Page 9 of 10

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2011-Apr-17 16:25
by Vilius
kelis syk ragavau neblogi buva, bet pats dar neveziau

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2011-Apr-17 19:53
by Furiukas
daremes praita vasara skonis gan neblogas bet man nepatiko kad mesa malta kauno darymo man asmeniskai skanesne

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2011-Jul-06 17:17
by medziotojas
Šernienos receptai
scan0001.jpg
scan0002.jpg

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2011-Sep-23 20:27
by medziotojas
1.JPG
2.JPG
Paaiškinimai :

для соуса - padažui -
лука - шолота - aštrus svogūnas
тимьяна - čiobrelis
желирующего сахара - želatinas

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2011-Sep-23 21:07
by medziotojas
medziotojas wrote:
1.JPG
2.JPG
Paaiškinimai :

для соуса - padažui -
лука - шолота - aštrus svogūnas
тимьяна - čiobrelis
желирующего сахара - želatinas
Įdėjau paaiškinimus :beer:

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2012-Dec-29 09:41
by medziotojas
Kepta šernienos filė su padažu (receptas)

lrytas.lt 2012-12-29

Kokie pagrindiniai patiekalai dažniausiai puošia lietuvių žiemos švenčių stalus? Daugelyje šeimų jau tapo įprasta, kad pagrindiniam patiekalui šeimininkės renkasi ypatingus receptus, iš kurių gamina šventinius jautienos, kiaulienos, vištienos ar žuvies patiekalus. Portalas lrytas.lt siūlo atsigręžti į senovės lietuvių kulinarines tradicijas, pagal kurias stirnienos, elnienos ar šernienos patiekalai buvo neatsiejama šventinio stalo dalis.
Per Kalėdas šeimininkės renkasi ypatingus patiekalus.

Kokie pagrindiniai patiekalai dažniausiai puošia lietuvių žiemos švenčių stalus? Daugelyje šeimų jau tapo įprasta, kad pagrindiniam patiekalui šeimininkės renkasi ypatingus receptus, iš kurių gamina šventinius jautienos, kiaulienos, vištienos ar žuvies patiekalus. Portalas lrytas.lt siūlo atsigręžti į senovės lietuvių kulinarines tradicijas, pagal kurias stirnienos, elnienos ar šernienos patiekalai buvo neatsiejama šventinio stalo dalis.
Per Kalėdas šeimininkės renkasi ypatingus patiekalus.

Patiekalui reikės:

1 kg šernienos filė 300 g lašinių, 200 g sviesto 750 ml raudono arba balto sauso vyno 1/2 stiklinės acto 2 morkų 1 svogūno 10-15 gramų gvazdikėlių ir pipirų (žirneliais) 2-5 g kmynų, 1-2 česnako skiltelių. Druskos – pagal skonį Sviesto – 60 g Miltų – 50 g Serbentų želė – 2 šaukštai

Paruošimas:

1) Iš pradžių ruošiame marinatą. 1 litrui marinato reikės: 3/4 litro raudono arba balto sauso vyno, 1/2 stiklinės acto, 2 morkų, 1 svogūno, gvazdikėlių, pipirų, kmynų, lauro lapų, česnako skiltelės. Sumaišykite vyną su actu, supjaustytomis daržovėmis ir prieskoniais, užvirinkite ir virkite ant mažos ugnies tol, kol marinato tūris sumažės 2/3. Atvėsinkite ir perkoškite. Marinuokite filė 2-3 dienas, vėliau gerai nusausinkite.

2) Paruoštą mėsą apdėliokite plonomis lašinių riekelėmis ir suriškite. Kepkite ant grotelių labai gerai įkaitintoje orkaitėje. Kai mėsa apskrus, pasūdykite ir įberkite pipirų. Prieš patiekdami mėsą, atriškite ją ir sudėkite ant pašildytos lėkštės. Mėsai puikiai tinka apkeptos bulvės.

3) Padažinėje pateikite padažą. Ištirpintame svieste (60 g) kepkite miltus (50 g) tol, kol jie paruduos, supilkite marinatą, sudėkite mėsos sultinį ir serbentų žėlę (2 šaukštai). Į keptuvę, kur kepė mėsa, įpilame vandens ir perkošiame jį, taip gauname mėsos sultinį. Padažo aštrumas priklauso nuo marinato kiekio.

