Basturma iš stirnienos

Jūsų ir mūsų žvėrienos receptai.
Охотничие блюда.
User avatar
Medeinis
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 1004
Joined: 2007-Nov-27 09:40
Location: Kaunas. Tverai.

Re: Basturma iš stirnienos

Post by Medeinis »

Šios temos pirmam puslapį yra DJ įmestas puikiausas receptas, viskas konkrečiai ir aiškiai nurodyta. Kam be reikalo čia rašinėt tą patį per tą patį..
50km - ne vingis...
medžioklė be šuns - ne medžioklė.
User avatar
pyfpafz
Jaunas medžiotojas
Jaunas medžiotojas
Posts: 204
Joined: 2009-Jul-21 20:24
Location: Vilnius
Contact:

Re: Basturma iš stirnienos

Post by pyfpafz »

Gerai, tyngiu lazdavotis, dekuj uz tai ka jau pataret, tikekimes basturma pavyks :beer:
djxz
Jaunas medžiotojas
Jaunas medžiotojas
Posts: 305
Joined: 2007-May-09 16:14
Location: Vilnius

Re: Basturma iš stirnienos

Post by djxz »

pyfpafz wrote:Gerai, tyngiu lazdavotis, dekuj uz tai ka jau pataret, tikekimes basturma pavyks :beer:
Nu ir kaip gavosi? :cool:
Noriu būti medžiokliu !!!
Nešaudai, o medžioji!
Žilvinas.
User avatar
Zaibas
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 879
Joined: 2007-May-18 22:32
Location: Vilnius-kaunas

Re: Basturma iš stirnienos

Post by Zaibas »

as pamislijau kad reiks pabandyt nusipirkt plonu zarneliu ir pabandyt sumalus stirniena pavytint, kazi kas gausis
visada prisiekes medziotojas
Gedasas
Super Men
Super Men
Posts: 1592
Joined: 2006-Aug-10 15:25
Location: Pirčiupiai

Re: Basturma iš stirnienos

Post by Gedasas »

Zaibas wrote:as pamislijau kad reiks pabandyt nusipirkt plonu zarneliu ir pabandyt sumalus stirniena pavytint, kazi kas gausis
kai rasi zarnu duok zinia..
User avatar
italjanec
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 850
Joined: 2006-Aug-20 15:42

Re: Basturma iš stirnienos

Post by italjanec »

Gedasas wrote:
Zaibas wrote:as pamislijau kad reiks pabandyt nusipirkt plonu zarneliu ir pabandyt sumalus stirniena pavytint, kazi kas gausis
kai rasi zarnu duok zinia..
Geriau jis tu zarnu nerastu :bad: :shock: :o
Zaibas, nepyk, bet manau tu uzaugai ant asfalto(tipo miestietis). Net saltai rukant desra ji speja surugt. Farsas -uzdelsto veikimo bakteriologinis ginklas. Is kitos puses jei neapsinuodysi, tai imuiteta turesi afigiena :crazy:
Nelabai isivaizduoju kaip tu ja ruosies vytint nesuraugines :D Antra beda tai kai prdes dziut viduj atsiras tokios ertmes kurios greiciausiai pripeles :bad: Na jei jau vis delto rysies tai daryt tai jokiu budu mesos neplauk ir nekisk i vandeni pries maldamas, tik sviezia :wink:
Dar norejau paklaust, ar jums iltiniai dantys nuo zalios mesos ilget nepradejo? :no:
Jei nezinai ka daryti- nedaryk nieko.
User avatar
Zaibas
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 879
Joined: 2007-May-18 22:32
Location: Vilnius-kaunas

Re: Basturma iš stirnienos

Post by Zaibas »

nieks nepyksta :) o uzauges as taip pusiau ant asfalto pusiau ant meslo :D (visos vasaros kaime praleistos, tad sioki toki supratima turiu, nors nlb dideli :) paprasciausiai pagalvojau kaip cia ju pasidarius, gel per duma reiktu praleist ir tada pavytint :sorry: o nuo zalios mesos lyg ir neauga bent man tie dantys, daba vytinu stirnos kumpi ciela, kolega buvo daves paragaut tai pasaka, kad jis nepradetu put, tai reik druskos ir prieskoniu marinata isvirt ir su svirkstu prileist prie kaulo :)
visada prisiekes medziotojas
User avatar
Strelcius
Super Men
Super Men
Posts: 3719
Joined: 2006-Aug-01 21:30
Location: Kaunas
Contact:

