu zmona i palanga issiveze va siandien per 15 minuciu mazajoi maximos maiseli pririnkau
Taupykime vandeni, gerkime alu
bezdelnikam alus gerti sveika
bezdelnikam alus gerti sveika