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2013-Mar-03 21:26
by aurys
Si savaitgali teko isbandyti sita recepta :) . Kazkur internete esu istraukes, jau senai guli pc tad tik teko si savaitgali isbandyti :)


Vengriškas šernienos troškinys

Šiam patiekalui jums reikės:
• 800 gr. Šernienos kumpio (su riebaliuku skaniau);
• 1 Paprikos;
• 1 Svogūno;
• 4 skiltelės Česnako;
• 100 ml Grietinėlės;
• Bulvių;
• Smulkintų petražolių;
• Alyvų aliejaus;
• 1 Skardinės pomidorų savose sultyse (geriausia be žievelės);
• Druskos, pipirų, įvairiausių žvėrienos prieskonių;
Supjaustytą mėsą kubeliais marinuojame. Marynatui naudokite žvėrienos prieskonius ir alyvų aliejų. Tai paprasčiausias ir efektyviausias būdas. Palikite mėsą marinuotis per naktį vėsioje vietoje.
Supjaustykite svogūną ir česnaką smulkiai, pakepinkite keptuvėje kol įgaus rudai gelsvą spalvą (aš dar įberiu saldžios paprikos miltelių, taip pat jeigu norite aštriau pakepinkite su svogūnais vieną aitrų pipirą). Pakepintus svogūnus su česnakais suberiame į puodą. Toje pačioje keptuvėje apkepiname laukinieną ir vėl supilame į tą patį puodą, kur svogūnai su česnakai. Viską sumaišome suberiame kubeliais pjaustytas bulves. Bulvės turėtų būti tokio pat dydžio kaip mėsytė. Sudėjus bulves, supilame skardinę pomidorų su sltimis, taip pat viską pagardiname pipiriukais ir druska, jeigu neapsemia bulvių tai įpilame papildomai pomidorų sulčių arba vandens. Ir taip visą puodą su visu tūriu pastatome ant mažos ugnies troškintis, tol kol bulvės suminkštės. Likus troškintis 5 min. Sudedame juostelėmis pjaustytą papriką, supilame grietinėlę, pabarstome petražolėmis, taip pat pipiriukų ir druskytės, ir paliekame troškintis dar 5 min.

P.S. Mes valgem si patiekala trise, visi skyreme po 10 balu :oops: Labai skanu buvo :Yahoo!:
Turiu ir nuotrauka, tai kada prie progos idesiu, nes tel yra :)

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2013-Mar-06 21:09
by aurys
Siendien toki recepciuka teko isbandyti :Yahoo!: Labai patiko :) Siulau tiems kas megsta smogunus :)

Šerniena svogūnų padaže


1 kg. Šernienos kumpio
3 Svogūnai
Druska
Pipirai (kvapieji ir juodieji)
1 l. Pieno
100 g. Sviesto
0.1 l. Grietinėlės


Kumpį supjaustyti per naktį pamirkyti piene. Numirkius pamušti kaip karbonadui.
Pabarstyti druska ir pipirais. Palaikyti apie 15 min. Supjausti svogūną žiedais. Į gilią keptuvę arba puodą sudeti sviestą kelis gabalėlius apačioje, dėti sluoksnį mėsos, sluoksnį žiedais pjaustytų svogūnų. Sluoksniavimą pakartoti sviestas, mėsa, svogūnai. Troškinti apie 10 min. ant silpnos ugnies, supilti grietinėlę ir dar patroškinti apie 20 min.

P.S. Svogunu nepagailekite, nes jie susitroskina ir lieka maziau :)
Nuotraukas ikelsiu veliau :)

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2013-Mar-06 21:23
by medziotojas
Iš kur tu tos šernienos trauki :pardon: sezonas gi jau pasibaigęs :cool:

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2013-Mar-06 21:52
by aurys
Visa sezona nebuvo kada valgyti :D Dabar ir traukiu po gabaliuka is saldiklio :D Serniena pasibaigs eis stirniena i trasa :Yahoo!:

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2013-Mar-12 17:37
by aurys
Nuotraukos- serniena svogunu padaze :beer:
photo3-3.jpg

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2013-Mar-12 17:38
by aurys
:beer:
image2-2.jpg

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2013-May-23 10:39
by medziotojas
"Šernakiaulė - uždraustas delikatesas"