Re: Basturma iš stirnienos

Post by Strelcius »

italjancai is kur tokios kreivos zinios apie vytinta desra? vytinu jau trecius metus viskas gaunas gerai, niekas nerugsta, nepuna, nepelyja. tiesa oro tarpeliu atsiranda veliau bet viskas ok. kemsu farsa i plonas kiaulienos zarnas, kabinu virtuvej ar kitam kambary ir dziusta. taip kad suk desras :beer:
gali paguglint apie vytintas desras, buvau rades idomu receptuka
Lietuvis
User avatar
Zaibas
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 879
Joined: 2007-May-18 22:32
Location: Vilnius-kaunas

Re: Basturma iš stirnienos

Post by Zaibas »

o gal netycia ji turi kompe, ar savo receptuka imesk :)
visada prisiekes medziotojas
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Basturma iš stirnienos

Post by medziotojas »

Na mano naujovišku būdu padaryta basturma jau eina "prie reikalo" :beer: paragavęs pasakysiu kas gavosi ir naujobišką basturmos darymo receptuką inmesiu :wink:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Briedis
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 877
Joined: 2006-Aug-02 11:58
Location: Vilnius

Re: Basturma iš stirnienos

Post by Briedis »

ku tu jau ty naujo primislyjai? :D interesna daros :D
Tiesa, kaip moteris: nuoga gražiausia
User avatar
Strelcius
Super Men
Super Men
Posts: 3719
Joined: 2006-Aug-01 21:30
Location: Kaunas
Contact:

Re: Basturma iš stirnienos

Post by Strelcius »

Ingredientai:
Kiauliena, 3 kilogramai
Druska, 100 gramų
Juodieji pipirai, 0.3 šaukštelio
Kvapieji pipirai, 0.5 šaukštelio
Kalendra, smulkinta, 0.3 šaukštelio
Kardamonas, maltas, truputį
Muskatas, maltas, truputį
Česnakai, skiltelė, smulkinta, 1 vienetas
Degtinė, 1 šaukštas
Gaminimas:
mėsą kubeliais (~3x3x3) ir pasūdykite (3 kilogramams gramų druskos). Indą, kuriame sudėta mėsa uždenkite ir laikykite savaitę 6 laipsnių temperatūroje. Po to susidariusį skystį ir kuo stambiau mėsą. Į gautą faršą sudėkite prieskonius, labai smulkiai pjaustytą česnaką, degtinę, išmaišykite ir šaldytuve 1 parą. Po to sukimškite mėsą į plonas žarnas, kad nebūtų oro. Dešras pakabinkite ant ir laikykite 14 dienų vėsioje patalpoje, po to galite pernešti į šiltesnę, apie 20 laipsnių patalpą ir dar savaitę.

----------------------------

Namų sąlygomis galima pasigaminti sausų (vytintų) ilgesniam vartojimui ir šiaip dešrelių greitam vartojimui. Vytintoms dešroms gaminti labai gerai tinka kiaulienos kumpis su cukriniu kaulu. Mėsa pjaustoma mažais gabaliukais (kaip šašlykui) ir pasūdoma. 10 kg mėsos dedama 0,3 kg druskos. Druskos kiekis mėsoje yra pagrindinis visos gamybos technologijos sėkmės faktorius. Pasūdyta mėsa 6-7 dienas palaikoma vėsiai (5 – 7 laipsnių temperatūroje). Jeigu mėsa ne iš parduotuvės... susidaro kraujingas skystis, kurį reikia nupilti. Perkant mėsą parduotuvėje kraujingas skystis nesusidaro todėl nieko nupilinėti nereikia. Sekantis etapas - mėsa smulkiai supjaustoma arba labai stambiai sumalama mėsmale ir dedami prieskoniai. Prieskoniai gerai, tik nereikia persistengti. Per daug prieskonių dešras gali sugadinti. 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų, du arbatiniai šaukšteliai kvapniųjų pipirų, vienas arbatinis šaukštelis maltos kalendros, žiupsnelis išlukštento ir pertrinto kardemono, šiek tiek muskato riešuto (įtarkuoti labai smulkia tarka), pora didelių skiltelių česnako (česnaką labai smulkiai supjaustyti ir ištrinti rupioje druskoje), du valgomieji šaukštai spirito, nededu salietros. Nedėti ingredientų kurie gali sukelti mėsos rūgimą. Sudėjus prieskonius, mėsa išminkoma ir vieną dieną palaikoma vėsioj patalpoj. Mėsa kemšama į plonas žarnas, kietai, kad neliktų oro tarpų. Pagamintos dešros sukabinamos ant kartelės ir 2 savaites laikomos vėsioje patalpoje (penkių - septynių laipsnių šilumos), kad lėtai džiūtų, po to pernešamos į šiltesne patalpą (18 - 20 laipsnių), kur nokinamos dar apie savaitę. Reikia pastebėti, dešras galima valgyti viso gamybos proceso metu kai mėsa yra sukemšama i žarnas. Tik ne visi mėgsta. Pirmas dvi savaites, kol dešros nepadžiuvę, jas galima virti kaip žalias dešreles... Skanaus.


na as sumalu stambiai sviezia NEPLAUTA NEMIRKYTA mesa, pridedu apie trecdali lasiniu, pipirai, druska (nu zymiai maziau nei tuose receptuose ir tikrai netruksta) daug cesnako ir viskas. turint spirito, nepakenktu slakelis. i desras, ne i skrandi :D
ir sukimses kabinu virtuvej.
Lietuvis
User avatar
pyfpafz
Jaunas medžiotojas
Jaunas medžiotojas
Posts: 204
Joined: 2009-Jul-21 20:24
Location: Vilnius
Contact:

Re: Basturma iš stirnienos

Post by pyfpafz »

djxz wrote:
pyfpafz wrote:Gerai, tyngiu lazdavotis, dekuj uz tai ka jau pataret, tikekimes basturma pavyks :beer:
Nu ir kaip gavosi? :cool:

Dar tebekabo, vytinu kambario temperaturos, o ne prie radietoriaus ar peciaus todel bijau, kad per mazai nebutu.
O za odno ir valia ugdau :twisted:
Nu bet sian reikes prajamt prie sampes, bo yr proga :Yahoo!:
User avatar
italjanec
Patyręs medžiotojas
Patyręs medžiotojas
Posts: 850
Joined: 2006-Aug-20 15:42

Re: Basturma iš stirnienos

Post by italjanec »

Strelcius wrote:I mėsą kubeliais (~3x3x3)... Tik ne visi mėgsta. .
Taip ir sakyt reikejo kad gabalais kisi %) Ce jau kitas reikalas.A kodel nemegsta? S dushkom :D ?
Juokauju :beer:
Bet as renkuos rukyma. Pora dieneliu rukykloj, po to paskutine valandike uzmetu kadagio. Dazniausiai ten ir palieku kabot. Jei vasara tai per pora savaiciu taip sudziuna kad suni uzmust gali :D (Aplamai mano rukykla sudziovina berukant. Kumpeliai per pora dienu tampa kaip savaite ant peciaus kaboje. Na konstrukcija tokia ten padaryta spec.) Tada ta raguoli ir valgau, atsilauzi sprindi ir grauzi. Aisku rizika didele kad tos desros gali isnykt,nes rukykla lauke :roll:
Jei nezinai ka daryti- nedaryk nieko.
User avatar
medziotojas
Administratorius
Administratorius
Posts: 19456
Joined: 2006-Jul-07 00:32
Location: Vilnius

Re: Basturma iš stirnienos

Post by medziotojas »

Tema apie basturma, tai ir rašykit apie basturmą, o dešrom yra kitas skyrelis :evil:
Medžioklė visą laiką yra, šiek tiek, paslaptinga !
Daugelį neišspręstų klausimų galime išspręsti, jei juos užmirštume ir išvažiuotume medžioti.
"Mes medžiojame ne todėl, kad žudytume, o žudome, kad medžiotume"
Ortegas Gasetas
Post Reply