Polikarpas RAGOŽIS
2013-05-23, Nr. 60
up.lt

Šernakiaulės – tai šerno ir kiaulės hibridas. Nepaisant to, kad jų mėsa yra kokybiškesnė, pasižyminti subtiliomis skonio savybėmis, Aplinkos apsaugos įstatymas draudžia kryžminti laukinius gyvūnus su naminiais. Tik mokslo tikslais Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Gyvulininkystės institutui leidžiama atlikti tyrimus kergiant įvairių veislių kiaules su šernais, veisti jų hibridus. Pirmieji tyrimai atlikti. Nustatyta, kad šernakiaulių mėsa daug vertingesnė negu kiaulių. Tačiau ūkininkams užsiimti šia veikla draudžia ne tik Lietuvos, bet ir Europos Sąjungos teisės aktai.

LSMU Gyvulininkystės instituto direktorė dr. Violeta Juškienė „ŪP“ sakė, kad ne taip seniai Aplinkos ministerijoje vyko karštos diskusijos dėl šernakiaulių veisimo ir auginimo Lietuvos ūkiuose. Aplinkosaugininkai kategoriškai pasisako prieš laukinių ir naminių gyvūnų kryžminimą. Draudimą jie grindžia tuo, kad šernakiaulės gali ištrūkti į laukinę gamtą ir ten besiveisdamos keistų jauniklių genetiką.
Šernakiaules oficialiai leista auginti tik LSMU Gyvulininkystės instituto Baisogalos eksperimentiniame ūkyje. Čia jos stebimos, mokslininkai tiria jų savybes, elgesį, įrengti saugūs aptvarai, kad mišrūnai nepabėgtų į gamtą. Žmonėms auginti šernakiaulių negalima. Tai ne paprastas išsigalvojimas. Aplinkosaugininkų teigimu, tokių mišrūnų auginimas – pavojus gamtai. Šernakiaulėms ištrūkus į laisvę padariniai gali būti neprognozuojami. Šernakiaulės, radusios tinkamas sąlygas, gali pradėti daugintis, savo gausa išstumti kitų žvėrių populiacijas.
LSMU Gyvūnų genetikos ir veisimo skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja Violeta Razmaitė, vadovavusi šių gyvūnų veisimo tyrimams, „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad šernakiaulės vertinamos dėl subtilaus skonio mėsos savybių.
Pirmoji hibridinių jauniklių karta Baisogalos eksperimentiniame ūkyje buvo išvesta 2006 metais. Pristatyti parodoje „AgroBalt“ jaunikliai sukėlė didžiulį lankytojų, ypač ūkininkų, susidomėjimą. Ne vienam parodos lankytojui kilo noras įsigyti jų veislei. Tačiau Gyvulininkystės institutas niekam nepardavinėjo nei suaugusių, nei jaunų šernakiaulių.
Kaip „ŪP“ informavo dr. V. Razmaitė, šiuo metu Gyvulininkystės institute nėra šernakiaulių – visos jos paskerstos.
„Bandymai parodė, kad šernakiaulių mėsos kokybė gera, tik jos lėčiau auga. Mes tuos bandymus atlikome todėl, kad patys žinotume ir galėtume atsakyti besidomintiesiems, bet ūkininkams neleidžiama auginti. Baiminamasi, kad jos neištrūktų į gamtą. Bet man atrodo, kad jeigu žmogus augins, jų nepaleis. Juk tai turtas, kaip ir kiaulės. O be to, anksčiau, tarpukario Lietuvoje, kiaulės palaidos vaikščiojo. Jeigu jos būtų maišiusios, jau galėjo prisimaišyti. Mano nuomone, turėtų būti leidžiama auginti šernakiaules, bet tai turėtų būti reglamentuota. Jeigu psichiškai stabiliam žmogui leidžiama turėti šaunamąjį ginklą, tai lygiai tas pats ir čia“, – samprotavo mokslininkė.
Sakoma, kad šernakiaulės nėra agresyvios, jos tik dirglesnės. Šie gyvūnai leidžiasi glostomi, nebijo šeimininkų, mėgsta imti skanėstus iš rankų. Kai kas mano, kad šie hibridai dar labiau praturtintų kaimo turizmo sodybas. Tačiau kartais supykusios jos gali dantimis grybštelėti už rankos ar kojos. Šernakiaulės turėtų būti aptvertos, kad laisvai nesiknaisiotų po visą kiemą, todėl turėtų būti laikomos ne kaip sodybų puošmena, bet auginamos mėsai. O kaimo turizmo sodybose galėtų būti laikomi senųjų veislių gyvūnai.
„Šernakiaulių veisimo ir laikymo perspektyvos priklauso nuo Aplinkos ministerijos. Draudimų veisti šernakiaules argumentus šiuo metu dar papildo tai, kad aplinkinėse šalyse nustatyta kažkokia kiaulių liga, tai klasikinis kiaulių maras, tai vėl kas nors. Todėl baiminamasi, kad tos šernakiaulės neturėtų kontakto su šernais“, – pesimistiškai nusiteikusi dr. V.Razmaitė.
Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, laukinių gyvūnų negalima kryžminti. Tokie eksperimentai gali būti atliekami tik mokslo institucijose. Ir tam reikia parengti programą bei gauti leidimą. Tokį leidimą buvo gavęs ir tyrimus atliko tik Gyvulininkystės institutas.
Tačiau kai kuriuose šalies rajonuose šernakiaulės auginamos nelegaliai. Prieš kelerius metus ūkininkai jų neslėpė – jos ganėsi aptvaruose po atviru dangumi. Bet tai truko neilgai. Pastebėję aplinkosaugininkai ėmė bausti nepaklusniuosius ūkininkus. Jiems skiriamos baudos. Kai kurios bylos atsidūrusios teismuose.
Administracinių teisės pažeidimų kodekso 88 straipsnis „Neteisėtas laukinės gyvūnijos išteklių naudojimas ir disponavimas jais“ nustato: neteisėtas laukinių gyvūnų paėmimas iš natūralios aplinkos, perkėlimas, žalojimas, gaudymas arba kitoks neteisėtas naudojimas ar naikinimas užtraukia baudą nuo 200 iki 400 litų su šių gyvūnų konfiskavimu.
Šio straipsnio pirmojoje dalyje nurodyta veika, padaryta valstybiniame rezervate, valstybiniame draustinyje, valstybiniame parke ar biosferos rezervate užtraukia baudą nuo 300 iki 500 litų.
Jei šia veika buvo padaryta žala gyvūnijai, užtraukia baudą nuo 500 iki 1000 litų.
Tačiau kokio dydžio bebūtų baudos, kai kurie ūkininkai savo tikslams, o gal ir pardavimui nelegaliai laiko ir, ko gero, laikys šernakiaules, kurios nereikalauja didelės priežiūros, ėda viską, ką tik joms paduoda, o mėsa – delikatesas gurmanams.

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2013-Jul-16 11:03
by DJ
savaitgaliui dariau antroko sprando sasla, gavosi tikrai geras :good:

jamiau kila antramecio spranduko, pjausciau gabaliukais, pora raudonuju svogunu pusziedziais, druska, pipiras, italiskas zoliu misinys, santamarijos zverienos prieskoniai, sliukstelejau vorcesterio ir 200 gr brendzio :crazy: brendi i mesa o ne i skrandi beje :wink: ir viska gerai isminkes palikau parai :good:

Re: Paragaukim šernienos !

Posted: 2013-Jul-31 16:15
by medziotojas
КАБАНЬЯ РУЛЬКА ЗАПЕЧЕННАЯ

Вместе с другими кусками мяса рульку предварительно вымочили в воде с добавлением уксуса и удалили все пленки. Чтобы после запекания легче было получить порционные кусочки, на мясе сделали глубокие поперечные надрезы. Мясо натерли солью, черным и красным перцем. В надрезы поместили кружочки морковки и дольки чеснока. Затем на всю поверхность рульки уложили колечки лука, который придает сочность мясу.
Приготовленную таким образом рульку положили на противень, устланный фольгой. Накрыли другим прямоугольником фольги и плотно соединили края. Получившийся герметичный пакет при нагревании может разорваться от давления газов, и тогда вытечет весь накопившийся в нем сок, поэтому сверху кончиком ножа сделали несколько небольших отверстий.
Противень поместили в хорошо прогретую электрическую духовку и около 20 минут давали максимальную температуру. Затем рулька запекалась в течение двух часов при более низкой температуре — примерно 150 градусов.
На стол запеченную рульку подавали сразу из духовки. Для гарнира использовали морковку, приготовленную по-корейски, и салат из свежей капусты. Очень хорошо сочетается с сочным мясом кабанятины квашеная капуста.
Приятного аппетита!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater